Haberler

    İki ürüne daha AB koruması

    Güncelleme:

    Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağıyla Çanakkale'nin Bayramiç beyazının coğrafi işareti Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edildi.

    Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağıyla Çanakkale'nin Bayramiç beyazının coğrafi işareti Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edildi.

    Taşköprü sarımsağı ilçede 126 köyde üretiliyor ve Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 22'sine denk geliyor. Bilimsel adı 'Allium sativum' olan, vitamin ve mineraller açısından en zengin tür olarak gösterilen ürün bu özellikleri tarımının yapıldığı bölgenin ılıman ikliminden ve kumlu topraklarından alıyor. Aromalı, keskin kokulu ve diğer türlere göre daha acı olan Taşköprü sarımsağı kanser riskini azaltan selenyum elementi açısından çok daha zengin.

    Karotenoidler, polifenoller ve C vitamini bileşikleri bulunduran Bayramiç beyazı denen nektarinse tam bir antioksidan kaynağı. Ürün bu özelliklerini ve yüksek aroma değerini Kaz Dağları'nın sağladığı yüksek oksijene ve denizden gelen iyota borçlu. Bayramiç'in bu mikroklima iklimi ürünün başka bir yerde yetişmesini de imkansız...

    Bayramiç beyazı yaklaşık 5 bin 500 dekar alanda, yılda sadece yaklaşık 15 bin ton üretilebiliyor. Bayramiç beyazının coğrafi işaret yolculuğu 2010'da yerli coğrafi işaret tescili almasıyla başlamıştı.

    Alınan bu kararlarla Türkiye'nin AB tescilli coğrafi işaretli ürün sayısı yedi oldu.

    Bayramiç beyazı yılda yaklaşık 15 bin ton üretilebiliyor.

    SIRADA BEKLEYENLER DE VAR

    AB tarafından koruma altına alınmayı bekleyen 17 ürünümüz daha var: Afyon sucuğu ve pastırması, Kayseri sucuğu, pastırması ve mantısı, İnegöl köftesi, Antep fıstığı, lahmacunu ve menengiç kahvesi, Edremit yeşil çizik zeytini, Antakya künefesi, Giresun tombul fındığı, Maraş çöreği ve tarhanası, Çağlayancerit cevizi, Milas yağlı zeytini, Gemlik zeytini ve Araban sarımsağı...

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Avrupa Birliği Çanakkale Kastamonu Bayramiç Haberler

    Bakmadan Geçme

    26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title