Haberler

Kazı Heyetinden Çıkarılan Profesör, Mahkemeye Başvurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojiye bakışını eleştiren Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Gül Işın, 2 yıldır devam ettiği Tlos Kazı Heyeti Başkan Yardımcılığı görevinden alınınca mahkemeye başvurdu.Prof.Dr.Işın,...

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojiye bakışını eleştiren Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Işın, 2 yıldır devam ettiği Tlos Kazı Heyeti Başkan Yardımcılığı görevinden alınınca mahkemeye başvurdu.

Prof. Dr. Işın, Fethiye'ye 40 kilometre uzaklıkta Yaka Köyü sınırları içinde yer alan Tlos Antik Kenti kazılarına 2011'de dahil oldu. Aynı üniversiteden kazı başkanı Prof. Dr. Taner Korkut'un yardımcılığına getirildi. Prof. Dr. Işın, Müzeler Genel Müdürlüğü'nün bu yıl için onayladığı bilimsel ekip listesi dışında bırakıldı.

Prof. Dr. Gül Işın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, liste dışı bırakılmasına kayda değer gerekçe göstermediğini söyledi. Bu uygulamanın daha çok Türkiye'de kazı yapan yabancı bilimadamları hakkında çıkan 'Arkeolojik eser kaçırıyor, ajandır' gibi iddialar karşısında yürürlüğe konulduğunu aktaran Prof. Dr. Işın, neden listeden çıkarıldığına dair Müzeler Genel Müdürlüğü'nden 60 gün sonunda yanıt alamayınca Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Prof. Dr. Işın'a, davadan 3 gün sonra ulaşan Bakanlık yanıtında, "Bakanlığımızın takdiri" ifadesi yer aldı.

PERGE KAZILARINA RED

Prof. Dr. Gül Işın, 'Bakanlığın takdiri'ni bu yönde kullanmasını sağlayacak 2 olay yaşadığını söyledi.

2012 Şubat ayında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın daha sonra görevden alınan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü'ye birlikte Tlos antik kentini ziyaret ettiğini

anlatan Prof. Dr. Işın, ziyarette Bakan Günay'ın kendisine Perge Kazı Başkanlığı'nı teklif ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Işın, "Etik gerekçelerle bu teklifi reddettim. Fakat bu reddin bana geri döneceğini tahmin etmemiştim" diye konuştu.

BAKANLIĞA ELEŞTİRİ

Bu olaydan yaklaşık 1 yıl sonra Aydınlık Gazetesi'nde, arkeolojiye ilişkin bir haber üzerine gazeteye bir mektup kaleme aldığını aktaran Prof. Dr. Işın, 21 Ocak'ta yayımlanan mektubunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojiye bakışını eleştirdiğini kaydetti.

YERİNE ÖĞRENCİSİ GETİRİLDİ

Prof. Dr. Işın, Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla İlgili Yapılacak Yüzey Araştırması, Sondaj ve Kazı Çalışmalarının Yürütülmesi Hakkında Yönerge uyarınca, kazı başkan yardımcısının en az 'doktor' unvanına sahip olması gerektiğini belirtirken, kendisinden boşalan yere bir doktora öğrencisi getirildiğini aktardı.

Arkeoloji biliminin bakanlığın da sahip olduğu bakış açısı içinde artık turizmin ara elemanı olma konumuna indirgendiği görüşünü dile getiren Prof. Dr. Gül Işın, şunları söyledi:

"Bakanlık, bilimsel kazılarda önceliği restorasyon çalışmalarına yönlendirmek istiyor. Niçin yapılıyor bu restorasyonlar, çünkü çok büyük paralar dönüyor. Eskiden üç tane taşı üst üste koyacak firma bulamazdık, şimdi kentsel dönüşüm gibi uygulamalarla müteahhit firmalar çoğaldı. Bu yöndeki baskı hem arkeoloğun bilimsel çalışmasını engelleniyor hem de ciddi bir rant kapısı yaratıyor."

Arkeolojide hızlı bir erozyon yaşandığını belirten Prof. Dr. Işın, Türkiye'de 46 kazının müze müdürlükleri tarafından yapıldığını, sadece Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel'in Aspendos, Perge, Myra-Andriake, Noel Baba ve Rhodiapolis olmak üzere 5 kazının başkanı olduğunu dile getirdi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Ertuğrul Günay Fethiye Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title