Haberler

İran Dışişleri Bakanı Zarif Ülkeleri Mücadeleye Çağırdı

Güncelleme:

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bölge ülkelerine "Terörist, tekfirci ve aşırı fikirlere karşı birlikte mücadele etme" çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bölge ülkelerine, "terörist, tekfirci ve aşırı fikirlere karşı birlikte mücadele etme" çağrısında bulundu.

Zarif, Lübnanlı mevkidaşı Adnan Mansur ile görüşmesinin ardından başkent Beyrut'taki Dışişleri Bakanlığı konutunda düzenlenen ortak basın toplantısında, "Terörist, tekfirci ve aşırı fikirlerin bölgenin bütününü hedef aldığına ve bu tehlikeye karşı koymak için ortak mücadele verilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

İran'ın bölgedeki ülkeler ve komşularıyla işbirliği, kardeşlik ve sevgiye dayalı iyi ilişkiler kurmayı istediğine, bu önemli ülkelerin başında da Suudi Arabistan'ın geldiğine dikkati çeken Zarif, "İran ve Suudi Arabistan, bu coğrafyada güvenlik, huzur ve istikrarın sağlanması konusunda en önemli rolü oynayabilir" diye konuştu.

Zarif ayrıca yeni kurulacak Lübnan hükümetinin ülkeye güven ve istikrar getirmesi temennisinde bulundu.

-Ön şart yok, davet alırsak katılırız"-

Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla düzenlenecek Cenevre-2 Konferansı'na ilişkin ise  Zarif, ülkesinin, konferansa gitmek için hiçbir ön şart koymadığını ve ilkesel olarak resmi bir davet alması halinde katılmaya hazır olduğunu kaydetti.

Zarif, konferansa katılmaları durumunda Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunması konusunda önemli rol oynayabileceklerini ifade ederek " İran'ın Cenevre-2'ye katılmaması yönünde baskı yapan taraflar gelecekte pişman olacak" ifadesini kullandı.

Adnan Mansur da Zarif'in ziyaretinin, bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle büyük önem taşıdığını ve mevkidaşı ile başta Suriye'deki olaylar olmak üzere bölgesel konuları görüştüklerini kaydederek bugünkü terör meselesinin Suriye'de yaşananların neticesi  olduğu görüşünü savundu.

"Lübnan, Suriye krizine diyalog ve siyasi yol dışında bir çözüm bulunmadığı konusunda İran ile hemfikir" diyen Mansur, İran'ın oynayacağı büyük rol bakımından Cenevre-2 Konferansı'na katılması gerektiğini vurguladı.

Zarif'in Lübnan ziyaretinin ardından temaslarda bulunmak üzere Ürdün'e geçmesi bekleniyor. - Beyrut

Kaynak: AA / Güncel

Lübnan Beyrut Suriye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title