Haberler

Türkiye-Mısır Stratejik İlişkisine Resmi Çerçeve

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ile Çankaya Köşkü'nde Yapılan Görüşmelerde, İki Ülke Arasındaki Stratejik İlişkilerin Bütün Yönlerini Ele Alacak Bir Resmi Çerçevenin Oluşturulmasında Uzlaşıya Varıldı.

Türkiye ile Mısır arasındaki "stratejik ilişkiler"in tüm yönlerini ele alacak resmi bir çerçevenin oluşturulması konusunda anlaştı. Bu konudaki mutabakat, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmelerin sonucunda açıklandı.

Bir çalışma ziyareti için Ankara'ya gelen Hüsnü Mübarek, Çankaka Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından törenle karşılandı. Törende Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun da hazır bulundu. Mübarek'e Dışişleri Bakanı Ahmet Ehul Geyt de eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Sezer, görüşmelerin sonunda yaptığı açıklamada, Mısır'ı ikili ve bölgesel düzeyde önemli bir dost ve ortak olarak gördüklerini belirterek ilişkileri her alanda daha da ileriye götürmek istediklerini söyledi.

Son yıllarda Türkiye ile Mısır arasında yoğunlaşan üst düzey ziyaretlerin bu amaca önemli katkıda bulunduğunu ifade eden Sezer, Mübarek'in ziyaretinin, karşılıklı anlayış ve işbirliğini pekiştireceğini düşündüklerini belirtti. Sezer şunları söyledi:

"Başta ekonomi ve ticaret olmak üzere, işbirliğimizin her alanda çeşitlenerek gelişmekte olduğunu mutlulukla gözlemledik. Önümüzdeki dönemde değerlendirebileceğimiz yeni işbirliği olanaklarını ele aldık. Stratejik ilişkilerimizin bütün yönlerini ele alacak bir resmi çerçeve oluşturmak üzerinde de mutabık kaldık."

TÜRKİYE VE MISIR'A ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR

Bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Sezer, bu çerçevede Orta Doğu'da giderek ağırlaşan sorunlar bölge halkları arasında karamsarlığa yol açtığını belirterek, "Bölgede varolan sorunların çözümünde uluslararası toplumun, özellikle de bölge ülkelerinin, sorumluluk ve istenç sergilemesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bölgenin iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Mısır'a bu bağlamda önemli görev düşmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, bölgenin içinden geçtiği duyarlı dönemde aralarındaki danışmaların kesintisiz olarak sürdürülmesi konusunda uzlaşıya vardıklarını belirtirken de "Bu çerçevede, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması konusundaki ortak kararlılığımızı yineledik. Filistin sorununun ivedilikle çözümlenmesi yönündeki bölgesel ve uluslararası çabalara tam desteğimizi dile getirdik" şeklinde konuştu.

BÖLGE SORUNLARI BARIŞÇI YOLDAN ÇÖZÜMLENMELİ

Daha sonra söz alan Hüsnü Mübarek ise, görüşmelerin son derece olumlu bir ortam geçtiğini, ikili, bölge ve uluslararası sorunlarını ele aldıklarını belirterek iki ülkenin bölgedeki tüm sorunların barış yolu ile çözümlenmesi gerektiği düşüncesini paylaştığını söyledi.

Uluslararası konularda BM'nin politikalarını desteklemenin iki ülkenin ortak tavrı olduğunu ifade eden Mübarek, bölgede nükleer ve kitle imha silahlarının yayılması ve terörle mücadele konularında da mutabık kaldıklarını söyledi.

Mübarek, ticaret, sanayi ve petrol gibi çeşitli alanlarda işbirliği yapılmasını ele aldıklarını belirtti. Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğüne girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mübarek, ikili ilişkilerin son iki yılda ivme kazandığına dikkat çekti.

VETO EDİLEN MÜŞTEŞAR YARDIMCI VEKİLİ KATILMADI

Bu arada, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelere katılan Türk heyetinde Cumhurbaşkanı Sezer tarafından bir süre önce Müsteşar yardımcılıklarına atamaları onaylanmayan beş büyükelçiden biri olan Orta Doğu'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu'nun yer almadığı görüldü.

Görüşmelerde Kahire Büyükelçisi Şafak Göktürk ve Orta Doğu Dairesi Genel Müdürü Bozkurt Aran, hazır bulundu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

'Geç saatte dışarı çıkma' cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

"Geç saatte dışarı çıkma" cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Bakmadan Geçme

Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 29 Mayıs Çarşamba 2024? #129300 Şahane Hayatım 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Mayıs Şahane Hayatım yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Akran zorbalığı nedir? Akran zorbalığı ile nasıl başa çıkılır? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Almanya-Türkiye Milletler Ligi maçı canlı izle! ALMANYA- TÜRKİYE VOLEYBOL MAÇI (HD) İZLEME LİNKİ BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bittin Sen filmi oyuncuları kim, konusu ne? Bittin Sen filmi ne zaman, nerede çekildi? #128250 Rekabet Kurumu'ndan beyaz et firmalarına ceza! Hangi firmalar ceza aldı, neden ceza aldılar? Hansi Flick kimdir, kaç yaşında? Barcelona'nın yeni teknik direktörü kim? Hababam Sınıfı ne zaman, nerede çekildi? İlk Hababam Sınıfı kaç yılında çekildi? #128250 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! SON DAKİKA: Az önce deprem mi oldu? Deprem nerede oldu, kaç şiddetinde oldu? AFAD/Kandilli Rasathanesi Deprem İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi!
İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title