Haberler

Jet Gibi Kalp Nakli

İzmir'de Geçen Hafta Yapılan Kalp Nakil Ameliyatı Olumsuz Sonuçlanan Hale Erdem'e, Özel Jet Kiralanarak Gaziantep'ten Getirilen Kalp Başarılı Bir Operasyonla Nakledildi. Ameliyatı Gerçekleştirilen Prof. Dr. Mustafa Özbaran, "Bu Kadar Uzun Mesafeden Kalbin Getirilip Nakledilmesi Türkiye'de ve Avrupa'da Bir İlk" Dedi.

İzmir'de geçen hafta yapılan kalp nakil ameliyatı olumsuz sonuçlanan Hale Erdem'e, özel jet kiralanarak Gaziantep'ten getirilen kalp başarılı bir operasyonla nakledildi. Ameliyatı gerçekleştirilen Prof. Dr. Mustafa Özbaran, "Bu kadar uzun mesafeden kalbin getirilip nakledilmesi Türkiye'de ve Avrupa'da bir ilk" dedi.

Kalp yetmezliği sebebiyle bir yıldır nakil için bekleyen ve 8 Ocak'tan beri Ege Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören Hale Demir'e, geçen hafta yapılan kalp nakil operasyonu başarısız sonuçlandı. 1.5 yıl önce aynı rahatsızlıktan 19 yaşındaki ağabeyini kaybeden Hale Demir ve ailesine sevindirici haber ise dün gece Gaziantep'ten geldi. Uygun kalbin Gaziantep'te bulunduğu haberi üzerine kiralanan özel jetle sabah saatlerine karşı sağlık ekipleri tarafından İzmir'e getirilen kalp, başarılı bir operasyonla Ege Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Mustafa Özbaran tarafından genç kıza nakledildi.

Başarılı bir operasyon olduğunu belirten Prof. Dr. Özbaran, "Dün gece saat 22.00'dan beri koşturmaca içindeyiz. Gaziantep'teki kalbin Hale'ye uygunluğu tespit edildi ve özel jetle giden ekibimiz kalbi getirme operasyonuna başladı. Sabaha karşı kalp alındı ve ekip tekrar jetle İzmir'e geldi. Kalbin uygunluğunu test ettik ve kalp takılma işlemi sabah saat 09.40 itibariyle son buldu" dedi.

Geçen hafta gerçekleşen operasyonun başarısız olmasının ardından yeni kalbin hemen bulunacağına inandıklarını dile getiren Prof. Dr. Özbaran, "Gelen ilk kap 35 yaşında bir bayana aitti. Kalbi incelediğimizde atardamar sertliği olduğunu gördük, bunu da genç bir kıza takmayı uygun görmedim. Biz burada ayda 2 veya 3 kalp nakli yapıyoruz. Hale'ye uygun kalbin de bir hafta içinde çıkacağını biliyordum" diye konuştu.

Kalp nakillerinin en fazla 5 saat içinde gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özbaran, "Kalp yaklaşık bin kilometrelik bir mesafeden buraya geldi. Avrupa'da bugüne kadar bu kadar uzak mesafeden kalp getirilip nakledilmedi. Kalbin Antep'ten çıkışı, buraya gelmesi uzun bir süreçti ve bizim için de bir rekordur" şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Ankara Kalp Bilim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Özbaran, devletin bir müddet sonra bu konuya el atacağını ifade etti. Şimdiye kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin helikopter desteğiyle organların getirildiğini kaydeden Prof. Dr. Özbaran, özel olarak jet kiralanmasının ilk defa Deniz Feneri Derneği yardımıyla gerçekleştiğini, Hale Erdem için kiralanan özel jetin ikinci vaka olduğunu söyledi.

Hale Erdem'in 23 yaşındaki nişanlısı Sabri Başer ise, Türkiye'de organ bağışına daha duyarlı olunması gerektiğini dile getirdi. Nişanlısına uygun kalbin bulunmasıyla tüm hayallerinin gerçekleştiğini ifade eden Sabri Başer, "Allah herkese bu duyguyu yaşatsın, bu durumda olanlara sabır versin. Çok zor oldu, bu konuda halkın çok duyarlı davranması gerekiyor. Fazla organ bağışı olmuyor, çünkü halk bilgisiz" dedi.

İkinci kez gelen haberle büyük mutluluk yaşadıklarını söyleyen Başer, "Gaziantep'te 24 yaşında bir vaka olduğunu, ama uçak kiralamak gerektiğini söylediler. Bizim imkanımız olmasaydı bu nakil de olmayacaktı, Allah bu durumda olan herkese yardım etsin. Kendisine önce söylemek istemedik, ama o anladı. Çok sevindi, fakat ilk ameliyat başarısız olduğu için yine de bir korku vardı" diye konuştu.

Hale ile 3 yıldır tanıştıklarını ve 1.5 yıldır da nişanlı olduklarını belirten Sabri Başer, vatani görevini gerçekleştirdikten hemen sonra düğün yapacaklarını söyledi.

Kızının organ naklini gerçekleştirebilmek için özel jet kiralayan baba Ramazan Erdem ise, haberi aldıkları andan itibaren zamanla yarıştıklarını belirtti. Uçak parasının 3 gün içinde ödenmesi gerektiğini ifade eden Erdem, "Eşimiz dostumuz hep bir aradayız, Allah'a çok şükür mutluyuz. Uçak parasını karşılayabilecek gücüm yok, ama eş dost sağ olsun yardımcı oluyorlar. Altımızda bir arabamız var, üçe beşe bakmadan onu satacağım" dedi.

1.5 yıl önce kalp nakli beklerken ölen oğluyla ilgili konuşmak istemeyen Ramazan Erdem, "Eğer maddi durumum yok deseydim bu kalp başkasına gidecekti. Benim kızımın durumu da iyi değildi. Bu nedenle her şeyi göze aldım" şeklinde konuştu.

Ameliyatın ardından yoğun bakıma alınan Hale Erdem'in öğleden sonra uyanacağı ve yarın sabah ailesiyle görüşebileceği belirtildi. Hale Erdem'e nakledilen kalbin ise 25 yaşında vefat eden Uğur Keser'e ait olduğu öğrenildi.

(YB-YK-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title