Haberler

Siirt'te "Siyasi ve Ekonomik Boyutuyla Ortadoğu ve Türkiye" Paneli

Siirt Üniversitesi tarafından "Siyasi ve Ekonomik Boyutuyla Ortadoğu ve Türkiye" kolunu panel düzenlendi.

Siirt Üniversitesi tarafından "Siyasi ve Ekonomik Boyutuyla Ortadoğu ve Türkiye" kolunu panel düzenlendi.

Siirt Üniversitesi Kezer yerleşkesinde bulunan Mimarlık Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panelin açılışında konuşan Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman, tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış, yer altı ve yer üstü zenginlikleri olan, savaşta ve barışta siyasi çalkantıların eksik olmadığı bölgenin Ortadoğu olduğunu söyledi.

Batı güçlerin Ortadoğu kaynaklarını hedef aldığını ifade eden Rektör Erman, "Osmanlı imparatorluğunun 20. yüz yılda terk etmesiyle oluşan sunni devletler, bu bölgenin yer altı ve yer üstü kaynakları uluslararası güçlerin iştahını her dönem olduğu gibi kabartmaya devam etmektedir. Bu yönüyle özelikle günümüzde siyasi ve ekonomik boyutuyla Ortadoğu ve Türkiye konusunun iyi analiz edilmesi ve bu bölgede gelişen olayların iyi yönetilmesi gerekmektedir." dedi.

AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay da 100 sene önce Ortadoğu'da Türkiye diye bir şey olmadığını, Ortadoğu coğrafyasının tamamı Türkiye olduğunu ifade etti.

Aktay, şunları kaydetti;

"100. yılını idrak etmekte olduğumuz 4 yıllık bir savaş oldu. 100 sene önce, bu savaş birinci dünya savaşıydı. Bu savaş ve neticesinde Türkiye paramparça edildi. Ortadoğu diye bir dünya yaratıldı. Ortadoğu ve Türkiye diye iki ayrı varlık ortaya konuldu. Ortadoğu'daki o savaşın iki tane neticesi vardı. Biri savaştan Osmanlı yenilerek çıktı. Her ne kadar tarih kitaplarında 'Almanya yenildi bizde hükmen mağlup sayıldı.' diye yazılıyor. Ama Almanlar bu mağlubiyetten çok fazla etkilenmedi. Çünkü esas hedef Almanya değildi, savaşın dizaynında ve devamında bütün hedef Osmanlının bitirilmesiydi. Osmanlı toprakları üzerinde onlarca devlet veya devletçik kuruldu. Bu devletlerin her birisi birileri tarafından ve bazı devletlerin anlaşmalarıyla kuruldu. Hiçbir devlet kendi başına orada yaşayan insanların iradeleriyle kurulmadı. Savaşın neticesinde bir takım kuvvetler kendi aralarında anlaştılar, yeni devletçikleri kurdu. 1918 yılında geldiğimizde Osmanlı arazisi üzerinde onlarca devlet kurulmuştu. Bu devletlere her birisine bir misyon yüklendi. Bir rol ve fonksiyon yüklendi. Bu 'bir daha asla bir araya gelmeyecek, yeni bir siyasi ittifak ve siyasi güç merkezi oluşturmayacaksınız.' düşüncesiydi."

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise gençlerin gündemi değerlendiren panel ve toplantılardan verimli bir şekilde faydalanmaları gerektiğini söyledi.

Panelde, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berdal Aral, Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge, Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Atiye Adlan ile Irak Süleymaniye Üniversitesinden Dr. Mustafa Alwani de konuşma yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Yasin Aktay Murat Erman Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title