Haberler

İstanbul'da Son 3 Ayda 18 Milyon Ton Su Tasarrufu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ile (Tema) Yürütülen 'Suyunu Boşa Harcama' Kampanyasında İstanbul'da 3 Ayda 18 Milyon Ton Su Tasarrufu Yapıldığını Bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ile (TEMA) yürütülen ''Suyunu Boşa Harcama'' kampanyasında İstanbul'da 3 ayda 18 milyon ton su tasarrufu yapıldığını bildirdi.

Topbaş, Beykoz Çavuşbaşı'ndaki Elmalı Barajı'nda düzenlenen basın toplantısında, kampanyanın ilk 3 ayında alınan sonuçları değerlendirdi.

Dünyanın doğal kaynaklarının ciddi şekilde tüketildiğini ve iklim değişikliklerinin yaşandığını dile getiren Topbaş, İstanbul'un günlük su tüketiminin 2 milyon 350 bin tonu bulduğunu, bu kaynakları oluşturmak ve kullanılan suyu değerlendirmenin ayrı özen isteyen konular olduğunu kaydetti.

Topbaş, Elmalı Barajı'nda şu anda 4 milyon metre küp su olduğunu belirterek, ''Kaynaklarımız azaldı ve yüzde 15'ler seviyesine indik. Melen Çayı'nın birinci etabını getirmeye çalışıyoruz. Ondan da yılda 285 milyon metre küp su sağlayacağız. Tabii bunlar yetmeyecek. Daha çok tasarrufa ihtiyacımız olacak'' diye konuştu.

Elmalı Barajı'nda su rezervinin son yağışlarla birlikte hızlı bir şekilde yüzde 40'lara kadar çıktığını ifade eden Topbaş, yağışlar normal düzeyde devam ettiği takdirde bu barajda su sıkıntısı olmayacağını belirtti.

Topbaş, şunları kaydetti:

''Elmalı Barajı'nın yıllık su kapasitesi 15 milyon metre küp. İstanbul barajlar rezerv kapasitemiz ise 1 milyar 70 milyon metre küp. Bu barajlardan yıllık tüketimimiz, 750 milyon metre küp. 9 ay önce Büyükşehir Belediyesi olarak su tasarrufu yapılması konusunda bazı söylemlerimiz oldu. Bugüne kadar yapılan tasarruflar toplamı 35 milyon metre küp. Son 3 aylık dönemde TEMA ile yaptığımız iş birliği sonucu gerçekleşen su tasarrufu, 18 milyon metre küpü buldu. Bu Elmalı Barajı'nın bir yılda verdiği sudan daha fazla demektir.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title