Haberler

Mesleki Teknik Eğitim Önemli

Ege Bölgesi Sanayi Odası (Ebso) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Türkiye'nin Bugün En Önemli Sorununun İşsizlik Olduğunu Söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Türkiye'nin bugün en önemli sorununun işsizlik olduğunu söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, eğitim sisteminde istihdam yaratan kesimin ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak iyileştirme ve düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Sadece eğitim sisteminin iyileştirilmesinin tek başına yeterli olamayacağını anlatan Taşkın, konunun bütün yönleriyle ele alınıp değerlendirilmesini önerirken, seçim atmosferindeki vaatler zinciri içinde bu bakış açısını görmek istediklerini söyledi.

Yüzbinlerce öğrenci ile ailelerinin orta ve yüksek öğrenime ilişkin beklentilerinin doruk noktasına ulaştığı Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) ile üniversiteler için ÖSS sonuçları üzerindeki tartışmalar sürerken, sanayiciler de mesleki ve teknik eğitime ilişkin beklentilerini yeniden gündeme getirdi.

Türkiye'nin bugün bir numaralı sorununun işsizlik olduğuna dikkat çeken Taşkın, ekonominin büyüdüğünü, dış ticaret hacminin genişlediğini ancak yıllardır kanayan yara olan toplumsal zedelenmelerin baş aktörü işsizlik sorununun hafiflemeyip arttığını bildirdi. Her yıl yüzbinlerce öğrencinin üniversite kapılarında kalırken binlercesinin de mezun olup işsizler ordusuna katıldığını hatırlatan Tamer Taşkın, "Ülkemiz işsizlik sorunu nedeniyle yetişmiş, belki de okuduğu bölümde uzmanlaşmış gençleri kaybediyor.

Çünkü gençler mezun olduktan sonra Türkiye'de iş bulamama korkusundan dolayı yurt dışına açılma telaşında. Ülkemizde işsizlik nedeniyle iç göç de önemli bir sorun olmakla birlikte yetişmiş beyin göçü daha da önemli. Halbuki ülkemizin uluslararası alanda çalışma yeteneğine sahip beyinler sayesinde kalkınmışlığı yakalaması çok kolay ve hızlı olacak. Bu yetenekleri kazanmaya ihtiyacımız var" dedi.

Taşkın, herkesin büro işinde çalışmak ve yönetici olmak istemesinin, iş bulamadığı için aldığı eğitimden başka alanda çalışmasının veya ekonomik koşullar nedeniyle emeklilik sonrası çalışmanın da işsizliği artırdığını söyledi.

Taşkın, kişilerin becerileriyle ilgili işleri yapmak yerine finansal ve toplumsal statü olarak getirisi fazla işleri tercih ettiğini söyledi. Doktor, mühendis, avukat gibi mesleklerin daha çocukken insanların kafasında kalıplaştırıldığını anlatan Tamer Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkes doktor, mühendis veya avukat olacağını söyler ama kimse tornacı, makine teknikeri ya da buna benzer bir işi yapacağını söylemezdi. Sanayi istihdam yaratan en önemli kesim. Ama bu istihdamı yaratırken biz sanayiciler

sadece üniversite mezunu gençlere değil aynı zamanda üretim ve idari alanda yetişmiş yüksek okul ve meslek lisesi mezunu ara elemana da ihtiyaç duyuyoruz. Ama bu elemanı bulamıyoruz. Bulduklarımızın bir kısmı ise kalifiye değil. 20-30 yıl önce bu elemanlar usta-çırak ilişkisi ile yetiştirilebiliyordu. İşte bu nedenle eğitim sisteminde istihdam yaratan kesimin ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak iyileştirme ve düzenlemelere ihtiyaç var. Mesleki ve teknik liselerle yüksek okulların hassasiyetle ele alınması

gerekiyor."

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın, mesleki ve teknik okullardan yetişen elemanların sadece çalışan değil işletme sahibi de olabileceğine dikkat çekti. Bugün o dönemlerde tanımıyla sanat okulundan mezun, teknik eleman olarak işe başlamış ancak girişimci olmuş pek çok sanayicinin bulunduğunu ifade eden Tamer Taşkın, sözlerini şöyle tamamladı: "İnsanları becerileri doğrultusunda yönlendirecek bir eğitim sistemi, bunu da ülke gerçekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirebilecek bir mekanizma olmalı.

Gençlerimize mesleki teknik eğitim alarak da başarılı olabileceklerini, patron olabileceklerini anlatmalı, bu gençleri ara eleman olmanın ötesinde öğrenim gördükleri alanda eğitimli girişimciler olmaya özendirmeliyiz"

(YB-YK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Aston Villa Liverpool maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! A.Villa Liverpool maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Barcelona Real Sociedad maçı CANLI izle! 13 Mayıs Barcelona R.Sociedad maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Aston Villa Liverpool maçı CANLI izle! 13 Mayıs A.Villa Liverpool maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Burcu Biricik hamile mi, bebeğinin cinsiyeti ne? Galatasaray Fenerbahçe maç biletleri ne zaman satışa çıkacak, biletler bitti mi? Jose Mourinho Fenerbahçe teknik direktörü mü olacak? Engelliler haftası sözleri ve mesajları! 10-16 Mayıs engelliler haftası mesajları! Engelliler haftası ne zaman, bu hafta mı? Soma davası nedir? Soma'da ne oldu, maden kazasında kaç kişi hayatını kaybetti? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 13 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Mahmut Uslu kimdir? Mahmut Uslu zengin mi, serveti ne kadar? Ferit Şahenk kimdir? Ferit Şahenk zengin mi, serveti ne kadar? Aziz Yıldırım'ın basın toplantısı ne zaman, saat kaçta? Aziz Yıldırım ne zaman basın açıklaması yapacak?
Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title