Haberler

İstanbul: "Kadının Toplumdaki Rolünün Güçlendirilmesi Konulu Avrupa-akdeniz Bakanlar Konferansı"

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Kadının Toplumdaki Rolünün Güçlendirilmesi Konulu Konferansta Yayınlanan Deklarasyonun Oy Birliğiyle Kabul Edildiğini Belirterek, "Bu Deklarasyon Eyleme Dönüştürülürse Çok Önemli Bir Adım Atılmış Olacak" Dedi.

Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Kadının Toplumdaki Rolünün Güçlendirilmesi Konulu konferansta yayınlanan deklarasyonun oy birliğiyle kabul edildiğini belirterek, "Bu deklarasyon eyleme dönüştürülürse çok önemli bir adım atılmış olacak" dedi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun işbirliğiyle, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Kadının Toplumdaki Rolünün Güçlendirilmesi Konulu Avrupa-Akdeniz Bakanlar Konferansı" sona erdi.

Konferansın tamamlanmasının ardından Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve AB Başkanları Konseyi Başkanı Finlandiya Sağlık ve Sosyalistler Bakanı Tula Haatainen basın mensuplarını sorularını yanıtlayarak konferansta alınan kararlarla ilgili bilgi verdi.

İlk sözü alan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu,"Deklarasyon yayınlanması ve bundan bir eylem bir planı çıkması çok önemli bir konu. Bu deklarasyon eyleme dönüştürülürse çok önemli bir adım atılmış olacak. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması ayrımcılıkla mücadele, kadının ekonomide doğrudan yer alması, bu bölgesel eylem planın maddelerinden bir kaçı. Deklarasyon oy birliğiyle kabul edildi" dedi.

Toplantıda somut önerilerin ortaya konulduğunu belirten Bakan Çubukçu, "Cinsiyet eşitliğinin karar alma mekanizmasıyla sağlanmasının önemi belirtildi. Şiddetle mücadele konusunda ortak kanaatler geliştirildi. Hedefimiz cinsiyet eşitliğinin sağlanması. Türkiye'de siyasi iradenin en üst düzeyinde kadın erkek eşitliğine, kadının toplumdaki yerinin önemine değer verildiği gösterildiği için artık bu konularda gereken kanunlar yürürlüğe girecek. Kadın erkek eşitliği için erkeklerin eğitimi de çok önemli. Bu nedenle Genel Kurmay Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere çalışmalar devam ediyor. Bu kanunların ve deklarasyonun başarılı olup olmayacağını 5 yıl sonra tam olarak anlayacağız" diye konuştu.

Kadının hakları gelişmediği sürece insan haklarının gelişmesinin mümkün olmayacağını belirten Çubukçu, Türkiye'de politikaya kadınların girmesiyle ilgili olarak bir sıçrama olacağını tahmin ettiğini söyleyerek, "Türkiye'de kadın haklarının gelişmesinde sıçrama olduğu için bu tahmini yapıyorum. Bu hakların gelişmesiyle birlikte bu parlamentoya olumlu bir şekilde yansıyacak. Bizim partimiz de kadınlarımızın temsil oranı yüzde 25'e yaklaştı. Kadınların istekli olması bu tutumu yasaların da desteklemesiyle parlamento da kadın sayısı artacaktır" ifadelerini kullandı.

Daha sonra sözü alan AB Başkanları Konseyi Başkanı Finlandiya Sağlık ve Sosyalistler Bakanı Tula Haataineni, "Bu koferans kadınların toplumdaki rolü için çok önemli bir adımdı. Deklarasyon oy birliğiyle kabul edildi. Eylem planı çerçevesi kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olması ekonomik siyasal hakların aynı olması şeklinde, sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki görüşlerine önem verdiğimiz için onları da toplantıya davet ettik. Toplantıda konuşulan önemli konulardan biri de medyada kadının rolü. Kadının medyada pasif bir nesne olmaktan çıkarılması gerekir. Önemli olan kadının nasıl gösterildiği. Türkiye de bu toplantılara yapıcı bir şekilde rol aldı" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title