Haberler

Kırgızistan'da Kumtor Altın Madenini İşleten Kanadalı Şirket

Issık Göl Eyaleti'nde, Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centtera Gold şirketi, madendeki çalışmaları ve ülke gündemini aylardır meşgul eden, atıkların nehirlere dökülmemesi için yürütülen faaliyetleri yakından göstermek amacıyla kapılarını...

- Issık Göl Eyaleti'nde, Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centtera Gold şirketi, madendeki çalışmaları ve ülke gündemini aylardır meşgul eden, atıkların nehirlere dökülmemesi için yürütülen faaliyetleri yakından göstermek amacıyla kapılarını basına açtı

Başbakan Yardımcısı Otorbayev: "2 milyar dolar olan Kırgızistan bütçesinin yüzde 6'sını Kumtor şirketinin gelirleri oluşturuyor. Madende yaklaşık 4 bin Kırgızistan vatandaşı çalışıyor. Şirket, yılda sadece çalışanlarına toplam 200 milyon dolar maaş ödüyor"

Basın mensuplarına maden hakkında bilgi veren şirket yetkilisi Michael Fisher, deniz seviyesinden 4 bin metre yükseklikte Tanrı Dağı'ndaki Davıdov buzulu çevresinde altın ve diğer önemli taşların çıkarıldığı maden ile altın işleme tesislerini tanıttı.

Fisher, altın cevherinin işlenmesinin ardından geriye kalan cevher atıklarının aşağıya doğru hareket halinde olduğunu ancak uluslararası ve yerli uzmanlarla birlikte atıkların nehir sularına ulaşmaması için büyük gayret sarfettiklerini, atıkların hareket hızını bir buçuk metreden bir metreye kadar düşürdüklerini söyledi.

Cevher zenginleştirme tesislerinden kaynaklanan atıkları başka bir yere düzenli depolandıklarını kaydeden Fisher, bu atıkların suya karışması noktasında hükümetin ve vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini kaydetti.

Kırgızistan bütçesinin yüzde 6'sı Kumtor şirketinden

Altın madeninde incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Coomart Otorbayev de şirketinin bir an olsun durmaması gerektiğinin söyledri.

Kırgızistan'ın bütçesinin 2 milyar dolar olduğunu, bunun yüzde 6'sını Kumtor şirketinin gelirlerinin oluşturduğuna dikkati çeken Otorbayev, "Kumtor şirketine, elektrik satıyoruz. Ayrıca, binlerce yerli şirket çeşitli hizmet vermekter. Altın madeninde yaklaşık 4 bin Kırgızistan vatandaşı çalışıyor. 4 bin kişi buradan ailesini geçindirmektedir. Şirket, yılda sadece çalışanlarına toplam 200 milyon dolar maaş olarak vermektedir" diye konuştu.

Haziran ayı başında Issık Göl Valiliği görevine getirilen Tokon Mamıtov da bölge halkına ayrılan maddi yardımın nerelere aktarıldığı yönündeki iddialarla ilgili soruştumanın sürdüğünü belirtti.

Bölgede yaşayanlar atıklardan endişeli

Kumtor altın madenine giden yol üzerinde bulunan Jeti-Oğuz ilçe merkezi Kızıl-Su bölgesindeki halk da Kanadalıların işlettiği madende nisan ayında atıkların nehre doğru hareketlenmesi nedeniyle endişelerini yetkililere bir kez daha iletti.

İlçedeki Saruu köyü sakinlerinden Maksat adlı vatandaş da halkın yarısının temiz içme suyuna ve sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorluk çektiğini, 22 yıldır yol, okul ve hastane yapıladığını, Kumtor şirketinin verdiği ve bölge halkına ayırdığı paranın nereye harcandığını bilmediklerini söyledi.

Bölgede uzman doktor bulmakta zorluk çektiklerini ifade eden vatandaşlar, bu nedenle Kumtor şirketinden sağlık ve yol yapımı konusunda yardım istedi.

Mayıs ayı sonunda, altın madenine giden yol üzerindeki Jeti-Oğuz ilçesi ve çevre köylerdeki gençlerden oluşan göstericiler, Kumtor altın madenindeki gelirin adaletli paylaşılmadığı ve hükümetin sağladığı sosyal hakları yetersiz buldukları gerekçesiyle madene elektrik sağlayan trafonun şalterini indirmiş, bunun ardından polis göstericilere müdahale etmişti. Olaylarda 13'ü polis 55 kişi yaralanmıştı. Gösteriler nedeniyle bölgede 10 gün süreyle olağansütü hal ilan edilmişti. Hükümet, Kumtor altın madendeki bir günlük elektrik kesintisinin şirkete 4 milyon dolar tutarında zarar verdiğini açıklamıştı.

Kırgızistan Meclisi, hükümete, Kumtor şirketiyle mevcut anlaşmanın gözden geçirilmesi için 3 ay süre vermişti. Kanadalı şirketle Kırgızistan hükümeti arasındaki anlaşma, 2003 yılında Askar Akayev döneminde ve 2009 yılında Kurmanbek Bakiyev döneminde iki kez yenilenmişti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Coomart Otorbayev Kırgızistan Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title