Haberler

Valiye Abantta Tepki

Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, Abant Tabiat Parkı'nda Mimar ve Mühendislerin Tepkisiyle Karşılaştı.

Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, Abant Tabiat Parkı'nda "Uzun Devreli Gelişme Planı" kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vermek istediği mimar ve mühendislerin tepkisiyle karşılaştı. Göl sularının yükselmesi sonucu ağaçların suların altında kalması, Abant'ın batısında oluşturulan göl ve göl etrafında yolun üzerine yapılan dolgu çalışmalarına mühendisler tepki gösterirken, metrelerini çıkartarak yapılan yolun genişliği konusunda eleştirilerde bulundular. Vali Akpınar ise çalışmaların projeye göre yapıldığını, hiçbir ağacın kesilmediğini, göl suyunun tahliyesine başlandığını belirterek, "Çalışmalar bittiğinde herkesin kabulleneceği, beğeneceği büyük bir zevkle, neşeyle kullanacağı Abantımızı tekrar elde etmiş olacağız" dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Abant'ın işletmesini alan Bolu İl Özel İdare Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Abant Uzun Devreli Gelişme Planı" kapsamında geçtiğimiz yıl Kasım ayında çalışmalara başladı. Gölün etrafındaki asfalt yolun üzerine dolgu yapılırken, gölün dere ile bağlantısının önüne yapılan menfez nedeniyle Şubat ayında karların erimesi ve yağmur nedeniyle göldeki su seviyesi yükseldi. Abant'ın çevresindeki iskeleler, Göl Gazinosu'nun zemin katı, piknik alanları ve ağaçlar sular altında kaldı. Göle su akışını engellemek amacıyla Abant'ın batısında kalan kısımda gölet oluşturulurken, menfez açılarak 1 metre 60 santim yükselen suyun tahliyesine başlandı. Suyun tahliyesi devam ederken ağaçların bir kısmının suların tam olarak çekilmemesi nedeniyle hala su altında kaldığı görüldü.

Vali Akpınar, Abant'ta yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vermek için inşaat, mimar, elektrik mühendisleri, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde görevli öğretim üyeleri, TEMA, Bolu Sportif Havacılık Derneği üyeleriyle bir araya geldi. İl Çevre ve Orman Müdürü Sezgin Akay, İl Özel İdare Genel Sekreteri Tahsin Akduman, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü görevlileri de hazır bulunurken Vali Akpınar ilk olarak gölün dere ile olan bağlantısının önüne yapılan menfez ile ilgili bilgi vererek, "Menfezde 3-4 tane büz var. Bunların toplam çapı 0,66 metreküp. Büzler çok büyük gözüküyor ama içi yıkılmış. 1,5 metrelik akslar getirildi. Ancak bu su akarken döşeme yapılamıyor. Suyun azalması hatta tahliyenin olmasını beklememiz gerekiyor. Zamanla göldeki bu su seviyesinin yükselmesi kalkmış olacak. Şu anda yaşadığımız problemlerin bir çok kısmı bizim elimizde olan değil. Teknik bir konu" dedi.

İnşaat mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cahit Çıngı hesap hatası olduğunu belirtirken, Vali Akpınar ise, "Bir yanlış hesaplama söz konusu. Mühendislerde bazen hata yapabilir. Bunu da kabul etmek lazım" diyerek cevap verdi. Cahit Çıngı, "Proje sizin önünüze gelmeliydi, siz incelemeliydiniz. Şantiyedeki bir arkadaşın talimatıyla olacak şeyler değil diye düşünüyorum" diye konuştu.

Abant'ın batısında oluşturulan göletin bulunduğu alana gidilirken Vali Akpınar, "İstem dışı bir gölet. Planlı programlı yapılan gölet değil. Fakat aşağıdaki Abant Gölü fazla kar ve yağmur alınca, burayı tutarak Abant Gölü'nün şişmemesini engelledik. Göl Gazinosu'nun olduğu yerin su altında kalma riski vardı. Burada 1 metre derinlik bile yok. 200 bin metreküp su var. Tahliye etmeye başladık. Milli Parklar'ın kararına göre ya kalacak, ya tahliye edilecek. Burası bizim açımızdan iddalı bir konu değil" diye açıklamada bulundu.

Endemik bitkilerin oluşturulan gölet nedeniyle sular altında kaldığı eleştrileriyle ilgili olarak ise Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'nde görevli orman mühendisi Mehmet Tokcan, göletin tahliyesi ile bitkilerin yeniden yaşam bulacağını, bitkilerin 1 yıl gibi kendilerini koruma süresinin olduğunu söyledi.

İNSANLAR GİRMESE DAHA İYİ OLUR

Akpınar daha sonra göl etrafında yapılan yol ve alt yapı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde görevli Prof.Dr. Mehmet Tuncay, Vali Akpınar'a, "Gölün çevresi tamamen yayalara ve atlı sporlara ait olacak. Araba dolaşmayacak, akülü sistemle dolaşılacak. Çünkü aracın egzozlarından çıkan kirlilikten dolayı göl kirleniyor. Bunları biliyorsunuz değil mi?" diye sordu. Vali Akpınar ise, "İnsanlara da kapatalım o zaman" derken, Tuncay, "İnsanlar girmese daha iyi olur. Çünkü tabiat parkları tamamen doğaya ait olur. Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün aldığı kararlarda bunun bilinmesi gerekir" diye devam etti. Vali Akpınar gülerek, "Hatta Türkiye'de de insan yaşamasa, 72 milyon kişi yerine 72 bin kişi kalsa" diye cevap verdi.

