Haberler

Son dakika... Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den Karabağ konusunda AGİT Minsk Grubuna eleştiri Açıklaması

Güncelleme:

Son dakika habere göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun Dağlık Karabağ sorununun çözümünde herhangi bir rol oynamadığını belirterek, "Minsk Grubu fikir üretmek yönünde bazı faaliyetlerde bulunsa da bunlar sonuç doğurmadı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun Dağlık Karabağ sorununun çözümünde herhangi bir rol oynamadığını belirterek, "Minsk Grubu fikir üretmek yönünde bazı faaliyetlerde bulunsa da bunlar sonuç doğurmadı. Gerçek bu." dedi.

Aliyev, temaslarda bulunmak üzere Bakü'ye gelen AGİT Minsk Grubu eş başkanları Fransız Stephane Visconti, ABD'li Andrew Schofer ve AGİT Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk'i kabul etti. Kabulde Rusya'nın Bakü Büyükelçisi Mihail Boçarnikov da yer aldı.

Bölgede durumun değiştiğine dikkati çeken Aliyev, Azerbaycan olarak yaklaşık 30 yıldır süren Dağlık Karabağ sorununu güç yolu ve siyasi araçlarla çözdüklerini bildirdi.

Aliyev, çözüm sürecini yürüten AGİT Minsk Grubunun faaliyetlerinden de bahsederek, "Ne yazık ki, Minsk Grubu çatışmanın çözümünde herhangi bir rol oynamadı ancak Minsk Grubunun 28 yıl boyunca bunu yapma yetkisi vardı. Son 17 yıldır müzakerelerin içindeyim. Minsk Grubu fikir üretmek yönünde bazı faaliyetlerde bulunsa da bunlar sonuç doğurmadı. Gerçek bu." diye konuştu.

Azerbaycan'ın bu sorunu kendisinin çözdüğünü belirten Aliyev, Ermenistan'ı savaş alanında yendiklerini ve teslimiyet bildirisini imzalamaya zorladıklarını kaydetti.

Aliyev, bölgede yaşayan Ermeni nüfusla hiçbir sorunlarının olmadığını, onların Azerbaycan yönetimi altında daha iyi bir yaşama sahip olacaklarını bildirdi.

"Sarkisyan ve Koçaryan'ın ordusunu yendik"

Eski Ermenistan Cumhurbaşkanları Serj Sarkisyan ve Robert Koçaryan'ın "savaş suçlusu" oldukları değerlendirmesinde bulunan Aliyev, şunları kaydetti:

"Biz aslında Sarkisyan ve Koçaryan'ı yendik. Onlar tüm sorumluluğu Paşinyan'ın üzerine atmak istiyorlar. Daha önce de söyledim. Paşinyan kim ki. O, Sarkisyan ve Koçaryan rejimine karşı protesto dalgasında iktidara gelen rastgele bir adam. Bu kişinin hiçbir bilgisi veya deneyimi yoktur. Uluslararası ilişkiler ve ülke yönetimi hakkında hiçbir fikri yok. Hayatında hiçbir zaman yöneticilik yapmamış bir adam. Yani tek başına suçlanamaz. Bizi kışkırttığı, kabul edilemez şeyler yaptığı ve bunun için cezalandırıldığı doğrudur ancak biz Sarkisyan ve Koçaryan'ın ordusunu yendik."

Aliyev, Ermenistan ordusunun 30 yıl süresince Sarkisyan ve Koçaryan tarafından oluşturulduğunu hatırlatarak, Azerbaycan'a karşı işlenen tüm savaş suçlarının belgelendirildiğini, bir zamanlar işgal altında bulunan şehirlerde Ermenilerce gerçekleştirilen yıkımlarla ilgili hukuki süreç başlattıklarını söyledi.

"Dün Ermeni militanlarca birtakım terör eylemleri işlendi"

Bölgede Rus barış gücünün faaliyete başladığını, durumun biraz istikrara kavuştuğunu dile getiren Aliyev, şunları söyledi:

"Fakat dün Ermeni militanlar ya da sözde 'Ermeni ordusu'nun kalıntıları tarafından birtakım terör eylemleri işlendi. Bu, elbette, endişe verici bir konudur. Ermenistan hiçbir şekilde yeniden başlamaya can atmamalıdır diye düşünüyorum. Ermeni faşizmi yeniden baş kaldırsa, demir yumrukla başını ezeceğimizi söyledim. Bu nedenle herhangi bir askeri harekat planlamamaya çok dikkat etmeleri gerekir. Bu sefer onları tamamen yok ederiz. Bu kimse için sır olarak kalmamalı. Umarım böyle bir durum yaşanmaz."

Aliyev, kurulması planlanan Türk-Rus Gözetim Merkezi konusunda, şu bilgileri verdi:

"Gözetim merkezi Ağdam ilinde kurulma aşamasındadır. Türk-Rus Gözetim Merkezi ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek. Bence bu, bölgesel iş birliğinin çok güzel bir tezahürü. Aynı zamanda Türkiye ile Rusya arasında çok makbul bir iş birliğinin sembolüdür. Bu artık bir realitedir."

Kaynak: AA / Güncel

İlham Aliyev Azerbaycan Güncel Haberler Son Dakika

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title