Haberler

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi hem yeni hem geçen sezondan devam eden eserlerle seyirciyi bu hafta da selamlayacak Devlet Opera ve Balesi, yazılışının 100. yılında "Arş...

Başkentte Devlet Tiyatrosu (DT) ile Devlet Opera ve Balesi (DOB) hem yeni hem geçen sezondan devam eden eserlerle seyirciyi bu hafta da selamlayacak. DT 15 oyun, DOB ise 2 konser ve 6 eserle izleyiciyle buluşacak.

DOB, yazılışının 100. yılında "Arşın Mal Alan" operetinin Ankara prömiyerini Operet Sahnesi'nde gerçekleştirecek.  Bilkent Senfoni Orkestrası, yarın Gürer Aykal yönetiminde konser verecek.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek bazı etkinlikler şöyle:

-Tiyatro

Akün Sahnesi:

Reşat Nuri Güntekin'in 1922 yılında, "İstanbul Kızı" adlı dört perdelik oyunundan roman haline getirilen "Çalıkuşu", hafta boyunca görülebilecek. Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı eserde seyirci, bütün toplumsal, bireysel olumsuzluklara rağmen, onurundan taviz vermeden hayata tutunabilen Feride'nin gözünden yaşadığı çevreyi bulacak.

Çocuk oyunu "Keleoğlan Keleşoğlan", bugün ve 29 Ekim'de izlenebilecek. Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği oyunda, sıradan bir hayatı varken olağandışı olaylar yaşamaya başlayan Keloğlan'ın hayata bakışının değişmesi, tembellikten sıyrılıp aklını kullanan kendine güvenen bir insan olması konu ediliyor.

Altındağ Tiyatrosu:

"Miyhavlar Tiyatrosu", yarın ve 30 Ekim'de minik tiyatro severlerin beğenisine sunulacak. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği 6-12 yaş çocuklar için önerilen oyunda, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenler ve ailesine ulaşma çabası işleniyor. Eserde, Emine Tekin Ünal, Serap Kunak, Kenan Yılmaz, Orida Yıldıran ve Mehmet Tolga Günay gibi isimler sahne alıyor.

Hafta boyunca tiyatroseverlerin karşısına çıkacak "En Son O Gitti", daha doğmadan birbirlerine gönül vermiş iki aşığın destanını Kiraz ile Mestan'ın hikayesini işliyor.

Büyük Tiyatro:

Yaşar Kemal'in yazdığı, Gürol Tonbul'un yönettiği  "Teneke", yarın ve 29 Ekim'de izlenebilecek. Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesinin konu edildiği eserin, kalabalık bir oyuncu kadrosu bulunuyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Kenan Işık'ın yazıp yönettiği "Aşk Hastası", bugün, 26-27 Ekim'de Şeyh Galib'in ünlü eseri Hüsn-ü Aşk'tan esinlenerek oyunlaştırılan eser, doğu ve batı karşılaştırması ile başlıyor. Eser, Batı sempatizanı oyuncunun, sevgilisinin intiharındaki sırrı araştırırken kendisini divan edebiyatı ile tasavvuf  dünyasının içinde bulmasını konu ediyor.

Küçük Tiyatro:

Çocuk oyunu "Karlar Kraliçesi" yarın ve 29 Ekim'de seyredilebilecek.

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye", "umuda yolculuğun hikayesini" hafta boyunca tiyatro perdesine yansıtacak. Değişik sebeplerle ükelerinden kaçmak, başka ülkelere sığınmak zorunda kalan insanların yaşamını, çektikleri sıkıntıları seyirciye sunan eseri Hüseyin Alp Tahmaz kaleme aldı,, Volkan Özgömeç yönetti. Eserde, Irak ve Suriye'deki iç savaştan, Afrika'daki açlık ve yoksulluktan, Myanmar'daki etnik ve dini kavgalardan kaçarak Avrupa'daki ülkelere sığınmaya, hayatlarını yeniden kurmaya çalışan sıradan insanların kamyon kasasında son bulan yolculukları yer alıyor.

Oda Tiyatrosu:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana- Aşk ve Barış Çığlığı", bugün, 29-30 Ekim'de temsil verecek. Mevlana Celalettin Rumi'nin Horasan'dan Karaman'a, oradan da Konya'ya dönüşü, Anadolu'nun Mevlana'yı, Mevlana'nın Anadolu'yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufi yanı ve Allah'a duyduğu büyük aşk anlatılacak. Semih Sergen, Süheyla Gürkan, Akın Erozan, Müjde Hayat, Ilgaz Uzun ve Muhammed Enes Çetin'in rol aldığı eserde, küçük semazenler de sema gösterisiyle yer alacak.

Gülşen Karakadıoğlu'nun yazdığı, Vacide Öksüzcü'nün yönettiği "Nehir", bugün, yarın ve 26 Ekim'de seyredilebilecek. 12 Eylül ihtilalinin etkilediği iki kadının kesişen yaşamlarını ele alan eserde, İclal Seper ile Özlem Gür oynuyor.

