Haberler

İhvan Yetkililerinden "Arabuluculuk" Önerisine Tepkiler

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) eski uluslararası ilişkiler müzakerecisi Yusuf Nida'nın, teşkilat ile Mısır yönetimi arasında arabuluculuk yapabileceğine ilişkin açıklaması, İhvan yetkilileri tarafından "izaha muhtaç" ve "Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin çözümün bir parçası olamayacağı" yönündeki değerlendirmelerle karşılandı.

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) eski uluslararası ilişkiler müzakerecisi Yusuf Nida'nın, teşkilat ile Mısır yönetimi arasında arabuluculuk yapabileceğine ilişkin açıklaması, İhvan yetkilileri tarafından "izaha muhtaç" ve "Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin çözümün bir parçası olamayacağı" yönündeki değerlendirmelerle karşılandı.

İhvan yetkilileri, teşkilat ile mevcut yönetim arasındaki tıkanmayı giderme konusunda  "Mısır ve halkı için hayrı dileyen herkesle görüşmeye hazırım" ifadelerini kullanarak "arabuluculuk" imasında bulunan Nida'nın açıklamalarını AA muhabirine değerlendirdi.

"Sisi çözümün bir parçası olamaz"

Halihazırda Londra'da ikamet eden İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Dış İlişkiler Komitesi Genel Sekreteri Muhammed Sudan, "Nida'nın vurgu yaptığı iki konu var. Biri, meşruiyetten vazgeçmemek. Bu konuda kendisiyle hemfikiriz. Diğeri İhvan'ın siyasi krizi barışçıl yollarla çözme konusunda kararlı oluşu. İşte burada bir sorun var. O da Sisi'nin çözümün bir parçası olamayacağı yönündeki teşkilat görüşünün, öneri kapsamında zikredilmemesi" dedi.

Nida'nın, taraflar arasındaki muhtemel temas ve müzakerelerde üstleneceği rol ve çağrı yaptığı kesimlerin kimlerden oluştuğu konularının netleşmesi gerektiğini belirten Sudan, Yusuf Nida ve Tunus'ta Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin, mevcut tıkanıklığı gidermek istediklerini ancak Mısır'da ordunun, diyalog için herhangi bir hazırlığının bulunmadığını belirtti. Sudan, "14 Ağustos 2013'teki Rabiatu'l Adeviyye baskınından bu yana ortaya konulan girişimler bunun en iyi kanıtı" diye konuştu.

"Nida'nın önerisinin izaha ihtiyacı var"

Katar'da yaşayan HAP Medya Genel Sekreterliği Üyesi Semir el-Vesimi de "Yusuf Nida'nın vatanseverliği tartışma konusu yapılamaz ancak önerisinin izaha ihtiyacı var. Görüşmeye hazır olduğunu söylediği kişiler kim? Sisi rejiminin de aralarında bulunduğu tüm taraflar mı, yoksa eli kana bulaşmayanlar mı kastediliyor, bilmiyoruz" dedi.

Nida'nın arabulucuk konusunda ülke içindeki taraflarla görüşme yapıp yapmadığı, bu tarafların devrimci grupları mı yoksa askeri mi desteklediği gibi soruların yanıtlarının henüz bilinmediğini dile getiren Vesimi, önerinin ana hatlarının kendileri için yeni olmadığını, iki yıldır aynı hususları dile getirdiklerini kaydetti. Vesimi, Nida'nın gündeme getirdiği öneriyle ilgili olarak, "İhvan'ın da aralarında bulunduğu devrimci tüm gruplarla ön istişare yapılmasını temenni ederdik" ifadesini kullandı.

İhvan'ın karar mercilerine yakın bir kaynak da isminin açıklanmaması kaydıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, askeri darbeden bu yana İhvan'a gerçek anlamda tek bir uzlaşı teklifi sunulmadığına dikkati çekerek, "Teşkilatın, Sisi'yi dışarıda bırakmayan ve darbeye tam manasıyla son vermeyen bir uzlaşı ve anlayışın kabul edilmemesi yönündeki açık tutumu devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

İhvan'ın, Nida'dan herhangi bir talepte bulunmadığını dile getiren söz konusu kaynak, "Ancak Nida gibi vatansever kişilerin, 2011'deki halk devriminin hedeflerine ve darbeye son verilmesini isteyen göstericilerin taleplerine aykırı olmayacak şekilde ülkenin çıkarları için tavır almasında bir sakıncı yok" şeklinde konuştu.

- "Nida'nın önerisine karşılık verilmesini beklemiyorum"

Öte yandan, Mısır'daki mevcut yönetime destek veren açıklamaları ile dikkati çeken İhvan'ın eski yöneticilerinden Nacih İbrahim ise Nida'nın teşkilat içinde etkili bir isim olduğunu ancak verdiği mesajın üslup açısından başarısız olduğunu savundu.

Nida'nın ülke içindeki ve dışındaki İhvan yöneticileri üzerinde etkili bir isim olduğunu, rejim ile teşkilatın bakış açılarını birbirine yakınlaştırma konusunda yardımcı olabileceğini ancak uzlaşıdan uzak kavgacı bir dil kullandığını ileri süren İbrahim, "Devlet kurumlarından Nida'nın önerisine herhangi bir karşılık verilmesini beklemiyorum" dedi.

Mısır'da darbe yönetimi ile mücadele konusunda Müslüman Kardeşler Teşkilatı içinde son zamanlarda bazı görüş ayrılıklarının ortaya çıktığı belirtiliyor.

Yıllardır Mısır dışında yaşayan 84 yaşındaki Yusuf Nida, AA muhabirine açıklama yaparak, "Mısır'ın patlamaya hazır bir bomba olduğunu ve bunun uzun yıllar etkisi sürecek yıkıcı sonuçları olacağını" ifade etmiş, "Mısır ve halkı için hayrı dileyen herkesle görüşmeye hazırım" ifadeleriyle de Mısır'daki mevcut yönetim ile teşkilat arasında arabuluculuk yapabileceği imasında bulunmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Okul müdürünü öldüren Iraklı öğrenciyi savundu! Sevan Nişanyan kimdir? Atatürk'e neden hakaret etti? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title