Haberler

    Kır Araştırmalarında Yeni Perspektifler

    Kır çalışmaları, son zamanlarda hızlanan ekolojik, teknolojik, sosyal ve iktisadi politik dönüşümlerle yeniden düşündüğümüz birçok soruya somut cevaplar üreten bir alan olarak Türkiye'de uzun bir tarihe sahip. Bugün kırsal alanla ilgili çalışmalar yapan bizleri meşgul eden yeni sorular hem geçmiş kırsal araştırmalardan hem de yeni kavramsal ve yöntemsel araçlardan beslenmeye ihtiyaç duyuyor.

    Kır çalışmaları, son zamanlarda hızlanan ekolojik, teknolojik, sosyal ve iktisadi politik dönüşümlerle yeniden düşündüğümüz birçok soruya somut cevaplar üreten bir alan olarak Türkiye'de uzun bir tarihe sahip. Bugün kırsal alanla ilgili çalışmalar yapan bizleri meşgul eden yeni sorular hem geçmiş kırsal araştırmalardan hem de yeni kavramsal ve yöntemsel araçlardan beslenmeye ihtiyaç duyuyor. Türkiye'de kırsal alanların son dönemdeki dönüşümünün ortaya çıkardığı yeni sorulara çeşitli aktörler farklı cevaplar veriyor. Çiftçiler, akademisyenler, mühendisler, kalkınma ajansları, aktivistler, üretici örgütlenmeleri, şirketler, yerel hareketler ve kamu kuruluşları farklı yöntemler kullanarak kırsal alandaki dönüşümün hem bilgisini üretmeye hem de dönüşüme yön vermeye çalışıyor.

    Toplumsal, ekolojik, iktisadi politik ve teknolojik değişim ve dönüşümlere sahne olan günümüz kırsalını nasıl çalışabiliriz? Bu sorudan yola çıkarak ve kırsalı geniş bir çerçevede ele alarak, Kırsal Araştırmalar Ağı olarak bu sempozyumda yeni çalışmaları bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Özellikle çalışmaları tarım, gıda, çevre, ekoloji, toplumsal cinsiyet, teknoloji, enerji, sağlık ve iklim değişikliği alanlarıyla kesişen araştırmacıları hem kendi araştırmalarını paylaşmaya, hem de daha geniş anlamda kırsala dair disiplinlerarası, çoğulcu ve katılımcı çalışmaların nasıl mümkün olabileceğine dair bir diyaloğa davet ediyoruz.

    Aşağıdaki listeyle sınırlı olmamakla birlikte, tartışmaları kolaylaştırması için yol gösterici olmasını umduğumuz sorular şöyle:

    Kırsalın bilgisi nedir? Kırı bilmek ne demektir? Farklı çalışmalarda kırsal alan ve aktörler nasıl tanımlanıyor? Kırsalın kendi dinamiklerini anlamak için hangi kavramlar kullanılıyor?

    Hangi bilgi çeşitleri (yerel, bilimsel ya da deneyimsel gibi) birbirleriyle karşılaşıyor ve nasıl etkileşime giriyor? Farklı bilgiler üreten aktörler arasındaki güç ilişkileri nasıl şekilleniyor? Araştırmacıların buradaki rolü ve sorumluluklarına dair düşünmek araştırma sonuçlarına ne katıyor?

    Kırsal aktörler ve yaşam biçimleri hakkında ya da onlarla beraber bilgi ve deneyim üretilmesi sürecinde ne gibi yöntemler kullanılıyor? Bu yöntemler hangi sorulara cevap veriyor, hangi yeni soruları görünür kılıyor? Farklı aktörler hangi yöntemleri kullanmayı tercih ediyor? Bu seçimlerin kıra etkisi ne oluyor?

    Kırsal yaşama tanık olmak nasıl bir sorumluluk gerektirmektedir? Böylesi bir sorumluluğu nasıl düşünmeliyiz?

    Kırsala dair araştırmalarda ön planda olan ilkeler neler? Araştırmalarda ortaya çıkan etik sorular nelerdir?

    Araştırmacı, sahada nasıl sorular, sorunlar ve zorluklarla karşılaşıyor? Araştırmacılar toplumsal eşitsizlikleri ve kendi pozisyonlarını nasıl deneyimliyorlar? Hangi ilişkiler, yapılar ve bilgiler araştırmayı mümkün kılıyor? İnsanlarla üretilen bilginin yanında kırsal alanda başka hangi aktörlerin varlığı araştırma sonucuna etkide bulunuyor?

    Araştırmacı araştırma sonuçlarını kimlerle nerede ve nasıl paylaşıyor?

    8 Ekim 2016'da Boğaziçi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz KIr Araştırmalarında Yeni Perspektifler Sempozyumu iki panel ve bir forum oturumundan oluşacak. Panel oturumlarında sahada çalışan araştırmacıların sunumlarını dinleyeceğiz. Son oturumda ise, gün boyunca düşündüğümüz konular ve yaptığımız tartışmalar ışığında, kırsal alanın bilgini üretirken ve/veya üretilen bilgiye müdahale ederken karşılaştığımız yöntemsel, kavramsal ve etik soru(n)ların ortak noktalarına değineceğimiz katılımcı bir tartışma yapılacak. Bu forumun, benzer tartışmaları sürdürmeye niyetli olan katılımcılar için bir başlangıç olmasını hedefliyoruz.

    Kaynak: Etkinlik.io / Kültür Sanat

    Türkiye Kültür Sanat Haberler

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    Bakmadan Geçme

    Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title