Haberler

HSYK'dan "Ucube Heykel Ataması" Eleştirilerine Cevap

HSYK 76 İdari Hâkim ve Savcının Görev Yerini Değiştiren Kararnamesine Gelen Eleştirilere Cevap Verdi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, (HSYK) 76 idari hâkim ve savcının görev yerini değiştiren kararnamesine gelen eleştirilere cevap verdiHâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, (HSYK) 76 idari hâkim ve savcının görev yerini değiştiren kararnamesine gelen eleştirilere cevap verdi. HSYK, atamalarda, "adalet, tarafsızlık, doğruluk ve dürüstlük, tutarlılık, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkelerinin esas alındığını açıkladı. HSYK'nın geçtiğimiz hafta açıkladığı 76 idari hâkim ve savcının görev yerini değiştiren atama kararnamesi, "İnsanlık Anıtı'nın yıkılması kararının yürütmesini durduran Erzurum 1. İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Haskalaycı, tenzili rütbeye uğrayarak Kayseri İdare Mahkemesine üye, yürütmeyi durdurma kararını kaldıran Bölge İdare Mahkemesi üyesi Ahmet Durmaz'ın ise Erzurum İdare Mahkemesi Başkanı yapılması", "Hükümetin HSYK'sı var" eleştirilerine neden olmuştu. Eleştirilere yazılı bir açıklama ile yanıt veren HSYK, tüm tasarruflarda, mahkemelerin bağımsızlığı ile hâkimlik ve savcılık teminatı esaslarının gözetildiğinin altını çizerek, "Atamalarda, adalet, tarafsızlık, doğruluk ve dürüstlük, tutarlılık, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkeleri esas alınmaktadır" dedi.

-HABERLER MAKSATLI-

Atama kararnamelerinde, hâkim ve savcıların verdikleri kararların değil, kıdem, terfi, liyakat gibi nesnel ölçütlerin değerlendirildiğine dikkat çekilen açıklamada, atama eleştirileri hatırlatılarak şu değerlendirme yapıldı: "Erzurum İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Haskalaycı'nın, Kayseri Bölge İdare Mahkemesi Üyeliğine atanması, iddia edildiği gibi vermiş olduğu herhangi bir somut karardan kaynaklanmayıp, tamamıyla kendisinin talebi ve yakınlarının sağlık mazereti üzerine yapılmıştır. İlgili hâkimin, basın yayın organlarında çıkan haberler sonrasında göndermiş olduğu açıklamayla atamasının kendi isteği üzerine olduğunu belirtmesi ve bu açıklamanın yayınlanmış olmasına rağmen, ısrarla gerçeği yansıtmayan aynı mahiyetteki haber ve yorumlara devam edilmesi maksatlı bulunmuştur." Açıklamada, Haskalaycı'nın idari yargı teşkilatı yapılanmasında üçüncü bölge olan Erzurum'dan, ikinci bölge olan Kayseri'ye yani bir üst mahkemeye atandığına dikkat çekildi.

-KUKU'NUN HEYETTE YER ALDIĞINI BASINDAN ÖĞRENDİK

Açıklamada HSYK'nın, heykelin yıkımının durdurulması kararını kaldıran heyette yer alan Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Kemal Kuku'nun o heyette yer aldığının kararname sonrasında basında çıkan haberler üzerine öğrenildiği belirtildi. Durmaz'ın Erzurum İdare Mahkemeleri'nde görev yapan en kıdemli hâkim olduğu kaydedilen açıklamada, hâkimin görev yaptığı İkinci İdare Mahkemesi Başkanlığı'nın boş bulunduğu ve bu nedenle bu göreve atandığına dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yapılan atamanın asılsız haber ve yorumlara konu olan kararın verildiği Erzurum Birinci İdare Mahkemesi Başkanlığı ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

Bazı haberlerde, yürütmeyi durdurma kararının itiraz incelemesine katıldığı için Konya İdare Mahkemesi Başkanlığı ile taltif edildiği iddia edilen Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Kemal Kuku'nun ise, kararın verildiği tarihte izinli olduğu ve kararın hiçbir aşamasında yer almadığı, konuyla ilgili basında çıkan haberler sonrası yapılan inceleme sonucunda anlaşılmıştır. Ankara İdare Mahkemeleri'nde 15-20 yıl gibi uzun sürelerle görev yapan bazı idare mahkemesi başkanlarının, boş bulunan ve idare mahkemesi başkanlıklarına göre üst görev olduğu tartışmasız olan bölge idare mahkemesi başkanlıklarına atanmalarının tartışma konusu edilmesine de anlam verilememektedir."

-BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ HÂKİM VE SAVCILARIN KURULUYUZ

Açıklamada, Kurul'un atama yaparken, hâkim ve savcıların üye oldukları dernekleri değil, mesleki müktesebatlarını, hizmet sürelerini, kıdem, terfi, liyakat gibi nesnel ölçütlerini dikkate aldığı belirtildi. Dernek üyesi olmanın, atamalarda esas olarak değerlendirilemeyeceğinin altı çizilen açıklamada, "Yetkili mercilerden veya ilgililerden sorulup araştırılmadan, bir takım varsayımlardan hareketle yapılan ve kamuoyunu yanlış yönlendiren bu tür haber ve yorumlar, basın ve meslek etiği ilkeleri ve iyi niyetle bağdaşmamaktadır. Demokratik meşruiyetini halkından alan Kurulumuz, hiç kimsenin veya hiçbir kurumun HSYK'sı değil, bağımsız ve tarafsız hâkim ve savcılarımızın Kuruludur" denildi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title