Haberler

Kırkpınar İçin "Geri Sayım" Başladı

Saraçlar Caddesi'ne, 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için geri sayım saati kuruldu.

Edirne'de yapılacak 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başlayacağı zamana ayarlı geri sayım saati kuruldu.

Saraçlar Caddesi'ne kurulan geri sayım saati, "minik pehlivanlar"ın 20 Haziran Cuma günü çayıra çıkacağı saate göre ayarlandı.

Geri sayım saatinin etrafına yerleştirilen büyük bilgilendirme panolarında Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin kültürel ögeleri tanıtılıyor. Kırmızı dipli mumla davet ritüelinden altın kemere, peşrevden kispete "Kırkpınar'ın olmazsa olmazlarının" aktarıldığı panolara hem Edirneliler hem de turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Geri sayım saati ve bilgilendirme panolarının Kırkpınar Güreşleri boyunca caddede kalacağı öğrenildi.

Tarih ve yiğitlik kokan miras: Kırkpınar

Tarihi kayıtlara göre, 1346'da Orhan Gazi'nin Rumeli'yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında kardeşi Süleyman Paşa, 40 askerle Bizanslılara ait Domuzhisarı üzerine yürür. O bölgedeki hisarların ele geçirilmesinin ardından 40 kişilik öncü birlik geri döner ve şimdi Yunanistan topraklarında kalan Somona'da mola verir. 40 cengaver burada güreşe tutuşur. Saatlerce süren güreşlerde adlarının Ali ve Selim olduğu rivayet edilen iki kardeşin bir türlü yenişemedikleri görülür.

Daha sonra bir Hıdırellez gününde Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında kardeşler tekrar güreşe tutuşur. Bütün gün güreşen pehlivanlar gece mum ve fener ışığında güreşmeye devam eder. Yenişemeyen pehlivanlar, solukları kesilerek oldukları yerde can verir. Güreşerek hayatını kaybeden pehlivanların yakınları, onları aynı yerdeki bir incir ağacının yanına gömer. Yıllar sonra bölgeye gidildiğinde pehlivanların mezarlarının bulunduğu yerde pınar çıktığı görülür.

Halk, orada yatanların anısına yöreye "Kırkpınar" adını verir. Yunanistan'ın Samona köyünün merası içindeki alan, asıl Kırkpınar çayırı olarak bilinir. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı sonunda Kırkpınar güreşleri Edirne ile Mustafa Paşa yolu arasındaki "Virantekke" denilen yerde düzenlenir. Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından 1924'te Kırkpınar Güreşleri Sarayiçi mevkisinde yapılmaya başlandı.

Kırkpınar Güreşleri, 1928'e kadar ağalar tarafından düzenlendi. Güreşlerdeki ödüller ve misafirlerin ağırlanması ağalar tarafından karşılandı ancak 1928'deki ekonomik sıkıntılar nedeniyle ağalığa talip çıkmayınca güreşlerin organizasyonu Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumunca üstlenildi. Güreşler 1946'da Edirne Belediyesince düzenlenmeye başlandı. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Kırkpınar Tarihi Yağlı Güreşleri'nde 67 sporcu başpehlivan oldu.

Kırkpınar'ın efsanevi pehlivanları arasında Gaddar Kel Aliço, Koca Yusuf, Adalı Halil, Kurtdereli Mehmet bulunuyor. Ordulu Mustafa Bük, Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal ve Karamürselli Ahmet Taşçı ise altın kemerli başpehlivanlardan. Geleneksel olarak günümüze kadar gelen güreşlerin bu yıl 653'üncüsü gerçekleştirilecek.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Sarayiçi'ndeki Kırkpınar alanında yapılacak. - Edirne

Kaynak: AA / Güncel

Kırkpınar Rumeli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title