Haberler

Tuğamiral Zeki Aktürk: "Irak ve Suriye'nin Kuzeyi Dahil Son Bir Haftada 87 Terörist Etkisiz Hâle Getirildi"

Güncelleme:

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil; son bir haftada 87 terörist etkisiz hâle getirilmiş, böylelikle etkisiz hâle getirilen terörist sayısı bu yıl içinde bin 802’ye, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar ise 39 bin 145’e ulaşmıştır" dedi. Aktürk, ayrıca "Pençe-Kilit bölgesinde devam eden operasyonlar ve arama-tarama faaliyetlerinde; çok sayıda odası bulunan, odalar dâhil derinliği 1 kilometre olan, tünel geçiş yerleri betonla güçlendirilmiş ve 3 ayrı girişi olan bir mağara tespit edilmiştir. Burada etkisiz hâle getirilen iki teröristten birinin, Gri Liste’de olduğu belirlenmiştir" diye konuştu.

MELİS YILDIRIM

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil; son bir haftada 87 terörist etkisiz hale getirilmiş, böylelikle etkisiz hale getirilen terörist sayısı bu yıl içinde bin 802'ye, 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar ise 39 bin 145'e ulaşmıştır" dedi. Aktürk, ayrıca "Pençe-Kilit bölgesinde devam eden operasyonlar ve arama-tarama faaliyetlerinde; çok sayıda odası bulunan, odalar dahil derinliği 1 kilometre olan, tünel geçiş yerleri betonla güçlendirilmiş ve 3 ayrı girişi olan bir mağara tespit edilmiştir. Burada etkisiz hale getirilen iki teröristten birinin, Gri Liste'de olduğu belirlenmiştir" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlık Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Salonu'nda haftalık değerlendirme toplantısı yaptı. Aktürk, şunları kaydetti:

"ANITKABİR'E AKIN EDEN VE YENİ ZİYARETÇİ REKORUNU KIRAN 1 MİLYON 182 BİN 425 ZİYARETÇİMİZE VE TÜM HALKIMIZA ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ"

"Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı bir kez daha yürekten kutluyoruz. Milli Savunma Bakanlığı olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılının haklı gurur, mutluluk ve coşkusunu milletimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz; 100 savaş gemisiyle İstanbul Boğazı'nda donanma tarihimizin en büyük geçit töreni, Türk Yıldızları ve Solo Türk ekiplerimizin gösteri ve selamlama uçuşları, Ankara'da Mehteran Birliğimizin marşlarıyla Cumhuriyetimizin kuruluş yılına atfen 1.923 personel ile yürüyüş, törenler, sergiler, konserler, spor müsabakaları, liman ziyaretleri ve ağaç dikimi başta olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında birçok anlamlı ve özel etkinlikle kutladık. Bu vesileyle, nice yüzyıllara uzanacak Cumhuriyetimizi bizlere armağan eden başta Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarımız olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz.

Ayrıca, Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle, Anıtkabir'e akın eden ve yeni ziyaretçi rekorunu kıran 1 milyon 182 bin 425 ziyaretçimiz ile yoğun kalabalıktan dolayı ziyaret gerçekleştiremeyen tüm halkımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

"SON BİR HAFTADA 87 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere milli birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelesini yurt içinde ve sınır ötesinde; terörü kaynağında yok etme anlayışıyla kesintisiz bir şekilde ve kararlılıkla sürdürmektedir. Bu kapsamda, Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil; son bir haftada 87 terörist etkisiz hale getirilmiş, böylelikle etkisiz hale getirilen terörist sayısı bu yıl içinde bin 802'ye, 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar ise 39 bin 145'e ulaşmıştır.

"PENÇE-KİLİT OPERASYONU BÖLGESİNDE TESPİT EDİLEN MAĞARADA ELE GEÇİRİLEN İKİ TERÖRİSTTEN BİRİNİN GRİ LİSTE'DE OLDUĞU BELİRLENDİ"

Yine, Irak'ın kuzeyinde başarıyla icra edilen Pençe-Kilit Harekatı'nda bugüne kadar 630 terörist etkisiz hale getirilmiş, değişik çaplarda toplam bin 373 silah ve 766 bin 339 mühimmat ele geçirilmiş, 2 bin 460 mayın/el yapımı patlayıcı tespit ve imha edilmiş, 771 mağara/sığınak kullanılamaz hale getirilmiştir. Son olarak Pençe-Kilit bölgesinde devam eden operasyonlar ve arama-tarama faaliyetlerinde; çok sayıda odası bulunan, odalar dahil derinliği 1 kilometre olan, tünel geçiş yerleri betonla güçlendirilmiş ve 3 ayrı girişi olan bir mağara tespit edilmiştir. Burada etkisiz hale getirilen iki teröristten birinin, Gri Liste'de olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, mağarada çok sayıda yaşam malzemesi, mühimmat, termal şemsiye, elektrik kablosu, jeneratör ve patlayıcı ele geçirilmiştir. Tespit edilen mühimmat ve malzemeler METİ Timlerimiz tarafından kontrollü bir şekilde imha edilmiştir. Terör inlerini bir gece ansızın yerle bir etme azim ve kararlılığımız; artan bir etki ve yoğun bir baskıyla sürecek, gereken yer ve zamanda terör yuvaları yok edilmeye devam edilecektir.

