Haberler

Kupriyanov: Türkiye ile Hiçbir Mali Sorunumuz Yok

Rusya'nın Doğalgaz Devi Gazprom'un Basın Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Türkiye ile Hiçbir Mali Sorunları Olmadığını ve Tüm İthalatçı Ülkeler Gibi Türkiye İçin de Doğalgaz Fiyatında İndirim Yapılacağını Açıkladı.

Rusya'nın doğalgaz devi Gazprom'un basın sözcüsü Sergey Kupriyanov, Türkiye ile hiçbir mali sorunları olmadığını ve tüm ithalatçı ülkeler gibi Türkiye için de doğalgaz fiyatında indirim yapılacağını açıkladı.

Rusya'nın RİA Novosti Ajansı'na göre, bir basın toplantısı düzenleyen Sergey Kupriyanov, Ukrayna'ya ihraç edilen doğalgazın gelecek yılın ocak ayından itibaren kesileceğinin altını çizerek, ''Eğer Gazprom ile Ukrayna arasında yeni anlaşma imzalanmayacak olursa, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren doğalgazı keseceğiz. Yeni anlaşmanın imzalanmasına başlıca engel ise Ukrayna'nın Gazprom'a olan borcudur'' dedi.

Kupriyanov'a göre Ukrayna, yalnızca 2008 yılı ekim ayının doğalgaz borçlarını kapattı. Kasım ayının 805,8 milyon, bu ayın ise 862,3 milyon dolarlık borcu şu ana dek ödenmedi.

Kupriyanov, Gazprom'un, Ukrayna'nın doğalgazın transit ücretini 3 ay önceden avans olarak aldığına da değinerek, Kiev'in doğalgaz borçlarının 1-2 ay gecikmeyle ödendiğini de vurguladı.

Bir Ukraynalı gazetecinin sorduğu, ''Doğalgazın karşılığını ödemeyen Transdnestr ve Türkiye gibi başka ülkeler de varken, neden yalnızca Ukrayna'ya karşı ambargo uyguluyorsunuz?'' sorusuna Kupriyanov, ''Transdnestr'in doğalgaz karşılındaki borcu tamamıyla refinanse edildi ve bununla ilgili hiçbir sorun yoktur. Türkiye'ye gelince, bu ülke doğalgazın karşılığını zamanında ve tamamıyla ödemektedir. Ukrayna ile yaşadığımız sorunları Türkiye ile hissetmiyoruz'' diye yanıt verdi.

AA muhabirinin, ''Gazpromekport şirketinin başkanı, Türkiye ziyareti sırasında Türkiye için doğalgaz fiyatının düşürüleceğini açıklamıştı. Kesin fiyat verebilir misiniz?'' sorusunu ise Kupriyanov, ''Kesin rakamları şimdi veremiyoruz. Yalnızca ekstra durumlarda verebiliriz. Türkiye için fiyat önceden belirlenmiş formüle göre hesaplanıyor ve Rusya'dan doğalgaz ithal eden diğer devletler gibi, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle ilgili olarak Türkiye için de oldukça belirli fiyat indirimi yapılacaktır'' diye yanıtladı.

Gazprom'un, Azerbaycan'ın ihraç etmek için ürettiği tüm doğalgazı satın almaya hazır olduğunu da vurgulayan Kupriyanov, satın alınacak doğalgazın fiyatı hakkında açıklama yapmadı. Kupriyanov, ''Azerbaycan, bizim önerimizle yakından ilgilenmektedir ve şu anda görüşmeler sürmektedir. Azerbaycan ile çalışmak için tüm gerekli teknik altyapıya sahibiz'' dedi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title