Haberler

Özbekistan'da En Büyük Gsm Operatörü Rus Sermayeli Mts'nin Çalışma Lisansı İptal Edildi

Özbekistan'da, lisansı olmayan baz istasyonları ve şubeler kurmak ve işletmekten dolayı daha önce faaliyeti geçici olarak durdurulan Rus sermayeli GSM şirketi MTS'nin çalışma lisansı mahkeme kararıyla iptal edildi.

Özbekistan'da, lisansı olmayan baz istasyonları ve şubeler kurmak ve işletmekten dolayı daha önce faaliyeti geçici olarak durdurulan Rus sermayeli GSM şirketi MTS'nin çalışma lisansı mahkeme kararıyla iptal edildi.

Taşkent İş Mahkemesi Özbekistan İletişim ve Komünikasyon Kurumu'nun, lisansı olmayan baz istasyonları işlettiği, ülkedeki yasa ve kuralları birkaç defa ihlal ettiği ve illerdeki şube ofislerini izin almadan çalıştırdığı gerekçesiyle Rus sermayeli GSM operatörü MTS'nin lisansının iptal edilmesine ilişkin başvurusunu yerinde bularak, ülke genelinde 9 milyondan fazla abonesi bulunan MTS'nin çalışma lisansını iptal etme kararı aldı.

Rus MTS şirketinden yapılan yazılı açıklamada da Özbek vergi kurumlarınca son dönemde yapılan denetlemelerin ardından Rus MTS şirketinin vergi makamlarına 900 milyon dolarlık vergi ödemesi gerektiği doğrultusunda talepte bulunduğu hatırlatılırken, Özbek makamlarının söz konusu vergi talebi ve Taşkent İş Mahkemesi'nin MTS cep telefonu şirketinin çalışma lisansını iptal etmesi ile ilgili olarak MTS şirketinin 10 gün içerisinde üst mahkemeye itiraz başvurusunda bulunacağı kaydedildi.

Cep telefonu numaraları ve ödemelerinin abonelere ait olarak kalacağı vurgulanırken, paralarını geri almak isteyen abonelere ise ileride bununla ilgili duyuru yapılacağı belirtildi.

Özbekistan İletişim ve Komünikasyon Kurumu, ülkedeki yasa ve kuralları birkaç defa ihlal ettiği gerekçesiyle Rus sermayeli GSM operatörü MTS'nin lisansının 17 Temmuz'da 10 günlüğüne durdururken, geçen ay sonunda ise Rus MTS cep telefonu şirketinin çalışma lisanı, Özbekistan İletişim ve Komünikasyon Kurumu'nun başvurusu üzerine daha önce belirtilen yasa ihlallerinin ortadan kaldırılmadığı gerekçesiyle Taşkent İş Mahkemesi kararıyla, 3 aylığına faaliyeti geçici olarak durdurulmuştu.

Daha önce, Özbekistan Cumhuriyet Başsavcılığı, MTS GSM operatörü hakkında, ülke genelinde 200'den fazla lisansı olmayan baz istasyonu kurma, vergi kaçakçılığı ve diğer suçlardan dolayı suç duyurusundan bulunmuş, şirketin ülkedeki üst düzey bazı yöneticileri hakkında tutuklama kararı alınmış ve şirketin ülke ekonomisine verdiği zararın şimdilik 700 milyar somu (350 milyon dolar) oluşturduğunu dile getirilmişti.

Toplam 25 milyona yakın cep telefonu abonesi olan Özbekistan'da, üçü GSM, ikisi ise CDMA standardında olmak üzere toplam 5 şirket faaliyet yapıyor.

Muhabir: Taşkent

Yayıncı: Selçuk Aval - TAŞKENT

Kaynak: AA / Güncel

özbekistan taşkent gsm Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title