Haberler

"İslamiyet-Hristiyanlık Kavramları Sözlüğü" Tanıtıldı

Güncelleme:

Sözlük, AÜ ve Eugen Biser Vakfı işbirliğinde Almanca ve Türkçe hazırlandı.

Ankara Üniversitesi (AÜ) ve Almanya Eugen Biser Vakfı işbirliğinde 90 profesör tarafından Almanca ve Türkçe olarak 2 cilt halinde hazırlanan İslamiyet-Hristiyanlık Kavramları Sözlüğü'nün tanıtımı yapıldı.

Avrupa Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Belek Turizm Merkezi'ndeki Gloria Golf Otelde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi ve dinler arası diyalog çalışmaları yapan Alman Eugen Biser Vakfı işbirliğinde, iki din ve kültür arasında doğru diyaloğu sağlamak amacıyla yaklaşık 3 yıl önce sözlüğün hazırlık çalışmalarına başlandığını söyledi.  Türk ve Alman 90 profesör tarafından hazırlanan kitabın basıldığını ve kamuoyuna sunulduğunu dile getiren Baraner, kitabın Uluslararası ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü ve Avrupa Türkiye Turizm Konseyi tarafından desteklendiğini bildirdi. Türkiye'nin farklı dinlerden ve dillerden milyonlarca turist ağırladığını belirten Baraner, insanlar arasında doğru diyalog olmadığı takdirde turizmin zarar gördüğünü anlattı. Kitabın İslamiyet ve Hristiyanlıkla ilgili kavramlarının doğru anlaşılmasını, ön yargıların kırılmasını amaçladığını söyleyen Baraner, "Turizm sadece yemek, içmek, gezmek değil. Öncelikle insan sevgisi, karşılıklı saygı, anlayış ve diyalog" diye konuştu.  Kitabın hazırlanışında yer alan Almanya'nın Hannover Üniversitesinden Prof. Dr. Peter Antes de kitapta İslamiyet ile Hristiyanlık arasındaki farklılıkları tespit edip, farklılıkların azaltılması ve doğru kavramların topluluklara yansıtılmasını hedeflediğini ifade etti. Dinlerin ana kavramlarını doğru anlamanın ve bilmenin önemli olduğunu vurgulayan Antes, kitapta uzmanlar tarafından İslamiyet ve Hristiyanlığın anlatıldığını kaydetti. Almanya'da bin 500 adet kitabın basılıp, satışa sunulduğunu, Türkiye'de de bin adet basıldığını ve kamuoyuna tanıtımından sonra satışa sunulacağını aktaran Antes, ilgili kurumlara da dağıtım yapılacağını belirtti.

Uluslararası ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü Başkanı Nuri Özaltın ise iki büyük kutsal dinin toplumlar tarafından ön yargısız olarak anlaşılmasının bugünkü küresel dünyada daha çok önem kazandığını ifade etti. Turizmde en iyi hizmetin dünya gezginlerinin ve misafirlerin birbirlerini anlamalarıyla ve saygı ile yaklaşmalarıyla gerçekleşeceğine işaret eden Özaltın, bu anlayışla söz konusu çalışmaya destek verdiklerini vurguladı.  Toplantıya, kitabın yazarlarından Prof. Dr. Richard Heinzmann ile Eugen Biser Vakfı Genel Müdürü Stefan Zinsmeister de katıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Ankara Üniversitesi Türkiye Almanya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title