Haberler

Japon Jogmec Özbekistan'da Uranyum Arayacak

Japonya Petrol, Gaz ve Metal Devlet Korporasyonu JOGMEC, Özbekistan'da uranyum arayacak.

Japonya Petrol, Gaz ve Metal Devlet Korporasyonu JOGMEC, Özbekistan'da uranyum arayacak.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Japonya'nın JOGMEC şirketinin ülkenin Nevai vilayetinde uranyum jeolojik arama-keşif çalışmaları yapmasına ilişkin anlaşmayı onayladı.

Anlaşmaya göre, JOGMEC şirketi 5 yıl boyunca ülkenin Juzkuduk ve Tandıkuduk-Tulantaş sahalarında uranyum arama-keşif çalışmaları yapacak.

Şirket, ilk yıl söz konusu sahalarda kendi hesabından 3 milyon dolarlık jeolojik arama-keşif çalışmaları gerçekleştirecek, ilk etaptaki arama çalışmalarının olumlu sonuçlanması halinde, taraflar söz konusu jeolojik arama-keşif çalışmalarını sürdürebilecek.

Anlaşma çerçevesinde, bu arama-keşif çalışmalarının gerçekleştirilmesi için getirilecek teknolojik cihaz ve teçhizatlar için bazı imtiyazların tanınması da öngörülürken, söz konusu sahada uranyum ocağının tespit edilmesi halinde, Japon tarafına söz konusu uranyum sahasıyla ilgili ürün paylaşımı anlaşması imzalanması için yetki verilecek.

Söz konusu sahada uranyumun dışında diğer yer altı kaynaklarının tespit edilmesi halinde, Japon tarafı bu kaynakların işlenmesine sahiplenemeyecek, ayrıca bu sahada uranyum arama-keşif çalışmalarında yer alan özel şahıslar, gelir vergisinden muaf tutulacak.

Japon JOGMEC şirketi ise, 5 yıl boyunca söz konusu arama-keşif çalışmaları kapsamında ülkeye getireceği teknoloji ve cihazlar için gümrük vergisi ve diğer vergilerden muaf edilecek.

Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un 2011 yılında Japonya'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında, Japon Itochu Corp. ile Özbekistan'daki uranyum üreticisi Nevai Maden-Metalürji Kombinası arasında imzalanan 10 yıllık iş birliği anlaşmasına göre, Japon şirketin yakıt ve enerji sektöründe kullanılmak üzere 10 yıl boyunca Özbekistan'dan yıllık ortalama 500 ile 1000 ton arasında uranyum satın alması öngörülmüştü.

Özbekistan hükümeti daha önce Japonya Petrol, Gaz ve Metal Devlet Korporasyonu'na ülkedeki uranyum yataklarını araştırmayı teklif etmiş, Ekim 2006'da Japon Itochu Corp., Temmuz 2008'de ise Mitsui & Co. Ltd. şirketleri, ülkede uranyum arama, keşif ve üretimi yapacak ortak şirket kurulmasını öngören çerçeve anlaşma imzalamıştı.

Özbekistan Jeoloji ve Mineral Kaynaklar Devlet Komitesi verilerine göre, ülkenin tahmin edilen uranyum rezervleri 242,7 bin ton, tespit edilen uranyum rezervleri ise 185,8 bin ton. Ülkede yıllık ortalama 2500 ton uranyum üretiliyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı verilerine göre, uranyum rezervleri açısından dünyada 7., uranyum üretiminde ise 5. sırada yer alan Özbekistan'da, önemli bir kısmı Kızılkum Çölünde bulunan yaklaşık 40 uranyum ocağı bulunuyor. Dünyadaki toplam uranyum rezervlerinin yüzde 3'üne sahip olan Özbekistan, atom sanayisinin bulunmamasından dolayı ürettiği uranyumun tamamını yurt dışına ihraç ediyor. - Taşkent

Kaynak: AA / Güncel

İslam Kerimov Özbekistan Japonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title