Haberler

Sağlık Bakanlığı, "Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerinde" Hedefine Ulaşamadı

Sağlık Bakanlığı, Bazı Kurumlarda Yeterince Diş Hekimi, Diş Protez Teknisyeni ve Araç-gereç Mevcut Olduğu Halde Diş Hekimliği Hizmetlerinde Hedeflenen Verimin Elde Edilemediğini, Bu Durumun İse Hastaların Haklı Olarak Yakınmalarına Yol Açtığını Açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, bazı kurumlarda yeterince diş hekimi, diş protez teknisyeni ve araç-gereç mevcut olduğu halde diş hekimliği hizmetlerinde hedeflenen verimin elde edilemediğini, bu durumun ise hastaların haklı olarak yakınmalarına yol açtığını açıkladı.

Bakanlık, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde 'işi ağırdan alan' sağlık kuruluşu yöneticilerini sert bir dille uyardı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ilişkin bir genelge yayımlandı. Müsteşar Ünüvar, genelgesinde, ağız ve diş sağlığı ile ilgili istatistiki bilgilerin değerlendirilmesinde bazı kurumlarda yeterince diş hekimi, diş protez teknisyeni ve araç- gereç mevcut olduğu halde dişhekimliği hizmetlerinde arzu edilen verim elde edilemediğini, birimlerde yapılacak tedaviler için bile hastaların serbest hekime sevk edildiğini ve bu durumun vatandaşların haklı olarak yakınmalarına neden olduğunu kaydetti.

Bakanlığa bağlı yataklı tedavi kurumlarına diş tedavisi için başvuran Bağ-Kur'lulara yönetmenlik esaslarına uygun olarak işlem yapılmasını isteyen Ünüvar, ancak bu yönetmeliğin bazı yerlerde suiistimal edildiğine ilişkin duyumlar alındığını bildirdi. Ünüvar, "Bu suistimallerin önüne geçmek amacıyla hastane yönetimlerinin teknik arıza ve eksiklikleri ivedilikle çözmeleri ve diş tedavi randevularını bizzat kurum baştabibinin kendisinin denetlemesi ve bundan doğacak maddi ve manevi sorumluluğun baştabibin uhdesinde olduğunun bilinmesi gerekmektedir" uyarısında bulundu. Müsteşar Ünüvar, genelgede şu ifadelere yer verdi:

"Dişhekimi, diş ünite, fotöyü, röntgeni ve aeratörü olan tüm kurumlarımızda çekim, dolgu, kanal vb. gibi cerrahi ve tedavi hizmetlerinin yanında, protez laboratuvarı ve diş protez teknisyeni bulunan birimlerde bu hizmetlerle beraber, diş protezlerinin de yapılması zorunludur. Teknik nedenlerle kurumlarımızda yapılmayan hareketli protezlerle sabit protezlerin iskelet dökümleri Bütçe Uygulama Talimatına uygun olarak serbest piyasadan temin edilebilir ancak, bu konu ile ilgili teknik yetersizlikler mevcut ise en kısa zamanda ilgili sağlık birimi yönetimince giderilecektir. Bakanlıkça temini istenen sarf malzemeleri ve küçük demirbaşlar (cila, motoru, asma motor vb. gibi), döner sermaye imkanları ve 490 harcama kaleminden temin edilecek ve hiçbir şekilde hizmet aksatılmayacaktır.

Tıbbi cihazların bakımları zamanında yaptırılacak, küçük arızaların hizmeti aksatmasına meydan verilmeyecektir. Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği'nin 6. maddesinde anılan sağlık ocakları, A.Ç.S. ve A.P merkezleri, verem savaş dispanserleri ve daire tabiplikleri gibi resmi sağlık kuruluşlarından hastalar doğrudan özel sağlık kurumlarına veya serbest diş hekimine sevk edilemeyecek ve sevk, gerekli tedavinin gerçekleştirebileceği en yakın bir resmi sağlık kurumuna yapılacaktır. Bakanlığımız ile Bağ-Kur arasında imzalanan 12.09.1991 tarihli protokolle devam etmekte olan Bağ-Kur Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliği'nin 'Diş Tedavileri' başlıklı değişik 19. maddesinde; Diş tedavisi; diş ve çeneye tıbbi ve cerrahi müdahale, diş çekimi, diş ve çene radyografisi alımı, diş dolgusu, diş protezi ve benzeri halleridir. Sağlık yardımlarından yararlandırılanların diş tedavilerine ilişkin tedavi bedelleri, Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları Muayene, Tetkik, Tahlil, Müdahale, Ameliyat ve Tedavilere ait Fiyat Tarifesi esas alınarak (Estetik nedenlerle yaptırılan protez bedelleri hariç) ödenir. İlgililer, başvurulan resmi sağlık kurumundan diş tabibince tedavi edilecek dişleri belirten ve 90 gün içinde yer bulunmadığını ya da teknik nedenlerle tedavinin mümkün olmadığını tespit eden ve baştabiplikçe onaylanan rapor üzerine, özel sağlık kurumu ve kuruluşlarına sevk edilebilirler. Bakanlığımıza bağlı yataklı tedavi kurumlarına diş tedavisi için başvuran Bağ-Kur Sigortalılarına anılan yönetmenlik esaslarına uygun olarak işlem yapılacaktır. Ancak bu yönetmeliğin bazı yerlerde suiistimal edildiğine ilişkin duyumlar alınmıştır. Bu suiistimallerin önüne geçmek amacıyla hastane yönetimlerinin teknik arıza ve eksiklikleri ivedilikle çözmeleri ve diş tedavi randevularını bizzat kurum baştabibinin kendisinin denetlemesi ve bundan doğacak maddi ve manevi sorumluluğun baştabibin uhdesinde olduğunun bilinmesi gerekmektedir".

(YZE-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title