Haberler

Afgan Göçmenlerin Dramı Filme Konu Oldu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kısa filmden detaylar Seyid Ali Bageri ile röportaj Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül ile röportaj Oyunculardan Mahdiye Musavi ile röportaj Fatıma Tajik ile röportaj Afgan göçmenlerin dramı filme konu oldu Afganistan'dan yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'ye gelen Seyid Ali Bageri, Trabzon'da imkansızlıklar içinde hazırladığı 30 dakikalık kısa filmle, Afgan göçmenlerin yaşadığı sorunlara dikkati çekti Filmin yönetmeni Bageri: "Her işte çalışırım ama çalışma iznimiz olmadığı için iş bulamıyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kısa filmden detaylar

Seyid Ali Bageri ile röportaj

Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül ile röportaj

Oyunculardan Mahdiye Musavi ile röportaj

Fatıma Tajik ile röportaj Afgan göçmenlerin dramı filme konu oldu

Afganistan'dan yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'ye gelen Seyid Ali Bageri, Trabzon'da imkansızlıklar içinde hazırladığı 30 dakikalık kısa filmle, Afgan göçmenlerin yaşadığı sorunlara dikkati çekti

Filmin yönetmeni Bageri:

"Her işte çalışırım ama çalışma iznimiz olmadığı için iş bulamıyoruz. O yüzden geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Filmdeki amacım da Afganların göçle ve çalışma izni olmamasından dolayı yaşadıkları sıkıntılara dikkati çekmekti"

MELTEM YILMAZ - Afganistan'dan yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'ye gelen Seyid Ali Bageri, Afgan göçmenlerin yaşadığı sıkıntıları anlatan "Acı Bir Göç Hikayesi" adlı kısa film çekti.

İran'da sinema bölümünden mezun olan Bageri, Afgan göçmenlerin yaşadığı sorunlardan yola çıkarak "Acı Bir Göç Hikayesi" adlı kısa filmin senaryosunu yazdı. Bageri, daha sonra senaryoyu hayata geçirmek amacıyla, Afgan arkadaşlarıyla bir araya gelerek çalışmaya başladı.

Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneğinin de desteğiyle 2'si Türk 12 kişilik ekip kuran Bageri, ardından bütçesi olmadan filmin çekimlerine başladı. Bageri, sopaya bağlı mikrofon ve oluşturduğu ışık sistemiyle imkansızlıklar içinde çekimleri sürdürdü.

Hiçbir oyunculuk eğitimi almayan ve ilk kez kamera karşısına geçen kadroyla Trabzon'un mahalle ile ilçelerinde çekim yapan Bageri, 30 dakikalık kısa film hazırladı.

"Filmde gerçek yaşam hikayelerini konu aldık"

Bageri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar sinema sektöründe çalıştığını, klipleri dışında "Acı Bir Göç Hikayesi"nin üçüncü kısa filmi olduğunu söyledi.

Filmin konusunun önemli olduğunu dile getiren Bageri, "Filmde gerçek yaşam hikayelerini konu aldık. Burada sığınmacı olarak yaşıyorum ve sıkıntılarım var. O nedenle Afgan göçmenlerin yaşadığı sıkıntıları dile getirmek amacıyla böyle bir film hazırladım." ifadelerini kullandı.

Yaşadıkları imkansızlıklara rağmen filmi 2,5 ayda tamamladıklarını bildiren Bageri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Afganlar için göçle alakalı çok sıkıntılar oldu. En büyük problemimiz çalışma iznimizin olmaması. Bizi bu nedenle kimse işe almıyor. Ben yönetmenlik yaptım ama inşaata bile gidiyorum. Her işte çalışırım ama çalışma iznimiz olmadığından iş bulamıyoruz. O yüzden geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Filmdeki amacım da Afganların göç ve çalışma izni olmamasından dolayı yaşadıkları sıkıntılara dikkati çekmekti. Bütün arkadaşlarımız çalışma izni istiyor."

Bageri, Türkiye'yi sevdiklerini ve burada kalmak için çalışma izni almak istediklerini kaydetti.

"Çalışma iznine kısa filmle dikkati çekmek istedik"

Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül de dernek olarak filmin yapımcılığını üstlendiklerini anlattı.

Bageri'nin yazdığı senaryodan etkilendiğini vurgulayan Gül, "Çalışma izni olmamasının verdiği sıkıntı ve sorunlar bizim de dikkatimizi çeken bir olaydı. Bu sorunların film konusu olabileceğini düşündük ve Bageri'ye destek olduk. Asıl amacımız Türkiye'deki Afgan sığınmacıların çalışma izninin olmamasına dikkati çekmek ve bu konuya eğilmekti. En yakın zamanda da filmi gereken mercilere göndereceğiz." dedi.

"Afgan ailelerin en büyük sorunu işsizlik"

Oyunculardan Mahdiye Musavi ise filmde göçmen bir ev hanımının yaşadığı sorunları anlattığını ifade etti.

Yaklaşık 3 yıldır Trabzon'da olduğunu belirten Musavi, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bulunan Afgan ailelerin en büyük sorunu işsizlik. Aileler, çalışma izni verilmemesinden dolayı sorun yaşıyor. Filmde biz kendi yaşadıklarımızı anlattık. Türkiye'de bir ev hanımı olarak karşılaştığım en büyük sorun ekonomik sıkıntı. Çalışamadığımız için evde genellikle sorunlar meydana geliyor. Kendi memleketinde herkes bir şekilde idare ediyor ama başka bir ülkede sorunlar daha çok baş gösteriyor. O sorunlar evdeki huzuru da bozuyor."

Fatıma Tajik ise yaklaşık 4 yıldır Türkiye'de olduğunu ve eğitimine Trabzon'da devam ettiğini bildirdi.

Ülkeye geldiğinde yatılı okula giderek Türkçe konuşmayı öğrendiğini söyleyen Tajik, "Filmde babası çalışmayan bir kızın yaşadığı sorunları anlatmaya çalıştım. Zor olmadı benim için. Gerçek hayatta da babam çalışmıyor. O nedenle de benzer sorunlar yaşıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Afganistan Trabzon Türkiye Musavi Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title