METRELERLE YOLLAR ÖLÇÜLDÜ

Daha sonra göl etrafında düzenlenen yollar mühendisler tarafından metre ile ölçüldü. Bu sırada İnşaat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cahit Çıngı, "Burada birbirimize bir şeyler ispatlamaya çalışmayalım. Burası 10 metrenin altında değil" dedi. Yapılan ölçümde yolun 10 metre çıkması üzerine Akpınar, "Her iki yanından da birer metre düşün. Ne kaldı? 8 metre. Milli Parklar'ın önerdiği ölçü ne? 8 metre" diye konuştu.

Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği Bolu İl Temsilcisi Murat Ataman, yolun dolgu malzemesi ile yükseltildiğini söyleyerek, "Ağaçların hepsi su altında, daha önce böyle değildi. Emniyet açısından da buraya bir araba düşse insanlar içerisinden çıkamazlar" diyerek eleştiride bulundu. Vali Akpınar, "Burası herhalde su seviyesinden 120 santimetre yukarıda. Göl taşsa da patlasa da kanalizasyon ve elektrik hattına bir şey olmayacak. Arkadaşlar tedbir almışlar. Elektrik tellerini yer altına alacağız. Hat 80 santim altında olacak. Bunun için yolumuzun 1 metre yüksekliğinde olması lazım. Ayrıca kanalizasyon hattı geçecek" diye cevap verdi.

MÜHEHDİSLER ŞANTİYE ŞEFİYLE TARTIŞTI

Murat Ataman ve Cahit Çıngı, şantiye şefi mühendis Çetin Yıldızbaş ile tartıştı. Murat Ataman, Abant'ın eski haliyle kalması gerektiğini belirtince, Yıldızbaş, "Hiçbir şey yapmayalım mı?" derken, bir mühendis ise, "Burayı Milli Parklar'ın projesine göre mi yaptınız, yoksa kara düzen mi yapıyorsunuz" diye sordu. Çetinbaş ise, "Kara düzen olur mu? Burayı projeye göre yapıyoruz" diyerek cevap verdi. Cahit Çıngı ise, "Kanalizasyon yapacağım diyerek yol mu yükseltilir" diye sorunca, Çetinbaş, "Cumartesi, Pazar şuralar dolup taşıyor. Tuvaletlerden her Cumartesi günü 3 vidanjör, Pazar günü 3 vidanjör alıyorum. Buraların atığı az değil. Küçümsemeyelim" dedi.

MÜHENDİSLER ÇALIŞMALARI ELEŞTİRDİ

Murat Ataman, Milli Parklar'ın çalışmalara onay vermediğini ileri sürerek, "Yapılan işler buranın ana sorumlusu Milli Parklar'ın planları dahilinde yapılmamıştır. Bunlara onay alınmamıştır. Şu anda da yap boz şeklinde düzeltilmeye çalışılmaktadır. Milli Parklar'dan ve İl Çevre ve Orman'daki yetkililerden görüş alınıp, Uzun Vadeli Abant Planı'na uygun olarak yapılması gerekiyordu. Suların istenilenin dışında yükselmesi, yolların sular altında kalmasına neden oldu. Daha sonra yeni bir hafriyatla yollar yükseltilmiştir. Bu işlerde ana sorumluların onayı yoktur. Milli Parklar"dan olumsuz bir rapor verilmiştir" dedi. Ataman, sular altında kalan iğneli ağaçların sular çekildikten sonra çürüyeceğini de sözlerine ekledi.

Cahit Çıngı ise, "Burası tabiat parkı. Yapılan yanlışlıkların hepsini insanlar gözleri ile görüyorlar. Buraya ait Milli Parkların çalışılmış bir projesi olduğunu düşünmüyoruz. Varsa henüz gösterilmedi. Belirli bir şekilde başlamış daha sonra olaylar çözüm üretmek için zincirleme hatalar yapılmış. Burada hatanın başlangıçtan itibaren bürokratik olarak proje aşamasının sağlıklı olarak geçmediğini gösteriyor" diye konuştu.

BİTTİĞİNDE MUHTEŞEM OLACAK

Çalışmaların tamamlanmasının ardından Abant'ın muhteşem olacağını söyleyen Vali Akpınar şöyle konuştu:

"Kış döneminde yağmurdan ve kardan fırsat bulunduğu zaman çalışıldı. 4 aylık sürede yol çalışması bitirildi. Bundan sonra Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş ile birlikte elektriklerin yer altına alınması yapılacak. Kanalizasyon hattı ilk defa Abant'ın etrafına döşeniyor. Pis suların göl içerisine girmesi önlenecek. Yol üzerinde büz ve menfez çalışmaları yapılacak. Yolda Arnavut kaldırımı ve doğal taşlarla döşemesi yapılarak halkımızın kullanımına açılmış olacak. Önümüzdeki hafta gelecek uzmanlarla çalışma yapacağız. Etrafta peyzaj düzenlemesi yapılacak. İnşaat süresinde hoşumuza gitmeyen, gözümüzü tırmalayan, bizimde eleştirdiğimiz durumlar var. Ama nihayetinde inşaat alanındayız. Bu çalışmalar bittiğinde herkesin kabulleneceği, beğeneceği büyük bir zevkle, neşeyle kullanacakları Abant'ımızı tekrar elde etmiş olacağız"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title