Haberler

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Çelikbaş ??limon Fiyatları, Depo Kaynaklı Artmadı??

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Çelikbaş "Limon fiyatları, depo kaynaklı artmadı"NEVŞEHİR Ziraat Odası Başkanı Salih Çelikbaş, limon fiyatlarındaki artışın, Nevşehir'deki depolardaki limonlardan kaynaklanmadığını bildirdi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Çelikbaş "Limon fiyatları, depo kaynaklı artmadı"

NEVŞEHİR Ziraat Odası Başkanı Salih Çelikbaş, limon fiyatlarındaki artışın, Nevşehir'deki depolardaki limonlardan kaynaklanmadığını bildirdi. Çelikbaş, " Depolardaki limonlarda herhangi bir çürüme ya da bozulma bulunmamaktadır. Bu nedenle, limondaki fiyat artışı, depolardaki limonlardan kaynaklanmıyor?? dedi.

Oda Başkanı Salih Çelikbaş, Akdeniz bölgesinde 2018 yılında hasadı yapılan limonların Nevşehir'deki kayadan oyma doğal depolara konulduğunu ve depoya konulan limonların, Mayıs ve Haziran aylarında piyasaya arz edildiğini açıkladı. Çelikbaş, "Depolardaki limonlarda herhangi bir çürüme ya da bozulma bulunmamaktadır. Şimdiye kadar bize bu yönde bir bilgi ulaşmadı. Bu nedenle, limondaki fiyat artışı, depolardaki limonlardan kaynaklanmıyor. Şu anda da depolardan limon sevkiyatı devam ediyor. Dolayısıyla limonlarda çürüme ya da herhangi deforme olma yoktur. Depolardaki limonlarda herhangi bir sıkıntı da yaşanmadı" ifadelerini kullandı.

Nevşehir'deki kayadan oyma doğal depoların daha çok Ürgüp ilçesinde yer aldığını belirten Çelikbaş, şunları söyledi

"Depoların, konulan ürünleri uzun süre doğal bir şekilde muhafaza ederken, limon için bir özelliği de, depoda bekleyen limonların sulanmasıdır. Yani depoya 10 kilo olarak konulan limon, bir süre sonra sulanarak ağırlaşmakta ve 12-13 kilo ağırlığa ulaşmaktadır. Bu sayede limonlar hem iyi bir şekilde muhafaza ediliyor hem de kilo olarak artış görülüyor. Limonda fiyatlar neden yükseldi, bilmiyoruz."

Nevşehir Kapalı Semt Pazarı'nda limon satan pazarcı esnafı Yunus Özen de, sağlık için limonun pek çok faydası bulunduğunu belirterek, ??Limonlar, 11 ve 12'nci aylarda depolara girmeye başlar. Depoya girdiğinde limonda hastalık varsa, yüzde 50 fire verir. Bu da fiyata yansır, 3 liralık ürün, 6 lira olur. Limon, hasat edildikten sonra depolarda 3-4 defa temizlenir, ayıklanır. Depodaki limonun sahibi, 3-4 defa işçilik öder, para harcar, bir de depodaki ürün fire verir. Bunların hepsi maliyeti yükseltir diye konuştu. Özen, limonun kalitesine göre de fiyatlarında değişiklik olduğunu belirterek, Şu an limon fiyatları yüksek değil, normal. Bir ailenin bir haftalık ihtiyacını yarım kilo limon görür o da 2-3 lira tutar. Limon fiyatları depolarda 2-5 lira arasında değişir, pazarcı da 1 lira kazancını koyar ve satar. Pazarda, kalitesine göre, limonun kilosu 2-6 lira arasında satılıyor dedi.

Pazardan limon alan vatandaşlar da limon fiyatlarının yüksek olduğunu ama birkaç haftaya kadar düşmesini umduklarını ifade ettiler. Pazardan limon alan 72 yaşındaki İsmail Ülger de "Limon fiyatları aslında yüksek değil ama esas parayı aracılar kazanıyor. Çiftçi para kazanmıyor. Bu ürünlerin ne şekilde yetiştirilip buralara geldiğini bilseniz, fiyatlar pahalı değil ama bu paraları çiftçi kazanamıyor, aracılara gidiyor. Fiyatları da üretici değil, toptancılar pahalılaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nevşehir Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title