Haberler

Türkiye'de 15 Milyon Hipertansiyon Hastası Var

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, Türkiye'de Yaklaşık 15 Milyon Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Hastasının Olduğunu Söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastasının olduğunu söyledi.

OMÜ Tıp Fakültesi Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi Toplantı Salonu'nda 'Hasta Eğitim Seminerleri' kapsamında 'Hipertansiyon' konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Tekin Akpolat, "Dünya ve Türkiye'de hipertansiyon önemli ve sık görülen bir hastalıktır. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından 2004 yılında yapılmış bir araştırmada, Türkiye'de hipertansiyon hastalığı yüzde 31.8'lik bir oran saptanmıştır" dedi.

Bunun yanı sıra hipertansiyonun Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 33'lük oran ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Prof. Akpolat, hipertansiyonun tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ve tüm çabalarına rağmen hastaların az bir kısmında kan basıncının istenilen düzeyde kontrol altına alınamadığını dile getirdi. Türkiye'de yaklaşık 15 milyon hipertansiyon hastası olduğunu kaydeden Akpolat, kan basıncı yüksek hastaların sadece yüzde 8'inin kontrol altında tutulduğunu ifade etti. Kan basıncının kontrol altına alınıp alınmadığını söylemek için kan basıncı ölçümünün nerede yapıldığının da önemli olduğunu kaydeden Akpolat, "Kan basıncı değerinin ölçüm değeri hastanede farklı, evde farklı olabilir. Hipertansiyonu olan hastalarda hastane ölçümlerinde kan basıncı 14/9 cm Hg ve altıdır. Ev ölçümlerinde ise 13.5/8.5 cm Hg ve altıdır" şeklinde konuştu.

Hipertansiyon hastalarının evde kan basıncı takibi ile ilgili başlıca dikkat edilmesi konusunda açıklamalar yapan Akpolat, şu tavsiyelerde bulundu:

"Kan basıncınızı günde çok sık ölçtürmeyiniz. Kan basıncını ölçtüğünüz aletin doğruluğundan emin olunuz. Doktora gitmeden önce kan basıncının takibinin yapılması önemlidir. Kan basıncını ölçmekten korkmayınız. Rahatsızken, üşürken, endişeliyken, stresliyken, ve ağrı çekerken ölçüm yapmayın." (OE-SA-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title