Haberler

İneklerde Meme İltihabına Erken Teşhis

Mümin Altaş/Abdullah Bakırcı - Konya'da bir firma tarafından üretilen "Mastitis Dedektörü"sayesinde, büyükbaş hayvanlarda süt verimini büyük oranda azaltan ve tedavi edilmediğinde hayvanın ölümüne yol açan meme iltihabı (mastitis) kolaylıkla...

Mümin Altaş/Abdullah Bakırcı - Konya'da bir firma tarafından üretilen "Mastitis Dedektörü"sayesinde, büyükbaş hayvanlarda süt verimini büyük oranda azaltan ve tedavi edilmediğinde hayvanın ölümüne yol açan meme iltihabı (mastitis) kolaylıkla tespit edilebilecek.

Konya'da faaliyet gösteren Milk- Up Firması Genel Müdürü Süleyman Akalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılından bu yana süt sağım ve taşıma malzemeleri sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirtti.

Akalın, meme iltihabı nedeniyle verim alamayan ve hayvanlarını kaybeden süt üreticilerinden gelen talep üzerine mastitis dedektörü üzerinde Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını bildirdi.

Yapılan araştırmalar sonucunda piyasada böyle bir ürünün bulunmadığını tespit ettiklerini ve veterinerlerle birlikte çalışarak dedektörü ürettiklerini vurgulayan Akalın, şunları kaydetti:

"Bu dedektör mobil ve merkezi sağım merkezlerinde süt sağım makinelerine takılarak kullanılabilir. Ayrıca bireysel sağımlarda da kullanabilirsiniz. Sağım esnasında süt, makinelere monte edilen dedektör içinden geçiyor ve sütteki iltihap belirtileri, cihazdaki süzgeçli bölmede toplanıyor. Hayvanın memesinde hastalığa dair bir belirti bulunmadığı zaman iltihabın tespit edilmesi çok zor. Böyle bir durumda hastalık ancak veterinerin yapacağı araştırmayla tespit ediliyor. Fakat mastitis dedektörü kullanarak hastalığı erkenden teşhis edebilir ve önleminizi alabilirsiniz. Böylece sütte verim düşüşüne ve hayvan kaybının önüne geçer, ayrıca maliyetleri de en aza indirebilirsiniz."

Akalın, sütteki yoğunluk nedeniyle iltihaplı taneciklerin tespit edilmesinin mümkün olmadığını, üreticinin dedektörü çok ucuza elde edebileceğini dile getirdi.

-" Fransa'ya 100 bin adet gönderdik"-

Ürünle ilgili bir çok deneme yaptıklarını ve yüzde 100 başarı sağladıklarını ifade eden Akalın, dedektör yapımında kullanılan maddeleri yurtdışından getirdiklerini ve sağlık açısından hiç bir zararının bulunmadığını söyledi.

Avrupa'daki büyük marketlerde ürünün test edildiğine dikkati çeken Akalın,

"En son Fransa'ya 100 bin adet gönderdik. İtalya, Almanya, Hollanda ve İngiltere'den ürüne çok sayıda talep var. Türkiye'de 1 milyon satış rakamına ulaştık. Ürünümüz ekonomik olmasının yanında kullan at şeklinde bir ürün değil. Talimatlara uyulursa ürün uzun yıllar kullanılabilir. Ürünle ilgili patent başvuruları yapıldı, sonuç bekliyoruz" diye konuştu.

Akalın, dedektör yanında şeffaf süt güğümleri de ürettiklerini, piyasada kullanılan ve sağlıksız olan alüminyum ve krom güğümlere karşı iyi bir alternatif olduğunu sözlerine ekledi.

- KONYA

Kaynak: AA / Yerel

Mümin Altaş Fransa Konya Up Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title