Haberler

NATO Zirvesi'ne Doğru

Almanya Hükümet Sözcüsü Seibert: "Federal Hükümet, son günler ve haftalarda Rusya’nın politikalarının yarattığı hayal kırıklığına rağmen NATO Rusya anlaşmasına bağlıdır"

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Rusya'nın Ukrayna krizinde izlediği politikanın Berlin'de hayal kırıklığı yarattığını ancak buna rağmen Almanya'nın 1997 yılında NATO ile Rusya arasında imzalanan temel anlaşmaya bağlı olduğunu kaydetti.

Seibert, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Galler'de 4-5 Eylül'de düzenlenecek NATO Zirvesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bazı NATO müttefiki ülkelerin Rusya'dan kaygı duymaları nedeniyle NATO'nun Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerinde asker konuşlandırılmasını istediğinin ve 1997 yılında NATO ile Rusya arasında imzalanan temel anlaşmayı tartışmaya açtıklarının hatırlatılması üzerine Seibert, Almanya'nın bu konudaki tutumunun net olduğunu belirtti.

Seibert, "Federal Hükümet, son günler ve haftalarda Rusya'nın politikalarının yarattığı hayal kırıklığına rağmen NATO-Rusya anlaşmasına bağlıdır. NATO'nun Galler zirvesinde görüşülecek, İttifak'ın askeri olarak daha hızlı harekete geçme kabiliyetiyle ilgili tüm konular, bu mutabakatın sınırlamaları dahilinde mümkün olabilecek düzeyde olacaktır" şeklinde konuştu.

Başbakan Angela Merkel'in gecen hafta Letonya'ya yaptığı ziyaret sırasında Baltık ülkelerinin kaygılarını dinlediğini hatırlatan Seibert, bu konuların zirvede kapsamlı bir şekilde ele alınacağını kaydetti.

Hükümet, boykota soğuk bakıyor

Moskova'nın Ukrayna politikası nedeniyle AB ülkelerinin Rusya'da yapılacak 2018 FIFA Dünya Kupası'nı boykot etmeleri çağrılarıyla ilgili soru üzerine Seibert, böyle bir önerinin gündemlerinde olmadığını söyledi.

Seibert, "Cumartesi günü yapılan AB zirvesinde, AB Komisyonu'ndan Rusya'ya karşı ek yaptırımlar konusunda yeni öneriler hazırlaması talep edildi. Şimdi 2014'teyiz, Dünya Kupası 2018'de. Bunun bugün burada tartışmamız gereken bir konu olduğunu düşünmüyorum" dedi.

IŞİD'e sert tepki

Hükümet sözcüsü Seibert, basın toplantısında Irak'taki gelişmelerle ilgili sorular üzerine, IŞİD'in rehin tuttuğu Amerikalı gazeteci Steven Sotloff'u öldürmesini sert bir dille kınadı.

Seibert, "Dün yayınlanan video bu grubun, bu suçluların insanlığı hiçe sayan barbarlığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu suçlular dine bağlı olduklarını iddia ederken aslında tüm dinler ve insanlığı tezyif ediyorlar" şeklinde konuştu.

Sözcü, Başbakan Merkel'in Sotloff'un ailesinin ve arkadaşlarının acılarını paylaştığını kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de AB ülkelerinin Rusya'ya yönelik ek yaptırımları konuştuğunu, finans, enerji, savunma sanayi, ileri teknoloji alanlarında düşünülen yaptırımların "tek başına amaç olmadığını", Rusya üzerinde ateşkes ve siyasi çözüm için baskı oluşturmayı amaçladığını vurguladı. Schaefer şöyle devam etti:

"Bölgedeki gelişmeler o kadar hassas bir noktaya ulaştı ki askeri dinamiklerin siyasi dinamikler karşısında güç kazanmasına izin vermemeliyiz. Sayın Bakanımız Ukrayna ve Rusya liderlerinin hem kendi ülkeleri hem de Avrupa'ya karşı sorumluluklarına uygun hareket etmeleri çağrısında bulundu. Doğu Ukrayna'daki olaylardan hepimiz üzüntü duyuyoruz. Artık iki tarafın bir araya gelip ateşkes ve sınırın etkin denetimini sağlayacak uzlaşmaya varmalarının zamanı geldi." - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Steffen Seibert Ukrayna Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title