Diğer taraftan Suriye'de harekat alanlarımızda oluşturulan güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik yıl içerisinde gerçekleştirilen 425 taciz ve saldırı girişimine gerekli karşılık verilerek 23'ü son bir haftada olmak üzere bin 321 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

"HUDUTLARIMIZDA SON BİR HAFTADA YASA DIŞI YOLLARLA GEÇMEYE ÇALIŞAN 561 ŞAHIS YAKALANDI"

Teknolojik vasıtalarla desteklenmiş fiziki güvenlik tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemi ile korunan hudutlarımızda; son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 561 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 5'i FETÖ terör örgütü mensubudur. 2 bin 452 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylece, yıl içerisinde hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 10 bin 974'e yükselmiştir. Bu şahıslardan 394'ü FETÖ mensubu olmak üzere toplam 560 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 182 bin 129 olmuştur.

Yeni bilgi, belge ve veriler ışığında hassasiyetle devam eden FETÖ terör örgütü ile mücadelemiz karalılıkla sürmektedir.

Sayın Bakanımız, 26 Ekim'de Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkmenistan Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmeye refakat etmiş ve Türkmenistan Devlet Sınır Servisi Başkanı ve Sınır Birlikleri Komutanı ile bir görüşme gerçekleştirmiş, daha sonra Macaristan Genelkurmay Başkanı'nı kabul etmiş, 27 Ekim'de Sayın Cumhurbaşkanımızın Somali Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeye refakat etmiş, aynı gün Nijerya Savunma Bakanı ile bir araya gelerek ikili savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunmuş, 30 Ekim'de TBMM ev sahipliğinde ülkemizi ziyaret eden NATO Parlamenter Asamblesi Heyeti'ni, 31 Ekim'de ise Moğolistan Büyükelçisi'ni makamında kabul etmiştir.

"İSRAİL'İN GAZZE-TÜRK FİLİSTİN DOSTLUK HASTANESİ VE CİBALİYE MÜLTECİ KAMPI'NA DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARI KINIYORUZ"

İsrail'in 30 Ekim günü Gazze'deki tek kanser hastanesi Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne yapmış olduğu saldırı ile 31 Ekim ve 1 Kasım'da Cibaliye Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıları kınıyoruz. Temennimiz; ateşkes ve barışa giden, akan kanın durması için sarf edilen tüm gayretlerin gösterilmeye devam edilmesi ve sonuca ulaşmasıdır.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, halihazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevleri ile eş zamanlı olarak karada, denizde ve havada kapsamlı eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir. Bu kapsamda; 13-27 Ekim tarihleri arasında; Ocean Sky-2023, Steadfast Noon, 16-27 Ekim tarihleri arasında Çok Uluslu Mayın Harbi tatbikatları icra edilmiş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 23-27 Ekim tarihleri arasında icra edilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli tatbikatına kara, deniz ve hava unsurlarımız ile katılım sağlanmıştır.

30 Ekim ve 2 Kasım tarihlerinde NATO Güvence Tedbirleri kapsamında, Havadan İhbar Kontrol uçağımız tarafından Romanya hava sahasında görev icra edilmiş, 31 Ekim'de NATO Varlık Gösterme Harekatı kapsamında Bomber Task Force faaliyetine iştirak edilmiştir.

23 Ekim-06 Kasım tarihleri arasında da Dynamic Marıner/MARE APERTO II, 29 Ekim-9 Kasım tarihleri arasında Katar'da Yırtıcı Şahin-5, 30 Ekim-09 Kasım tarihleri arasında Yıldırım Seferberlik, 30 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında NATO Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri kapsamında NATO Neptune Strike, 31 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında Strong Balkan, 01-09 Kasım tarihleri arasında Volkan Tatbikatları icra edilmektedir.

Diğer yandan; 5-18 Kasım tarihleri arasında PHOENIX EXPRESS-2023 Tatbikatı, 6-10 Kasım tarihleri arasında Steafast Foxtrot Tatbikatı, 6-19 Kasım tarihleri arasında Macaristan, İtalya, Hırvatistan, ABD ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin katılımıyla Macaristan'da Adaptive Hussar Tatbikatı'nın icra edilmesi planlanmaktadır.

