Haberler

Kabızlık ve Dışkılama Zorluğu

ilandır
Güncelleme:

Kolorektal cerrahi ve proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, kabızlık ve dışkılama zorluğu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

"Dışkılama zorluğu; disşezi, kabızlık, dissinerjik defekasyon olarak da adlandırılır. Kabızlık sınıflamasında uluslararası en yaygın olarak kabul gören sınıflama sistemi Roma III kriterleridir. Bu kriterlere göre aşağıdaki maddelerden en az iki tanesinin 3 aydan beri varlığı ve hastanın yakınmalarının ise en az 6 ay önce başlaması gerekir. Bu kriterler başlıca şunlardır: Haftada üç defadan az sayıda dışkılama olması, dışkılamaların en az yüzde 25'inde fazla ıkınma olması, katı ve hacimli dışkılama olması, dışkının tam boşaltılamaması, dışkının takılması, parmakla destek gerekmesi, dışkı yumuşatıcı ilaç (laksatif) kullanmadan dışkılayamamak ve huzursuz bağırsak sendromu (İBS) belirtileri olmasıdır."

Dışkılama zorluğunda bulunması gereken diğer kriterler

"Son bir yıldan beri aşağıdaki belirtilerden en az üç tanesinin mevcut olması: Haftada üçten az sayıda dışkılama yapmak, fazla ıkınma gerektiren dışkılama zorluğu, dışkılama hissi yokluğu, dışkının tam boşalamaması, sert ve küçük parçalar halinde dışkılama, dışkılama süresinin uzaması, dışkılama için parmakla destek gerekmesidir."

Kabızlık ve dışkılama zorluğu nedenleri

"Yetersiz sıvı ve lif alımı, stres, hemoroid, makat çatlağı, gebelik, hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması), huzursuz (irritabıl) bağırsak sendromu (İBS), bağırsak kanseri, Hirschuprung hastalığı, chagas hastalığı, meningosel, multipl skleroz (MS) hastalığı, Parkinson hastalığı, felçli olmak, makat sarkması, rektosel, anismus, kalsiyum fazlalığı, potasyum düşüklüğü, üre fazlalığı (üremi), şeker hastalığı, paratiroid bezinin fazla çalışması (hiperparatiroidi), skleroderma kabızlık ve dışkılama zorluğunun tıbbi nedenleri arasındadır."

Kabızlık için biofeedback tedavisi nedir?

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, "Kabızlık ile mücadelede diyet düzenlemeleri dışında en etkin yöntemlerin başında biofeedback tedavisi gelir. Kronik kabızlık, pelvik taban dissinerjisi (anismus) ve gaz ile dışkı kaçırma gibi durumlarda hastaya makat kaslarını doğru şekilde kasmasını öğretmek için biofeedback cihazları kullanılır. Bir seans ortalama yarım saat kadar sürer ve seanslara 4-8 haftalık aralıklarla ve yaklaşık bir yıl süre ile devam edilir. Bu tür cihazlar aynı şekilde, idrar kaçırma ve nörojenik mesane adı verilen sık idrar gitme sorunlarında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kabızlık nedeniyle gerçekleştirilen proktokolektomi veya total kolektomi ameliyatlarında ortalama başarı % 62 oranındadır. Ameliyatların uzun dönem sonuçları incelendiğinde, daha az risk almak adına, kronik kabızlık hastalarında öncelikle, biofeedback tedavisi denenmekte ve yanıt alınamazsa, uygun vakalarda ameliyat kararı alınmaktadır."

#KorhanTaviloğlu #Biofeedback #BağırsakHastalıkları #MakatHastalıkları #MakatAğrısı #MakatAgrisi #HuzurluBağırsak #HuzurluBagirsak #BağırsakHastalıkları #proktolog #kolorektalCerrah #kolorektalCerrahi #koloproktoloji #proktoloji

Roma Advertorial Haberler Haberler

title