Haberler

MHP Grup Başkanvekili Akçay Açıklaması

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Türkiyenin teröre karşı verdiği amansız mücadelenin uzantısı olarak Suriye'deki terör unsurlarıyla mücadelenin devam etmesi gerektiği açıktır.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Türkiyenin teröre karşı verdiği amansız mücadelenin uzantısı olarak Suriye'deki terör unsurlarıyla mücadelenin devam etmesi gerektiği açıktır. Bütün ilgili ülkeler, Türkiye'nin kendi güvenliğiyle ilgili mücadele iradesine saygı duymalı, destek vermelidir." dedi.

Akçay, Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisi tanıyan tezkerenin Meclis'e ulaştığı belirtilerek, MHP'nin tavrının ne olacağı sorulan Akçay, tezkerenin süresinin 2 Ekim'de dolacağını anımsattı.

Meclis'in 1 Ekim'de açılmasını takiben bu tezkerenin görüşüleceğini tahmin ettiklerini dile getiren Akçay, "Gerek ülkemizde gerek bölgede yaşanan önemli hadiseler bu tezkerenin aciliyetini göstermekte. Türkiyenin teröre karşı verdiği amansız mücadelenin uzantısı olarak Suriye'deki terör unsurlarıyla mücadelenin devam etmesi gerektiği açıktır. Bütün ilgili ülkeler, Türkiye'nin kendi güvenliğiyle ilgili mücadele iradesine saygı duymalı destek vermelidirler. Bunun aması fakatı çünküsü olmaz." diye konuştu.

-"KHK'larda düzeltmeler yapılmalı"

Erkan Akçay, OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili itirazların giderilmesi için komisyon kurulabileceğine yönelik haberlerin hatırlatılması ve iktidarın MHP ile temas kurup kurmadığının sorulması üzerine, herhangi bir temas olmadığını söyledi.

OHAL uygulamasının Anayasal süreç olduğuna işaret eden Akçay, şöyle konuştu:

"Sınırları belli olan süreçtir. Bugüne kadar OHAL kapsamında 8 KHK çıkarıldı. Bunlara ilişkin düzenlemeleri konu, maksat, yetki süreçleri ve sınırları bakımından değerlendirmek gerekirdi. OHAL'in maksat, konu ve sınırına bakınca darbe teşebbüsü, FETÖ'cü yapılanma ve terörle mücadele olduğunu görüyoruz. Çıkarılacak KHK'ların bu çerçevede olması gerekirdi. 8 KHK'da yapılan bazı düzenlemeleri, bu kapsamda değerlendirmek mümkün değil. Terörle mücadele son derece kararlı, çabuk ve etkili sürdürülmeli. MHP olarak bu mücadeleyi istiyoruz, talep ediyoruz. Atılacak adımlara destek verdik, vermeye devam ederiz.

Anayasadan ve anayasanın verdiği yetkiden ayrılmamak gerekir. TBMM'ye gelecek KHK'larda pek çok düzeltme yapılması gerekir. OHAL kapsamında değerlendirilmesi mümkün görülmeyen konular var. Sözleşmeli öğretmen alımını KHK ile getirmeye gerek yok. Devleti yeniden dizayn eden, devlet kurumlarının yapısını kökten değiştiren düzenlemeleri kabul etmek mümkün değil. TBMM'de gerek Genel Kurul aşamasında gerek ondan evvel uzlaşma sağlanırsa elbette yararlı olur.

KHK yetkisini hükümet kullanıyor. Uzlaşma komisyonu zorunluluktan kaynaklanıyorsa, bu değerlendirilir. Ancak iktidarın OHAL kapsamındaki KHK'larla üstlendiği sorumluluğu muhalefetle paylaşma taktiği olarak değerlendirilirse buna izin vermeyiz. Yetkiyi kullanan sorumluluğu paylaşır."

"Cumhurbaşkanının da yedeğini seçelim"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yedek milletvekili" önerisine ilişkin görüşü de sorulan Akçay, bunu gerekli görmediğini söyledi. Akçay, "Gerekliyse o zaman yedek cumhurbaşkanı, yedek başbakan da seçmek gerekir. Yedek meselesini gündem değiştirme olarak görüyorum." ifadesini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Akçay, 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminde Meclis'te hasar gören Başbakanlık katının onarılmadan demokrasi müzesi olacağının açıklandığının belirtilmesi üzerine, "Tamamen yanlıştır. Bu izlerin tamamen silinmesi gerekir. Demokrasi müzesi düşünülüyorsa gerekli materyaller konulmak suretiyle Meclis içinde düşünülebilir ama 15 Temmuz'da zarar gören yerler kesinlikle eski haline getirilmelidir. Yıkık, dökük, virane halinin muhafaza edilmesini sakıncalı görüyorum." dedi.

Meclis'teki tadilat çalışmalarının geciktiğini de vurgulayan Akçay, "Son günlerde hızlanma var. 1 Ekim'e yetişir mi bilmiyoruz. Artık dünya alem gördü, uzaylılar bile görmüştür artık. Yıllar boyu o ortamda çalışacak insanlara bu görüntüleri göstermenin faydası yok." diye konuştu.

Akçay, başka bir soru üzerine de Meclis'in 1 Ekim'de açıldıktan sonra çalışmalarına devam etmesini ve ülkenin temel sorunları üzerinde durmasını yararlı gördüklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Politika

Erkan Akçay Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title