Haberler

Karkey'den "Zehir" İddialarına Açıklama

Şırnak'ın Silopi İlçesinde Faaliyet Gösteren Karadeniz Elektrik Üretim Santrali (Karkey), Son Dönemlerde Yayılan "Karkey Zehir Saçıyor" İddialarına Cevap Verdi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde faaliyet gösteren Karadeniz Elektrik Üretim Santrali (KARKEY), son dönemlerde yayılan "KARKEY Zehir Saçıyor" iddialarına cevap verdi.

KARKEY hakkında gerek basın gerek halk arasında yayılan iddiaların hiçbir gerçek dayanağı olmadığını belirten şirket yetkilileri, yaptıkları bir açıklama ile konuya açıklık getirdi.

KARKEY Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılan yazılı açıklamada son dönemde kamuoyunun yanlış yönlendirildiği belirtilerek, "2000 yılından beri bölge halkına hizmet veren KARKEY A.Ş. Silopi halkına iddia edildiği gibi zarar veya hastalık değil sürekli ve kaliteli elektrik üreterek kalkınmasını sağlamıştır. Herhangi bir dayanağı olmadan termik santralin doğaya, bitki ve hayvanlara ve hatta insanlara zarar verdiğini iddia etmek ve KARKEY'e itham etmek hüsnüniyetli gözükmemektedir. KARKEY çalıştığı

için iddia edildiği gibi insanlarda veya bitkilerde herhangi bir hastalık oluşması mümkün değildir" denildi.

KARKEY'in çevre konusunda en üst düzey hassasiyetle kurulduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Bahse konu etkiler ise ancak çevre ile ilgili yatırımlar yapılmazsa söz konusu olabilir. KARKEY ilk günden bu yana, Çevre Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gibi ülkemizde yetkili tüm kurumlar tarafından gerekli tüm inceleme ve testlerden başarıyla geçmiştir. Çevre ile ilgili hassasiyet KARKEY için de en önemli konudur."

Çevreye zarar vermeden santralin çalışması için her türlü teknik ve idari tedbir alındığı belirtilen açıklamada şöyle devam ediyor: "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından verilen 20 yıllık enerji üretim lisansı kapsamında faaliyetlerimiz sürdürülmektedir. Aynı şekilde Çevre Bakanlığı'ndan alınmış Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporumuz bulunmaktadır. Enerji Bakanlığı tarafından tesislerimizin incelemesi gerçekleştirilmiş ve devreye alınmasında bir sakınca olmadığına dair kabul işlemleri

tamamlanmıştır. Kullanılan yakıt Mersin gümrüğünde bulunan uzman laboratuvarlarda her seferinde test edilmekte ayrıca kendi laboratuvarlarımızda incelenmektedir. Hatta Norveç'in Oslo kentinde dünya petrol piyasası tarafından akreditasyonu kabul edilmiş DNV petroleum services firmasına numune gönderilir. Kullanılan tüm yakıt özellikleri ülkemizden temin edilen yakıtlar ile uyum sağlamakta ve hatta kükürt oranının Türkiye'den temin edilebilen fueloile göre çok daha düşük olduğu açıkça görülmektedir.

Tesislerimizdeki her ünite için baca gazı arıtma sistemi bulunmaktadır. Tesislerimizin çevreye olumsuz etkisinin olmadığının bir diğer kanıtı da yakın zamanda İlçe Tarım Müdürlüğünden aldığımız rapordur."

(RB-SK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title