Haberler

Nakil Bacak Geri Alındı

Güncelleme:

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın bacaklarından biri alındı.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın, vücudun kalp dolaşım ve kan sisteminin bacaklardan birini idame ettiremediğinden, sol bacağı alındı.

Nasır, yüz ve uzuv nakli yapılan hastaların yoğun bakım servisindeki tedavilerinin sürdüğünü söyledi.

Bacakları olmayan kişilerin protezle hayatlarını daha kolay sürdürebildiğini, oysa aynı şeyin kolu olmayanlar için söylenemeyeceğini ifade eden Nasır, "Yaşamı protez kolla sürdürmek daha zordur. Bu nedenle kolların korunması daha önemli" diye konuştu.

Uzuv naklinde de bu hususun gözetildiğini anlatan Nasır, şu bilgiyi vermişti:

"Bacaklarla ilgili bir sorun olursa yeni bir operasyon yapmak yerine feda edebiliriz. Hastaya tekrar tekrar yeni bir operasyon yapmayı göze almayız. Ancak aynı şey kollar için söz konusu olursa yeni bir operasyonu göze alabiliriz. Hastamızın kollarını koruması için uğraşırız."

"KALP İKİNCİ BİR VÜCUDU BESLEMEYE BAŞLADI"

Nasır, uzuv nakli sonrasında hastanın vücudunda büyük değişiklikler olduğunu söyledi.

Çift kol ve çift bacak nakli sonrası kalbin ikinci bir vücudu besler duruma geldiğini anlatan Nasır, "Dört uzuv nakledildiği için kalp ikinci bir vücudu besleyecek kadar kan pompalamak zorunda. Bu nedenle kan nakline ihtiyaç oldu" dedi.

"Hastanın kalbinin bunun için uygun olup olmadığı" sorusu üzerine Nasır, ilgili irimlerle değerlendirmeleri yaptıklarını, bir sıkıntının söz konusu olmadığını bildirdi.

Nasır, şimdiye kadar hastanın kalbiyle ilgili bir sorun ortaya çıkmadığını, hastanın kendisini yavaş yavaş toparladığını belirterek, "Her şey bir haftaya kadar netleşir" dedi.

Nasır, Sağlık Bakanlığının yönergesine göre uzuv nakli için alıcı ile verici arasında deri rengi uyumu arandığını, koyu renkte cilt rengi olan birine açık tenli birinin uzuvlarının nakledilemediğini belirtti.

"YÜZ NAKLİNİ YAŞLILARA YAPMAM"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde halen iki kadın iki de erkek hastanın yüz nakli beklediğini, bu sayıyı artırmak istediklerini ifade eden Nasır, "İleri yaştaki hastalara yüz nakli yapılması uygun değil. Çünkü çok ağır ilaçlar kullanmak zorundalar. 50-60 yaşın üstündekiler uygun değil, gençler yüz nakli için daha uygun" diye konuştu.

EKİP ÇALIŞMASI

Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır, operasyon sırasında ortaya konan ekip çalışmasının başarıyı getirdiğini de belirtti.

Ameliyata katılan tüm birimlerden uzmanların çok büyük gayret gösterdiğini anlatan Nasır, "Herkes üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Operasyona katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hacettepeli olmanın gereğini yerine getirdiler" dedi.

Kaynak: AA / Sağlık

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title