Ayrıca; Romanya Deniz Kuvvetlerine ait ROS REGINA MARIA tarafından Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı kapsamında 24-26 Ekim tarihleri arasında Samsun'a, Bangladeş Deniz Kuvvetleri'ne ait BNS SANGRAM korveti tarafından UNIFIL görevi kapsamında 26-28 Ekim tarihleri arasında Mersin'e liman ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 kapsamında ise; Arnavutluk Deniz Kuvvetleri'ne ait ALS BUTRINTI gemisi 29 Ekim-02 Kasım tarihleri arasında İzmir'e, Danimarka Deniz Kuvvetleri'ne ait 'HDMS NIELS JUEL' fırkateyni 1-4 Kasım tarihleri arasında Mersin'e, Brezilya Deniz Kuvvetleri'ne ait 'NE BRAZIL' fırkateyni, açık deniz eğitimi faaliyeti kapsamında, 2-7 Kasım tarihleri arasında İstanbul'a liman ziyaretinde bulunmaktadır. İspanya Deniz Kuvvetleri'ne ait "ESPS MENDEZ NUNEZ" gemisinin ise 4-7 Kasım tarihleri arasında Antalya'ya liman ziyareti planlanmaktadır.

Ayrıca, milli gururumuz TCG ANADOLU, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı dolayısıyla 1 Kasım'dan itibaren Sarayburnu Limanı'nda halkımızın ziyaretine açılmış olup 2 Kasım saat 18.00'e kadar ziyaret edilebilecektir.

"A400M UÇAKLARIMIZIN BEŞİNCİSİ 27 EKİM'DE HAVA KUVVETLERİMİZE TESLİM EDİLMİŞTİR"

Yardım faaliyetleri, tahliye operasyonları, askeri harekatlar, personel ve malzeme nakli ile afetlerde hava köprüsü oluşturma gibi geniş bir çerçevede kullanılan A400M uçaklarımızın; Bakanlığımıza bağlı ASFAT ana yükleniciliğinde yürütülen A400M Retrofit Projesi kapsamında işlemleri tamamlanan beşinci uçağımız 27 Ekim'de Hava Kuvvetlerimize teslim edilmiştir.

Personel ve askeri öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerimize '2023 Yılı Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Adayı Temini' başvuruları 7-27 Kasım tarihleri arasında yapılabilecektir. Şanlı ordumuzda görev almak isteyen tüm gençlerimizi davet ediyoruz.

Önümüzdeki hafta içinde hayata geçirmeyi planladığımız Milli Savunma Bakanlığı mobil uygulaması ile artık Bakanlığımızın faaliyetleri anlık olarak mobil cihazlar üzerinden kamuoyunun bilgisine sunulacaktır. Resmi internet sayfamızda yer alan içeriklerin yanı sıra kullanıcıların anlık bildirimler ve duyurulara hızlı erişim sağlayabileceği mobil uygulamada; hazırlanan story ve podcastlerle Bakanlığımızın faaliyetleri anlatılacak, önemli günleri konu alan özel paylaşımlar yapılacak, şimdilik Anıtkabir ve Harbiye Askeri Müzesi'nde, önümüzdeki süreçte de bütün askeri müzelerimizde 360 derece sanal tur yapılabilecek. Ayrıca; birbirinden özel fotoğraflardan oluşturulmuş duvar kağıtlarına erişim sağlanabilecek, personel ve öğrenci alım/temin faaliyetleri ile asker alma işlemleri dahil önemli sınav ve başvuruların duyuruları takip edilebilecek, 1853-1928 yılları arasında şehit olan askerlerimizin bilgisinin yer aldığı Şehit Bilgi Kapısı'na erişilebilecek, ilave özel içerikler de yer alacaktır.

Sonuç olarak dünyanın en güçlü ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, asil milletimizin sevgisi ve güveninden aldığı ilhamla; bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye, ülkemizin savunma ve güvenliği için var gücüyle çalışmaya, üstlenmiş olduğu tüm görevleri, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da başarıyla yerine getirmeye devam edecektir."

MSB KAYNAKLARI: (F-16 TEDARİKİ) BU KONUNUN HERHANGİ BİR ŞARTA BAĞLANMAMASI GEREKTİĞİNİ BİR KEZ DAHA İFADE EDİYORUZ

İsrail'in saldırılarının ardından Gazze'ye yönelik yardım faaliyetlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çalışmalarının sorulması üzerine Bakanlık kaynakları, "Türk Silahlı Kuvvetleri verilecek direktifler doğrultusunda hem insani yardım hem tahliye konusunda görev almaya hazırdır" açıklamasını yaptı. Kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hem tahliye hem de sağlık desteği konusundaki tecrübelerine dikkat çekerek, yardım çalışmalarının da en önemli unsurun bölgedeki ortamın uygunluğu olduğunu belirtti.

F-16 tedarikinde son duruma ilişkin yetkililer, heyetlerin teknik toplantılarını tamamlandığını ve ABD'deki prosedürlerin tamamlanmasının beklendiğini aktardı. Yetkililer, "Bir an önce bu sürecin olumlu ve süratli bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. Bu konunun herhangi bir şarta bağlanmaması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Kaynak: ANKA / Politika

Milli Savunma Bakanlığı Halkla İlişkiler Suriye Irak 3.Sayfa Politika Güncel Haberler

title