Haberler

Vergi yapılandırması nedir? Vergi yapılandırması nasıl yapılır? 2020 Vergi yapılandırması ne zaman çıkacak?

Güncelleme:

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un yaptığı açıklamalar sonucu vatandaşlar vergi yapılandırması çıktı mı 2020, vergi yapılandırması neleri kapsıyor, vergi yapılandırması kaç taksit gibi soruların cevaplarını merak etti. Vergi yapılandırmasına dair merak edilenleri sizler için derledik. SGK prim borçları, KYK borçları ve köprü borçları...

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, borç yapılandırmasına ilişkin Meclis'e sunulacak kanun teklifinin; vergi, SGK, KYK, trafik, köprü borcu ve cezalarını kapsayacağını ifade etti.

VERGİ YAPILANDIRMASI NEDİR?

İhtiyaç anında aldığınız bir ihtiyaç kredisini ödemekte zorluk çekebilir, SGK borcunuzu ödeyememiş olabilirsiniz ya da motorlu taşıtlar vergisi gibi bazı vergilerinizi ödemekte zorlanmış olabilirsiniz. Bu gibi pek çok durum vardı. Böyle durumlarda ödemeler zamanında yapılamadığından borçluluk hali artarak devam eder.

Bu gibi durumlar sonucu çeşitli kurumlar tarafından zaman zaman borç yapılandırması yapılarak ödeme kolaylıkları sağlanır. Borçlu olduğunuz miktar için istenen belgeler ile birlikte yetkili mercilere başvurarak borcunuzu bütçenize uygun olacak şekilde yapılandırarak ödeyebilirsiniz.

KYK borçları başta olmak üzere çeşitli vergi borçları ve cezalar ile ilgili yapılandırma düzenlemesi için görüşmeler devam ediyor. Borç yapılandırma vatandaşlara ödeme kolaylığı sağlayacak. İstihdam paketine eklenmesi planlanan yapılandırma düzenlemesi ile 4 milyon kişinin borçları düzenlenecek.

Yeni istihdam paketine eklenmesi beklenen yapılandırma düzenlemesi ile 4 milyon kişinin 500 milyar borcu yapılandırılacak. Borç yapılandırması başta KYK borçları olmak üzere vergi, sigorta, gümrük gibi pek çok alanı da kapsayacak.

Vergi borcunda yapılandırma işlemi ile borçlu vatandaşlara devlet tarafından yapılan düzenlemeler ile borçlarının geri ödemelerinde kolaylık sağlanmaktadır.

VERGİ YAPILANDIRMASI NASIL YAPILIR?

Trafik para cezalarından gümrük vergilerine kadar birçok borcu kapsayan vergi borcunda yapılandırma, borcun 6, 9, 12 ve 18 ay gibi vadelerde taksitlendirilmesine dayanır. Vergi borcunda yapılandırma borcu oluşturan ana paranın taksitlendirilerek ödenmesi ve geçmiş dönemde borca yönelik cezaların kaldırılması gibi detayları kapsar.

Vergi borcu yapılandırma işlemleri için yapılacak olan başvuruların internet üzerinden uygulanması mümkün olmaktadır. Internet üzerinden yapılacak vergi borcu yapılandırma işlemleri ile ilgili gerekli detayları vergi borçluları tarafından incelenmesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaların takip edilerek başvuruların yapılması gerekmektedir.Borç yapılandırma işlemleri çevrimiçi olarak Gelir İdaresi Başkanlığı resmî sitesi ile e-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Bizzat yapılacak başvurular ise tüm vergi dairelerinden yapılabilmektedir.

E-Devlet üzerinden borcunuzu sorgulayabilir ve yapılandırabilirsiniz:

  • İnternet üzerinden vergi borcu yapılandırılmasında ilk olarak Gelir İdare Başkanlığı (GİB) İnternet sitesine girilir.
  • "İnternet Vergi Dairesi" giriş ekranına kimlik bilgileri girilmesinin ardından borca ilişkin açılan sayfadaki başvuru formu doldurulur.
  • Borca ilişkin ekranda telefon, adres ve e-posta bilgileri gibi iletişim bilgileri girilerek yapılandırılmak istenen borçlar seçilir ve ödeme bölümünde taksitler belirlenir.
  • Borçlu olunan vergi dairesi ve vergi dairesinin bağlı olduğu il seçilerek borcu yapılandırma işlemi için "EVET" seçeneği seçilerek işlem onaylanır.
  • Onaylama işleminden sonra açıklamaları okuyup kabul ettiğine dair onay verilerek işlem tamamlanır.
  • İşlemin tamamlanmasının ardından vergi borcu yapılandırma işlemini sona erer.

BORÇLU OLUNAN VERGİ DAİRESİ SORGULAMA

Vergi borcu yapılanması için başvurmadan önce tüketicinin vergi borcunun olup olmadığının sorgulanması gerekir. Vergi borcu sorgulama işlemi telefondan ve bilgisayardan İnternet aracılığı ile yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi İnternet sitesinden yapılan sorgulamalar için "gib.gov.tr" adresini takip edebilirsiniz. "Borç Sorgulama ve Ödeme" bağlantısı ile T.C kimlik numarası, anne kızlık soyadı ve doğum tarihi gibi bilgileri girerek borçlu olup olmadığınızı öğrenebilir, bağlantıları takıp ederek hangi vergi dairesine borçlu olduğunuzu görebilirsiniz.

Aynı zamanda vergi borç sorgulama işlemini Gelir İdare Başkanlığı'nın mobil uygulamaları aracılığı ile kontrol edilebilir. GİB Mobil ismiyle ulaşacağınız uygulamayı Android işletim sistemine sahip telefonlara ve iOS işletim sistemine sahip telefonlara indirerek hızlı ve kolay bir şekilde borçlarınızı sorgulayabilirsiniz.

4/A Hizmet Dökümü Sorgulamak İçin

İşveren Borç Sorgulama İçin

E-Devlet GSS Borç Sorgulama için

E-Devlet Vergi Borcu Sorgulamak İçin

VERGİ YAPILANDIRMASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeğişiklikYapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda Kabul edildi.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gelir İdaresi Başkanlığı Mehmet Muş AK Parti Haberler

500

Yorumlar (4)

leyla:

bu gece yeni mi kabul edildi?

0
0
yanıtYanıtla
osman:

yapılandırma son tarihi belli mi

0
0
yanıtYanıtla
uygar:

yapılandırmada faiz var mı

0
0
yanıtYanıtla
kemal:

vergi yapılandırması kaç aşamadan oluşuyor

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title