Haberler

İkinci Yarı Tam Bir İtalyan Gibi

Galatasaray oldukça kötü oynadığı ilk yarının ardından ikinci yarıda Mancini'nin kimliğinde tam bir İtalyan gibi oynayarak üç puanı çıkardı ama Chelsea öncesinde takımda revize edilmesi gereken departmanlar dikkat çekti.

Son zamanların en keyifsiz ve temposuz derbilerinden birinde Galatasaray, oldukça kötü oynadığı ilk yarı sonunda öne geçtiği maçı, başındaki hocanın klasiğine dönerek ikinci yarıda tutup Şampiyonlar Ligi yolunda avantajı yakaladı. Chelsea'den sonra ilk yarıda hak edilmeyen üstünlükle elde edilen maçtan aynı Jose Mourinho gibi Roberto Mancini'nin de çıkaracağı bazı şeyler mutlaka olacaktır.

Etkisiz giriş

Galatasaray maça pek iyi bir giriş yapamadı. Son dönem Arena maçlarında takımın başlangıcından sonra Beşiktaş'a karşı da beklenen tempolu bir girişti ama rakibin sağlam maç hazırlığı ve çok daha yüksek kalitesi bunun önüne geçti. Galatasaray ilk çeyrekte top yapmakta çok zorlanırken takımın hücum anlamında en yaratıcı oyuncusu Wesley Sneijder ilk topunu kullandığında dakikalar 14'ü gösteriyordu.

Savunma önünde problem

Bunda en büyük etkenlerden biri Ceyhun Gülselam'ın savunma önündeki varlığıydı. Son dönemde iç saha maçlarında yüksek tempo ve baskıyla birlikte kazandığı toplarla öne çıkan ve Galatasaray'ın parlayan isimlerinden biri olan Ceyhun'un var olan defoları Beşiktaş'a karşı ortaya çıktı. Savunma önünde top çıkarma konusunda bir hayli sıkıntılı olan oyuncuyla birlikte Melo ve özellikle Selçuk'un önde kalması top çıkarma konusunda stoperleri de fazla kalifiye olmayan takımda sıkıntı yarattı. Soldan Alex Telles'in varlığıyla ilk bölümde üretilen birkaç sol kenar hücumu dışında ortaya bir şey koyamayan Galatasaray'a karşı bu defoların ortaya çıkmasını sağlayan hem iyi kapanan, hem de ani baskıyı özellikle orta sahada oldukça iyi uygulayan Beşiktaş'tı. Topu öndeki Drogba'ya geçirmek pek mümkün olmadı. Sol kenardaki Sneijder de istediği topları alamayınca sık sık geriye gelip top çıkarmaya çalıştı ama onu sürekli takip eden kenar ve iç oyuncularıyla etkinlik yaratması mümkün olmadı.

Gol hak edilmedi

Beşiktaş orta sahada kazandığı toplarla sürekli savunma arkasına uzun toplar kullandı. Hugo Almeida'yı bir kez Veli Kavlak'ın harika pasında pozisyona da soktular ama Galatasaray geri dörtlüsü de kademe ve yerleşim anlamında iyi bir performans gösterdi. İşler Beşiktaş'ın istediği gibi giderken ve siyah-beyazlılar gole çok daha yakınken Veysel Sarı'ya Dany'nin fazlasıyla anlamsız girişiyle yaptığı penaltı Galatasaray'ın pek de hak etmediği bir golle öne geçmesini sağladı. Sonrasında ilk yarının sonunu bir şekilde getiren Galatasaray'da Roberto Mancini'nin etkisiyle ikinci yarıda mantalitenin değişmesi bekleniyordu ve öyle de oldu.

Daha pasif ama daha etkili

İkinci devrenin başında Hugo Almeida'nın maçın en net pozisyonunu yakalaması mücadelenin muhtemelen dönüm noktasıydı. Daha hocalar kafasındakileri sahaya yansıtmaya fırsat bulamamışken Almeida, gole ulaşsa ikinci yarıda bambaşka bir maç oynanabilirdi. Fakat olmadı ve Galatasaray'ın devre arası planı yavaş yavaş işlemeye başladı. İlk yarıda momentumu elinde tutan Beşiktaş, ikinci yarıda kontrolü de eline geçirdi fakat Almeida'nın pozisyonu dışında Galatasaray, üretim imkanı tanımadı. Almeida'yı çiftleyen ilk opsiyon olan Olcay Şahan'ın vasatın altını aşamayan etkisiz oyunu bu anlamda Beşiktaş'ı etkilerken Slaven Bilic'in ikinci forveti yani Ömer Şişmanoğlu'nu oyuna almakta fazlasıyla geç kalmasıysa maçın ikinci 45 dakikasını belirleyen hoca aksiyonlarından biriydi. Ceyhun'u sahada üçüncü stopere dönüştüren yapı sonrasında Yekta hamlesiyle topu ayakta biraz daha iyi tutma denemesini yapan ve Melo'yla savunma önünü biraz daha sağlama alan Mancini'nin sonrasında tamamen savunma odaklı hamleleriyle birlikte Galatasaray tempoyu yavaş yavaş düşürdü ve Cenk'in sakatlığıyla birlikte iyice düşen nabız son dakikalarda problem yaşamayan bir takım ortaya çıkardı.

Hak etmediler

Çarşamba'ya eklemek gerek

Oldukça kötü bir 45 dakikadan sonra vasat ama işleyen planla birlikte geçen ikinci yarı sonrasında Galatasaray fazlasıyla şanslı olduğu bir 3 puanı haneye yazmayı başardı. Hem Fenerbahçe'yi takip, hem de Şampiyonlar Ligi bileti konusunda Beşiktaş'a karşı avantajlı duruma geçmek adına önemli olan bu galibiyetin asıl etkisiyse Chelsea'ye karşı olabilir. Yabancı serbestisiyle birlikte fazlasıyla farklı bir onbir ve kurguyla sahaya çıkma ihtimali olan takımın özellikle Ceyhun'un varlığında cezayı çok daha çabuk kesebilecek İngilizler'e karşı farklı bir merkez orta saha yapısının sahaya çıkması mantıklı olabilir. Bunun dışında Wesley Sneijder'in de özellikle skor katkısı yapamadığı maçlarda sol kenar rolünün biraz potansiyel harcanması olarak dikkat çektiği bu maçta onun üzerinde de biraz değişim Chelsea'ye karşı fark yaratabilir. Galatasaray'ı Çarşamba günü çok daha zor ve bambaşka bir maç bekliyor ve bugünkü yapıyla birlikte yaşanan sıkıntılarda fahiş artışlar yaşanabilir.

Kaynak: TotemSpor.Com / Spor

Roberto Mancini Galatasaray Beşiktaş Chelsea Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title