Haberler

BDP'liler Referandumu Boykot Edecek

Güncelleme:

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 12 Eylül'de yapılacak Anayasa referandumunu boykot edeceklerini açıkladı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 12 Eylül'de yapılacak Anayasa referandumunu boykot edeceklerini açıkladı. Demirtaş, "Bu anayasa hala herkesi 'Türk' olarak tanımlıyor. Sayın başbakan 'Sen kendini kurtaracaksın, koltuğunu sağlamlaştıracaksın' diye ben neden bu zulüm anayasasının değişmesi için 'evet' diyeyim?" dedi.

Ağrı'da Belediye İş Merkezi'nde bulunan parti binasına gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak'ı 100 kadar partili Kürtçe 'Şehitler ölmez' sloganı atarak karşıladı. Burada konuşan Selahattin Demirtaş, Kürt halkının tümüyle 'terörist' ilan edildiğini öne sürerek şöyle dedi:

"30 yıldır süren bir savaş var. Neredeyse bütün Kürt halkı terörist ilan edilmiştir. MHP, CHP ve AKP'nin söylemlerine bakılırsa bu ülke 50 defa bölünmüştü. Eğer bölünmüyorsa Kürt halkının kardeşlik politikasındandır. Bunu Başbakanın anlaması gerekmektedir. Bu kandırmaca Anayasa değişikliğine karşı oy kullanmayacağız. Oy kullanmayıp bu rejimi boykot ettiğini göstermek istiyoruz. Yeni bir anayasada kim özgürlük istiyor, kim ana dilde eğitim görmek istiyor, hangi öğrenciler parasız eğitim istiyor bunu herkes görecektir. 12 Eylül referandumunda boykotçuların kullanmadığı oylar, 'evet' ve 'hayır'dan daha fazla olacaktır. Bu inkar anayasasıdır."

Son çatışmalarda ölen PKK'lı teröristlerin cesetlerinin üzerine kimyasal maddeler dökülerek yüzlerinin tanınamaz halde getirildiğini iddia eden ve bu görüntüleri Başbakan ile Genelkurmay Başkanı'na gönderdiklerini söyleyen Selahattin Demirtaş, çatışma olmasın diye ellerinden geleni yaptıklarını öne sürdü. Çatışma ve ölümlerin görüldüğünü, ailelerin günlerce hastane kapısında çatışmada ölen çocukların cenazesini beklediğini anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Böyle bir utanç İsrail'de yaşansa dünya ayağa kalkmaz mı? Başbakan Netanyahu'ya çıkıp hakaretler yağdırmaz mı? Bu cenazelere nasıl işkence yapılabilir ve cenazeler nasıl ailelerine teslim edilmez ve ailelere işkence çektirilir? Bu hangi dile, hangi kitaba, hangi kanuna ve hangi vicdana sığar? Başbakana o cesetlerin görüntülerini gönderdik, cevap bekliyorum. Kürt aileleri tanıyamasın diye sadece kafaları kimyasallarla yakılmış eritilmiş ve tanınmaz hale getirilmiş cesetlerin hesabını soruyorum başbakana. Sırf aileleri 'tanımasın, almasın' diye. Bunlar yapılırken bu Başbakan çıkmış dinden imandan bahsediyor. Hepimiz çatışmaların durmasından yanayız. Ama böyle bir zulmü ahlaksızlığı Kürt halkı kabul etmeyecektir. Hesabını da Başbakandan soracaktır. Her çatışmanın bir ahlakı vardır. Kimse bu ülkede kendi vatandaşlarına düşman muamelesi yapamaz. Kaldı ki Kürt ve Türk halkı hiçbir zaman düşman olmadı. Olmayacaktır. Başbakan neden sessiz? Ne zamana kadar devam edecek bu? Pervari'de Şemdinli'de çatışmada hayatını kaybeden PKK'lıların tamamının cesetlerine işkence yapılmış. Birbirimizin acısına saygı duymamız lazım. Bir polisin askerin acısı, hepimizin ortak acısıdır. 'Habur'da bunlar niye seviniyor?' diyenler bugün Pervari'deki bu acıyı da anlayamazlar. Bugün bizim acımız anlaşılmıyor. Ondan sonra kardeşlikten milli mutabakattan söz ediyorlar. Peki Kürt cenazelerine yapılan işkence? ya bizim acımız? Bu ne olacak? Bunun hesabını soramayacak mıyız?"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Şemdinli'ye davet eden BDP Genel Başkanı Demirtaş, siperlere giden liderlerin Şemdinli Devlet Hastanesi'ndeki cenazeleri de görmesini istedi. Demirtaş, "Birbirimizi acılarımızı anlayarak anlayabiliriz. 20 cenaze orada. 15'i daha ailelerine verilmemiş. Genelkurmay Başkanı'na sesleniyorum; Madem maaşını bu ülkede yaşayanların verdiği parayla alıyorsun. Madem bu devletin memurusun. Çatışmalarda öldürdüklerinizin ailelerinin acısına sahip çıkacaksın. Senin düşmanın değil bu halk senin vatandaşındır. Bu milletin cenazesine de saygı duyacaksın. 'Terörist cenazesi' diye bir şey olur mu? Ölmüş, tabuta konulmuş hala terörist. Cenaze, cenazedir. Diyanet çıksın fetva versin bakalım" diye konuştu.

Demirtaş, konuşmasının ardından BDP'nin çevre illerinden gelen il başkanlarıyla bir araya gelerek toplantısını basına kapalı olarak sürdürdü.

AĞRI, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

title