Stüdyo Sahne:

DT Genel Müdürü Mustafa Kurt'un yönettiği, Sönmez Atasoy'un yazdığı "Bizim Yunus", bugün, 27-29 Ekim'de izlenebilecek.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Savaştan ekmeğini çıkarmaya hatta zengin olmaya çabalayan Cesaret Ana'nın üç çocuğunu savaşa kaptırmama çabasını anlatan "Cesaret Ana ve Çocukları", 30 Ekim'de sahnelenecek.

İnsan öldürmeyi rutinin bir parçası haline getirmiş iki kiralık katilin gerilim, şiddet ve tehlike dolu hikayelerinin işlendiği tek perdelik "Jery ve Tom" bugün, 26-30 Ekim'de temsil verecek.

Şinasi Sahnesi:

Refik Erduran'ın yazdığı, Ali Hürol'un yönettiği "Ramiz ile Jülide", 29-30 Ekim'de temsil verecek. Eserde, hayatlarının sonbaharındaki iki insanın aşk hikayesi seyredilecek.

Van DT sanatçılarının sahneleyeceği "İki Kalas Bir Heves", bugün, yarın, 26-27 Ekim'de görülebilecek. Abdülhamit döneminde orta direk bir tiyatronun oyuncusu Hamdi Efendi'nin oyun esnasında tiyatroyu terketmesi üzerine Şehzade Camii avlusunda bıçakçılıkla uğraşan Abdürrezzak Efendi'nin sahneye çıkarılışı ve dönemin "kaos"u içinde gelişen gülünç durumların, danslı, müzikli hikayesi tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

-Opera

Opera Sahnesi: "Amazonlar" balesi bugün sanatseverlerle buluşacak. Koreografisi Nugzar Magalashvli'ye ait olan eserin librettosu ise Medeia Magalashvili imzası taşıyor. Verdi'nin 3 perdelik "Rigoletto" operası ise 26 Ekim'de temsil verecek.

Alessandro Cedrone şefliğinde "Tosca" operası 30 Ekim'de sahnelenecek.

Erol Erdinç yönetiminde 28 Ekim'de ücretsiz "Cumhuriyet Bayramı Konseri" düzenlenecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Kitap okumayan bir kasabaya yolları düşen Ahmet ve Ayça'nın kasabadaki öğrencilere yardım etme çabasını konu alan "A'dan Z'ye" müzikali, 27 Ekim'de minik seyirciler için sahnelenecek.

Çayyolu Cüneyt Gökçer Tiyatrosu:

Dinleyici, 29 Ekim'de, "Anthion Ensemble Türkü'nün Öyküsü" konseriyle tarihte yoluculuğa çıkacak. Konserde, Türk tarihinden küçük anlatımlar, türkülerin öyküleri ve modern dans örnekleri yer alacak.

Operet Sahnesi: Yazılışının 100. yılında "Arşın Mal Alan" opereti Ankaralılarla buluşacak. Üzeyir Hacıbeyli'nin kaleme aldığı, sanatseverlerin karşısına çıkacak 2 perdelik eserde, evlenme çağına gelen Asker adında bir gencin evleneceği kızı bulmak için kumaş satıcısı kılığına girmesi ve devamında gelişen olaylar anlatılıyor.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), yarın Bilkent Konser Salonu'nda Gürer Aykal yönetiminde konser verecek. Piyanoda Alexei Volodin'in eşlik edeceği orkestra I. Stravinsky'ın "Sirk Polkası" ve "Piyano ve Nefesli Çalgılar için Konçerto"sunu çalacak.

Ayrıca 29 Ekim'de gerçekleştirilecek "Cumhuriyet Bayramı Konseri"nde ise Işın Metin şefliğinde orkestraya Çağ Erçağ viyolonseliyle eşlik edecek. Orkestra, "C. Saint-Saens"ın "Viyolonsel Konçertosu No.1, La minör, Op.33"ü, "T. Erdener"in "Senfoni No.1"ini, "C. Saint-Saens"in "Concerto for Violoncello No.1 in A minor, Op.33"ünü icra edecek.

-Cermodern

Yaz süresince her hafta değişik ve özgün gruplarıyla caz severlerle buluşan JazzExpose konserleri yeni sezonda da devam ediyor. JazzExpose kapsamında yeni sezonun ilk konseri olarak sahne alacak olan Cyril Bernhard Trio caz temelli bir grup olmasına rağmen hard-rock, contemporary classicala kayan sound ile dikkat çekiyor. Eylül ayında "Groningen'li 'Il Sole in Cantina" isimli ilk albümlerini kaydeden grup, 26 Ekim'de Ankaralı dinleyicilerle buluşacak. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Reşat Nuri Güntekin Gürer Aykal 29 Ekim Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title