Haberler

Kırgızistan'daki İmam Serahsi Camisi'nde İlk Teravih Namazı Heyecanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 9 ay önce ibadete açılan Merkez İmam Serahsi Camisi'nde bugün ilk teravih namazı kılınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 9 ay önce ibadete açılan Merkez İmam Serahsi Camisi'nde bugün ilk teravih namazı kılınacak.

Camide bulunan vatandaşlar, İslam aleminin kutsal ramazan ayının gelmesiyle birlikte ilk teravih namazını İmam Serahsi Camide kılacakları için heyecanlı olduklarını belirtti.

Başörtülü bayanlardan oluşan 30 kişilik bir grupta, ramazan ayının gelmesiyle mutluluklarını duyurmak için getirdikleri yeşil balonları havaya bıraktı.

Kırgızistan Başmüftüsü Maksatbek Toktomuşev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün Müslümanların mübarek ramazan ayını kutlayarak, "Türk halkının Kırgız halkına hediye ettiği İmam Serahsi Camisi'nde bugün ilk teravih namazı kılınacak olmasından mutluyuz." dedi.

Toktomuşev, merkezi tüm camilerde hatimle teravih namazlarının kılınacağını hatırlatırken, "Bişkek'e 70'e yakın cami bulunuyor. Kırgızistan genelinde 3 bine yakın camimiz var. Tüm camilerde teravih namazları kılınacak." diye konuştu.

Ülkenin tüm merkezi konumundaki camilerin avlularında iftar sofrası kuracaklarını ifade eden Toktomuşev, "Camilerimizi Ramazan ayına hazırladık." dedi.

Toktomuşev, Kırgızistan'da Ramazan ayı boyunca Kur'an Kerim'in anlamını ve hakikatlerini anlatmaya ve paylaşmaya yönelik etkinlikler düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Ramazan ayının tüm Müslümanlara hayır ve bereket getirmesini temenni eden Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Şemsettin Ünal da, 2 Eylül 2018'de Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyıp Erdoğan'ın katılmıyla açılan İmam Serahsi Cami'de ilk teravih namazı kılınacak olması ayrı bir mana taşıdığını ifade etti.

Ünal, Din İşleri Müşavirliği olarak, Ramazan ayında daha önceki yıllarda olduğu gibi çalışmalarda bulunacaklarına dikkati çekerek, "Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın katkılarıyla Ramazan gıda paketleri hazırlayacağız. Türkiye'den gelecek görevlilerle birlikte yine bu camide ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız. Ayrıca Türkiye'den gelerek Kırgızistan'da görev yapan din görevlilerin mahallerinde iftar programlarını tertip edeceğiz." diye konuştu.

Namaz ibaretini yerine getirmek için İmam Serahsi Camisine gelen Kılıç Aliyev adlı bir genç, "İnşallah, bugün ilk teravih namazını kılmak için İmam Serahsi Camisi'ne geleceğim. Bu camiyi yapanlardan Allah razı olsun. Muhteşem ve çok güzel bir cami. Bugün bu camide ilk kez teravih namazı kılınacak. Bu cami teravihlerde dolsun diye temeni ediyorum. Ramazan ayı geldiği için çok mutluyum." diye konuştu.

Ülkenin en büyük cami ünvanını ve başkent Bişkek'in en önemli dini sembollerden biri haline gelen Merkez İmam Serahsi Camisi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfınca yaptırılmıştı.

İmam Serahsi kimdir?

Muhammed bin Ahmed es-Serahsi (1009-1090), Horasan'da Meşhed ile Merv arasında bulunan Serahs kasabasında dünyaya geldi.

Ortaçağ'da ilk Müslüman Türk devletini Orta Asya'da kuran Karahanlılar döneminde yaşayan İmam Serahsi, tahsilini Buhara'da yaptı.

Serahsi, nerdeyse 17 yıllık hapis hayatını Özgön (Özkent) zindanında yatarak, fıkıh eserleri yazarak tamamladı.

Hanefi fıkhının önemli alimi ve "İmamlar Güneşi" olarak da bilinen Serahsi, hapishanelerde öğrenci yetiştirdi.

Türk İslam alimi İmam Serahsi'nin türbesi, Kırgızistan'ın güneyindeki Oş bölgesine bağlı tarihi Özgön şehrinde bulunuyor.

Yine, Türkiye Diyanet Vakfı, geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak tasarlanan İmam Serahsi Türbesi ve külliyesini inşa ederek 2012 yılında ziyarete açmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title