Haberler

Saraybosna'da "Can Pazarı" Kurbanları Anıldı

Saraybosna'da, Sırp birliklerinin açtığı havan saldırısının hedefi olan şehir pazarında hayatını kaybeden 43 kişi, katledilişlerinin 17. yıl dönümünde anıldı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, 28 ağustos 1995 tarihinde şehri kuşatan Sırp birliklerinin açtığı havan saldırısının hedefi olan şehir pazarında hayatını kaybeden 43 kişi, katledilişlerinin 17. yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı.

Başkent Saraybosna'daki şehir pazarının girişinde bulunan ve katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı anıtın önünde yapılan törene, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat üyesi Jelyko Komşiç, Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Aliya Behmen, kurban yakınları ve çok sayıda Saraybosnalı katıldı.

İzzetbegoviç, burada yaptığı konuşmada, Bosna savaşı sırasında 44 ay boyunca kuşatma altında kalan Saraybosna'da korkunç olayların yaşandığını belirtti. İzzetbegoviç, "Suç işleyenlerin bulunması ve yargılanmasına yönelik çalışmalar asla durmamalı. Bazı suçlular günümüzde bile serbest geziyor. Onların bulunması ve tutuklanması için çalışmalar yoğunlaştırılmalı. Burada yaşanan katliamların kurbanları anılmalı ve bu kanlı olaylar unutulmamalıdır" dedi.

Bosna Hersek'teki bazı Sırp liderlerin başkent Saraybosna ve diğer kentlerdeki katliamları inkar ettiğine dikkati çeken İzzetbegoviç, Bosna'da yaşanan katliamların Lahey tarafından da kanıtlandığını vurguladı.

Savaş dönemini hatırladığını, burada hayatını kaybeden insanların bazılarını da tanıdığını ifade eden İzzetbegoviç, "Buradan geçerken gördüğüm insanların yüz ifadelerini hatırlıyorum. O insanların sayısı günden güne azalırdı, çünkü onlar her gün yapılan katliamlarda ölüyorlardı. Bu gibi olayları asla unutmamalıyız" diye konuştu.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat üyesi Jelyko Komşiç ise Bosna Hersek'teki bazı politikacıların hala katliamları inkar ettiğini hatırlatarak, "Hepimiz bu korkunç suçların yaşandığını gösteren gerçeklerle yaşamak zorundayız. Bu ülkenin geleceğine dönüp burada normal hayat şartlarını oluşturmamız lazım" dedi.

-Katliamda yaralanan Mirza Hociç-

Pazar yeri katliamında yaralanan ve daha sonra hayatını engelli olarak sürdüren Mirza Hociç de AA muhabirine, "Bugün bile hala bastonla geziyorum. Hiçbir zaman bu olayları unutmamam. Çünkü ben mağdurlardan sadece biriyim. Tek isteğim adaletin sağlanması, suçluların tespit edilip cezalandırılmasıdır" diye konuştu.

Bosna Hersek'te yaşanan hiçbir katliamın unutulmaması gerektiğini vurgulayan Hociç, "Yaralandıktan sonra kendime sorduğum ilk soru 'Ben bu insanlara ne yaptım-' olmuştu. O günün çığlıkları ve kanlı sahnelerini 17 yıl sonra bile unutamadım" ifadelerini kullandı.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkeme, Sırp birliklerince Saraybosna'nın merkezine birçok top mermisinin atıldığı, bu mermilerden birisinin şehir pazarı binasının önüne düştüğü ve patlaması sonucu 43 kişinin hayatını kaybettiğini kanıtlanmıştı.

Bu olaya doğrudan karışmaktan yargılanan Bosnalı Sırpların eski komutanlarından Dragomir Miloşeviç, 29 yıl hapis cezasına, Saraybosna'nın kuşatılması ve burada "insanlığa karşı suç işlemekten" Lahey'de yargılanan Stanislav Galiç ise ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç ile askeri lderleri Ratko Mladiç, Saraybosna'nın kuşatılması, Srebrenitsa soykırımı ve diğer çeşitli suçlardan yargılanıyor.

Savaş sırasında 44 ay boyunca kuşatma altında tutulan Saraybosna'da yaklaşık 2 bini çocuk olmak üzere 11 bin 541 kişi öldürülmüştü.

Muhabir: Faruk Vele - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Güncel

Lahey Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title