Haberler

    Mikrobiyoloji uzmanlarından bayramlaşma tavsiyeleri: Maskeli ve mesafeli

    Güncelleme:

    ZİYARETGitmeden önce arayınÖzellikle kalp, diyabet, KOAH gibi kronik hastalıkları olan ve 65 yaş üstü kişilerin evlerinde kalabalık ortam oluşturmamak gerekiyor.

    ZİYARET

    Gitmeden önce arayın

    Özellikle kalp, diyabet, KOAH gibi kronik hastalıkları olan ve 65 yaş üstü kişilerin evlerinde kalabalık ortam oluşturmamak gerekiyor. Mutlaka ziyaret edilecekse evlerin büyüklüğüne göre, ziyaretler 5-6 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılmalı. Varsa evin bahçesinde, balkonunda veya terasında, açık havada olmaya özen gösterilmeli. Bu, riskleri azaltacaktır. (Meral Sönmezoğlu)

    Genelde ziyaretlerin mümkün olduğunca sınırlı tutulmasını öneriyorum. Ziyaret edilecek evlerin kalabalık olup olmadığı önceden öğrenilmeli. Kalabalığa kesinlikle girilmemeli. Evlerde 4-5 metrekareye en fazla bir kişi düşecek şekilde bir araya gelinmeli. (Aynur Eren Topkaya)

    Mümkünse ev ziyaretleri yapılmamalı. Görüşmek isteniyorsa balkon, bahçe, kapı önü gibi açık alanlar tercih edilmeli. Evin içinde toplanılacaksa mutlaka sosyal mesafe kuralına uyulmalı, arada 1-1.5 metre mesafe bırakılacak şekilde oturulmalı. Maskeler de kesinlikle çıkarılmamalı. (Nuriye Taşdelen Fışgın)

    EL ÖPME

    En yakınımız bile olsa...

    El öpme, tokalaşma, sarılma geleneklerini bu bayram önermiyoruz. Yüz yüze bir metreden daha yakın bulunulmamalı. En yakınımız olsa bile mutlaka maske takmaya özen gösterilmeli. (Meral Sönmezoğlu)

    El öpmek kültürümüzün önemli bir parçası olsa da bu bayram el temasından kaçınmak ve el öpmemek veya öptürmemek uygun olur. Eller virüsün taşınmasında ve bulaşmasında etkili aracılar. (Nuriye Taşdelen Fışgın)

    KOLONYA

    Elin her noktasına temas etmeli

    - Kolonya tutma geleneğimiz daha da önem kazanacak. Eve gelen herkese ilk önce kolonya ikram edilmeli. Zira kolonya etkili bir dezenfektan. Kolonyanın ağzı açık kalmamalı. Aksi takdirde yüzde 60-90 arası olan alkol oranı 50'nin altına düşebilir. (Meral Sönmezoğlu)

    - Kolonyanın içinde en az yüzde 70 alkol olması gerekiyor. Kolonyayı avuç içine aldıktan sonra el yıkamadaki gibi, kolonya kuruyana kadar parmak araları, elin üstü, parmaklar ovularak elimizin her noktasına temas etmesi sağlanmalı. (Nuriye Taşdelen Fışgın)

    KURBAN KESİMİ

    Dağıtımda tek kullanımlık poşetler tercih edilmeli

    Kurban kesimi sırasında ve dağıtım aşamasında hijyen koşullarına çok dikkat edilmeli. Dağıtılacak etler, tek kullanımlık poşetlere konularak dağıtılmalı.(Aynur Eren Topkaya)

    Hijyene her zamankinden daha çok dikkat edilmeli. Kurban kesimine mümkün olduğu kadar az kişi gitmeli. Dağıtım yapılırken de yine ellerin dezenfekte edilmesi gerekir. Kurban etiyle temas edenler eldiven kullanmalı. (Meral Sönmezoğlu)

    Dezenfektan ya da kolonya kullandıktan sonra eller kurumadan gıdalara dokunmamakta fayda var. En doğrusu gıdaya temas etmeden önce ellerin su ve sabunla yıkanması... (Nuriye Taşdelen Fışgın)

    SOFRA

    Yemek yerken konuşmayın

    - Kalabalık bayram sofralarından kaçınmaya çalışılmalı, toplu yemek yenmemeli. Yemek yerken maske çıkarıldığı ve mesafe azaldığı için riskin arttığı unutulmamalı. (Aynur Eren Topkaya)

    İkramlıkları hazırlamadan önce ellerin sabunla en az 20 saniye yıkanması gerekiyor. Hazırlık aşamasında maske mutlaka takılmalı. Ellerin tekrar tekrar yıkanması bulaşma riskini en aza indirecektir. İkramlıklar hızlıca yenmeli ve bu süre zarfında konuşulmamalı. (Nuriye Taşdelen Fışgın)

    Kurban Bayramı'nın özelliği birçok ikram olması... İkramlar mümkün olduğu kadar elden ele geçen malzemelerin kullanılmayacağı şekilde sunulmalı. Kullanılan malzemeler çok iyi dezenfekte edilmeli. (Meral Sönmezoğlu)

    ULAŞIM

    Yolcular arası en az 1 metre...

    Toplu taşıma araçlarıyla şehirler arası yolculuk yapacak vatandaşların diğer yolcularla aralarına bir metreden daha fazla mesafe koyması gerekiyor. ve mutlaka maske takılmalı. (Meral Sönmezoğlu)

    Sosyal mesafeye dikkat edilmeli, herkes maske takmalı. Maskenin doğru şekilde kullanılması da çok önemli. (Aynur Eren Topkaya)

    UZAKTAN BAYRAMLAŞMA

    Taşıyıcı olabilirsiniz!

    Geleneklerimize aykırı da olsa bu bayramda mümkün olduğu kadar evde kalmak, telefon veya görüntülü aramayla bayramlaşmak sağlıklı olacak. Gençler taşıyıcı olabileceklerini, hastalığı büyüklerine geçirme ve onların yaşamlarını riske atma ihtimalini unutmamalı. (Meral Sönmezoğlu)

    HARÇLIK

    Zarflara koyup hazır edin

    Elden ele geçen her şey riskli. En büyük risk de parada. Bu nedenle elden verilen bayram harçlığı geleneği bu bayramda sürdürülmemeli. (Meral Sönmezoğlu)

    Harçlıkları önceden zarflara koyup hazır edin. Zarfları kolonyayla silin. (Aynur Eren Topkaya)

    Bu bayram harçlıkları küçük hediyelere dönüştürmek en doğrusu olacak. Yine de harçlık verecekseniz mutlaka el hijyeni sağlamalısınız. (Nuriye Taşdelen Fışgın)

    Katkıda bulunanlar

    Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu / Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı

    Prof. Aynur Eren Topkaya (Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi) / Yeditepe Üniversitesi Hastanesi tıbbi mikrobiyoloji uzmanı

    Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın / İstinye Üniversitesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Şeker Hastalığı Taşdelen KOAH Haberler

    Bakmadan Geçme

    Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title