Haberler

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi Açıklaması

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Sünnilerin hala Şiilerin yönetimindeki Irak hükümetine güvenmediğini, Bağdat yönetiminin Sünnileri siyasi olarak hedef alan politikalarına devam ettiğini belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Sünnilerin hala Şiilerin yönetimindeki Irak hükümetine güvenmediğini, Bağdat yönetiminin Sünnileri siyasi olarak hedef alan politikalarına devam ettiğini belirtti.

Nuceyfi, terör örgütü DAEŞ'in 10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesinin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı bildiride, "Ülkede yaşanan yıkıcı faaliyetler Musul ile sınırlı kalmadı. Diyala'ya, Salahaddin'e, Enbar'a ve Kerkük'e de uzandı. Bu yıkıcı eylemler, Irak topraklarındaki Iraklı vatandaşları hedef alıyor. Bunun da ötesinde tüm dünyadaki insani ilkelere ve değerlere uzanıyor" ifadelerini kullandı.

Haydar el-İbadi hükümetinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını belirten Nuceyfi, "Sayın Haydar el-İbadi, hükümeti kurduğunda büyük ümitler beslenmişti. Ancak bu ümitler kısa sürede yok oldu. Siyasi kesimler endişelenmekte gecikmezken, hükümete duyulan güvenin yok olması da gecikmedi. Sünniler, hala Şiilerin yönetimindeki Irak hükümetine güvenmiyor. Bağdat yönetimi, Sünnileri siyasi olarak hedef alan politikalarını sürdürüyor" ifadelerine yer verdi.

Hükümeti eleştiren Nucefi, şunları kaydetti:

"Eski hükümetin, bazı siyasi hedef alma politikaları halen devam ediyor. Hala atmosfer gergin ve işgal edilen bölgelerdeki vatandaşların güvensizliği sürüyor. Bu bölgelerin, eskiden şikayet edilen durumların tekrar yaşanmayacağı, gelecek için verilecek kararların seçimle gelen hükümetlerin elinde olduğu konusunda tatmin edilmesi gerek."

Musul'un DAEŞ'in elinden kurtarılmasına gerekli önemin verilmediğini vurgulayan Nuceyfi, şu ifadeleri kullandı:

"Malesef, Musul'u kurtarma operasyonuna istenen önem gösterilmedi. Bu da Musul halkının gerekli destek olmadan kendi başına gönüllü birlikler oluşturmasına, askeri eğitime başlamasına ve kamplar kurmasına neden oldu. Musul, ancak kendi halkı tarafından kurtarılacaktır. Onlar topraklarını korumaya, DAEŞ'in temsil ettiği karanlık güçleri yok etmeye hazır. Yalnızca silah bekliyorlar. Bu da hükümetin ve DAEŞ'in herkes için tehdit oluşturduğu görüşünde ittifak eden hayır güçlerinin sorumluluğudur."

Musul'un DAEŞ'in eline geçmesinden eski Başbakan Nuri el-Maliki ve yakınındaki üst düzey askeri yetkililerin sorumlu olduğunu savunan Nuceyfi, "Musul'un düşmesinde sorumluluk, onu korumakla görevli olanındır. Karanlık güçlerle mücadelede silahsız Musul halkını yalnız bırakmanın gerekçesi ne olursa olsun selim bir aklın kapasitesini aşıyor. Evlerini terk etmek zorunda kalan masum kurbanlar, DAEŞ'i kabul etmemenin bedelini ödüyor. Devlet birimleri ve uluslararası toplum tarafından da ihmal ediliyorlar" ifadelerine yer verdi.

Irak'ta terör örgütü DAEŞ, 10 Haziran 2014'de Musul'u ve ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmiş, yaşanan şiddet olayları nedeniyle yaklaşık 1 milyon sivil evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

DAEŞ'in çeşitli bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar halen devam ediyor. Şii milislerin de içerisinde yer aldığı Irak ordusuyla Peşmerge güçleri, DAEŞ'in elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçleri de Irak ordusuna havadan destek veriyor.

Kaynak: AA / Güncel

Bağdat Diyala Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title