Haberler

Romanları Aşağılama İddiasıyla Açılan Dava

"Bu yazıda aşağılama değil 'Roman' diye tabir edilen bir kısım yurttaşlarımızın övülmesi söz konusudur."

ROMANLARI AŞAĞILAMA İDDİASIYLA AÇILAN DAVA

* İstanbul Roman Çiçekçileri Derneği Başkanı Metin Salih Şentürk :

"Bu dava bizim onurumuzdur. 3 milyon Roman sizden özür bekliyor."

* Sabah Gazetesi köşe yazarı Halil Engin Ardıç:

"Bu yazıda aşağılama değil 'Roman' diye tabir edilen bir kısım yurttaşlarımızın övülmesi söz konusudur."

Sabah Gazetesi'ndeki 22 Temmuz 2010 tarihli "Yemezler" başlıklı yazısında

"Türkiye'de yaşayan Romanlara karşı aşağılayıcı ifadeler kullandığı, onları hırsız ve fuhuş yapan kişi olarak gösterdiği" iddiasıyla hakkında dava açılan Gazeteci - yazar Halil Engin Ardıç ilk kez hakim karşısına çıktı.

"ARDIÇ DURUŞMAYA KATILDI"

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Halil Engin Ardıç ve avukatı Fatma Selcen Aslan ile iddianamede "İhbarcı" sıfatı ile yer alan Rasim Bostancıoğlu ve avukatı Gülcan Odaman katıldı.

"KESİNLİKLE HALKIN BİR KESİMİNİ AŞAĞILAMADIM"

İlk kez hakim karşısına çıkan Ardıç yazısında "kesinlikle halkın bir kesimini aşağılamadığını" savunarak, "Kamuoyunda bilindiği gibi ben azınlık haklarını ve demokrasiyi savunan biriyim. Bu yazıda aşağılama değil Roman diye tabir edilen bir kısım yurttaşlarımızın övülmesi söz konusudur" dedi. Dava açılmasının ardından söz konusu yazıyı tekrar okuduğunu anlatan Ardıç, yazıda Romanları öven 7 cümlem mevcuttur" diye konuştu.

"ARDIÇ YAZISINDA BİZ ROMANLARI ÇOK AĞIR BİR DİLLE ELEŞTİRMİŞTİR"

Bostancıoğlu ise "Ardıç yazısında biz romanları çok ağır bir dille eleştirmiştir. Romanların hırsızlık yaptığını ve çiçekleri mezarlıktan çaldığını söylemiştir. Ayrıca kadınlarımıza hakarette bulunmuştur. Şikayetçiyim, davaya müdahil olmak istiyorum." dedi. Mahkemede Bostancıoğlunun katılma talebinin incelenmesine ve sanık avukatının savunma yapabilmesi için süre verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

"BU DAVA BİZİM ONURUMUZDUR"

Öte yandan adliye önünde toplanan İstanbul Roman Çiçekçileri Derneği üyeleri adına basın açıklaması yapan dernek başkanı Metin Salih Şentürk ise "Bu dava bizim onurumuzdur. Romanları kadınlarıyla, erkeğiyle, çocuğuyla aşağılayanları yalnızca ve yalnızca kimliği nedeniyle hakaret edenleri hukuk yoluyla hizaya sokmakta kararlıyız. Ardıç köşesine yeni bir pencere açıp Romanların hayatına farklı baksın. Romanları aşağılayan bir yazı üzerinden evine para götürmenin günah olduğunu öğrensin" ifadelerini kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğana taleplerini "Roman Çalıştayı'nda söylediklerini anımsatan Şentürk, "Yeni anayasa ayrımcılığa karşı olsun, hepimiz onurumuzla yaşamaya devam edelim, yeni anayasa ile romanları aşağılamanın kader olmadığını gösterelim." dedi. Ardıçın yazısına yönelik ise Şentürk, "Sayın Ardıç kızaracak bir yüzünüz varsa eğer 3 milyon Roman sizden özür bekliyor" diye konuştu. "Balık Ayhan" lakaplı şakıcı Ayhan Küçükboyacı da basın açıklamasına destek verdi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Halil Engin Ardıç hakkında, "Halkın bir kesimini aşağılama" suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapsi cezası isteniyor. Gazeteci - yazar Halil Engin Ardıç, 22 Temmuz 2010 tarihinde Sabah Gazetesi'ndeki "Yemezler" isimli yazısı nedeniyle davalık oldu. İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede Ardıç, yazısında Romanlara "Mezarlıktan çiçek araklarlar, uyuşturucu satarlar ve fuhuş yaparlar" cümlelerini kullandığı için suç duyurusunda bulunulduğu anımsatıldı. İddianamede Ardıç'ın yazısında "Türkiye'de yaşayan Romanlara karşı aşağılayıcı ifadeler kullandığı, onları hırsız, fuhuş yapan kişi olarak gösterdiği" belirtildi. Ardıç'ın yazısında "Alenen aşağılama" suçunun oluştuğunun vurgulandığı iddianamede Ardıç'ın halkın bir kesimini aşağılama suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapsi isteniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title