Haberler

İran Durulmuyor

İran'da Cumhurbaşkanı Seçimindeki Usulsüzlük İddialarının Araştırılması İçin Komisyon Kurulması Önerildi.

İran'da cumhurbaşkanı seçimindeki usulsüzlük iddialarının araştırılması için komisyon kurulması önerildi.

Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarına itiraz eden Mir Hüseyin Musevi'nin seçim komisyonu, halkın güvenini kazanan kişilerden oluşturulacak bir araştırma komisyonunun, seçimin sıhhatli yapılıp yapılmadığını araştırmasını istedi.

Diğer adaylardan Mehdi Kerrubi ve Muhsin Rızai tarafından da desteklenen önerinin, Anayasayı Koruyucular Konseyine iletildiği belirtildi.

Seçimi kaybettikleri açıklanan üç adayın itirazlarını görüşmek üzere dün ilk toplantısını yapan Konsey'in, öneriyi bugün değerlendirmesi bekleniyor.

Musevi ve Kerrubi seçimlerin iptalini isterken, Rızai belli seçim bölgelerindeki oyların yeniden sayılmasını talep etmişti.

Hukukçu ve din adamlarından oluşan 12 üyeli Konsey, seçim sonuçlarını iptal ya da resmi ve kesin olarak ilan etme yetkisine sahip.

-"ŞİDDETİ TASVİP ETMİYORUZ"-

Reformcu Mir Hüseyin Musevi'nin ofisinden yapılan açıklamada, seçim sonrası süreçte can kaybı ve yaralanmalar olduğu hatırlatılarak, ''Şiddeti tasvip etmiyoruz'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ''kamu malına zarar verilmesi, halkın can güvenliğinin tehdit edilmesi ve polisin müdahalesinin barışçıl protesto gösterileriyle bir ilgisi olmadığı'' belirtildi.

Seçim sonuçlarına ilişkin itirazın barışçıl ve yasal yollardan yapılacağı kaydedilen açıklamada, bazı siyasi liderlerin gözaltına alınması kınandı.

Seçim sonuçlarının açıklamasından sonra başlayan protestolar sürerken yetkililer, cumhurbaşkanı adaylarına ve halka sağduyu çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirinin sahiplenmediği olayların dördüncü gününde de bazı iş yerleri tahrip edildi, belediye otobüsleri ile özel araçlar ateşe verildi.

Bu arada, motosikletli bazı aşırı grupların ellerinde sopalarla barışçıl gösteri yapanlara karşı şiddete başvurması ve halkı rahatsız etmesi tepkiyle karşılandı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title