Haberler

Böbrek ağrıları sırt ağrılarıyla karıştırılıyor

Avrasya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman ÇİTÇİ , böbrek ağrılarının bilinmeyen nedenlerini anlatıyor.

Birçok kişi sık sık yaşadığı bel ve sırt ağrılarından şikayet eder. Genellikle bel ve sırtta başlayan ağrının daha derinlere ulaşarak keskinleştiğini söyler. Ancak ağrı daha derinlerde ve şiddetli olduğunda sanılanın aksine sırt değil böbreklerde sorun var demektir.

Böbrek ağrısı çok daha şiddetli ve keskindir

Karnın arkasında, göğüs kafesinin altında, omurganın her iki tarafında, sırt bölgesine yakın şekilde bulunan böbrekler, atık ürünleri ve fazla sıvıyı vücuttan uzaklaştırmak ve vücut dengesi için çok önemli olan bazı hormonların üretilmesinde görev alır. Vücudun fonksiyonları yerine getirebilmesi için çok önemli olan böbrekler, çeşitli sebeplere bağlı olarak ağrıya neden olabilir. Genellikle idrar yolu enfeksiyonları, darbe, yaralanma, böbrek taşları gibi nedenler yüzünden oluşan böbrek ağrıları aynı zamanda kist ya da kanser gibi tehlikeli bir hastalığın da habercisi olabilir. Birçok kişi, böbrek ağrılarını sırt ağrılarıyla karıştırabilir. Ancak böbrek ağrıları daha çok arka kaburgalarda ve sırtın daha derinlerinde hissedilir. Sırt ağrısına nazaran çok daha şiddetli ve acı vericidir.

Böbrek ağrılarının belirtileri nelerdir?

Böbrek ağrılarını sırt ağrılarından ayırmanın bazı noktaları vardır. Bunların başında sırt ağrılarının daha aşağıda hissedilmesi gelmektedir. Sırt ağrılarının aksine böbrek ağrıları, arka kaburgalara yakın ama daha derinden ve keskin hissedilir. Ağrının oluşma nedenine bağlı olarak karın ve kasık bölgesinde dahi hissedilebilir. Bunun yanı sıra ağrılara ek olarak kişide aşağıdaki belirtiler de gözlemlenir. Bunlar;

İdrar yaparken ağrı ve acı,

İdrarda kan,

Mide bulantısı,

Kusma,

Ateş,

Baş dönmesi,

Halsizlik ve yorgunluk,

Şişkinlik,

Ayaklarda ve göz kapaklarında şişme

Böbrek ağrıları neden olur?

Böbrek ağrılarının ortaya çıkmasında birçok farklı faktör rol oynayabilir. Bunların başında;

İdrar yolu enfeksiyonları,

Böbrek kistleri

Böbrek taşları,

Böbrek kanaması,

İdrar birikmesine bağlı olarak böbrek şişmesi,

Böbrek enfeksiyonları,

Böbrek damarlarında kan pıhtıları,

Polikistik böbrek hastalığı,

Böbrek dokusuna zarar veren ilaçlar,

Travmalar,

Hamilelik gelmektedir.

Böbrek ağrıları nasıl teşhis edilir?

Böbrek ağrılarının teşhis edilebilmesi için hastanın tıbbi öyküsünün dinlenmesi gerekir. Bu durum sonrasında doktorun fiziki muayene yapması gerekir. Genel olarak doktorun isteyeceği tetkikler; tam kan sayımı, böbrek fonksiyonu ve idrar testleridir. Eğer böbrek ağrısı için gelen hasta kadınsa gebelik testi de istenebilir. Yakın zamanda hasta böbreklerle ilgili bir travma yaşadıysa ek testler de istenebilir. Eğer doktor böbrek taşlarından şüpheleniyorsa bilgisayarlı tomografi veya renal ultrason yapılabilir. Kontrast veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve abdominal / pelvik BT'leri, altta yatan böbrek (böbrek) ve böbrek dışı diğer nedenlerini tanımlamak veya ayırt etmek için istenebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Böbrek ağrılarının tedavi edilebilmesi için öncelikle ağrıya neden olan tıbbi nedenin bulunması gerekir. Eğer ağrıya enfeksiyonlar neden oluyorsa uygun antibiyotikler ile ağrı tedavi edilebilir. Sorun böbrek taşları ise ağrı kesiciler reçete edilebilir. Ancak taşlar sorun yaratıyorsa cerrahi yöntemle alınması ya da kırılması gerekir.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Ağrı Haberler

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Akış gözaltına alındı! Polis belediyede arama yapıyor

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Akış gözaltına alındı! Polis belediyede arama yapıyor

Fikirtepe'de lise bahçesinde rezalet! İlişkiye girerken kameraya yakalandılar

Fikirtepe'de lise bahçesinde rezalet! İlişkiye girerken kameraya yakalandılar

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

Bakmadan Geçme

Adana hava durumu | Adana'da bugün hava kaç derece? #127777 LGS SONUÇ HESAPLAMA! #9997 LGS puan hesaplama ekranı 2024: Liselere Geçiş Sınavı puan hesaplama nasıl yapılır? #9999 Nazım Hikmet kimdir, şiirleri neler? Nazım Hikmet ne zaman öldü? Nazım Hikmet neden Rusya'ya gitti? #128226 LGS taban puanları ne zaman açıklanacak? 2024 LGS yüzdelik dilimleri ve puanları ne zaman belli olur? Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? Emekli bayram ikramiyesi ne kadar? 2024 PARİS OLİMPİYATLARI NE ZAMAN? Paris Olimpiyatları hangi ay, hangi tarihte? Pınar Eliçe kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Pınar Eliçe kaç yaşında, nereli? Pınar Eliçe biyografisi! Mayıs ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak? Mayıs ayı enflasyonu kaç oldu? DEM Partili Mehmet Sıddık Akış gözaltına mı alındı? Hakkari Belediyesi Eş Başkanı neden gözaltında, ne oldu, olay ne? Mehmet Sıddık Akış kimdir? Mehmet Sıddık Akış kaç yaşında, hangi partiden? Ümit Özdağ kimdir? Halk Tv konuğu Ümit Özdağ kaç yaşında, nereli? Ümit Özdağ biyografisi! KABİNE NE ZAMAN TOPLANACAK? Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı ne zaman, hangi gün, bugün mü? Ali Kurt kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Ali Kurt kaç yaşında, nereli? Ali Kurt biyografisi! 3 HAZİRAN GÜNLÜK BURÇ YORUMU: Burçları bugün neler bekliyor? AŞK, PARA, SAĞLIK, KARİYER... İSTANBUL'DA BUGÜN HAVA NASIL OLACAK? #9728 İstanbul 3 Haziran 2024 hava nasıl, kaç derece olacak? #128526
Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title