Haberler

Öym Kalkarsa Balyoz ve Şike Dâvâsı Etkilenebilir

Ergenekon ve KCK dâvâlarında yeniden yargılamanın yolu açılabilir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) kaldırılacağını açıklaması, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Düzenleme, kamuoyunun yakından bildiği bazı dava ve soruşturmaları etkileyecek. Bunların başında yeniden yargılamaları konuşulan Ergenekon, Balyoz ve Şike davaları geliyor. Şike ve Balyoz davaları, Yargıtay'ca onanmıştı. Ancak kısmen bozma kararı sebebiyle 88 sanığın yeniden yargılaması Balyoz kararını veren 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecekti. Şimdi bu mahkemenin özel yetkileri kaldırılacak. Eğer Şike ve Balyoz hakkında yeniden yargılama kararı verilirse bu davalar artık özel yetkileri olmayan mahkemede görülecek. Aynı karar; faili meçhuller, JİTEM, Poyrazköy, Zirve Yayınevi ve KCK davaları için geçerli olacak.

DARBE DAVALARI DEVREDİLECEKÖYM'ler 2012 yılında kaldırılıp yerlerine TMK'nın 10. maddesiyle yetkili 13 yeni mahkeme kurulmuştu. Ancak geçici bir düzenleme yapılarak ÖYM'lerin baktıkları dosyaları karara bağlayana kadar söz konu dava açısından özel yetkilerinin devam etmesine karar verilmişti. Artık bu düzenleme de geçersiz hale gelecek. Kaldırılan ÖYM'lerin yerine kurulan TMK 10 mahkemelerine İstanbul ve Diyarbakır'da birer mahkeme daha eklenerek sayı 15 çıkarılmıştı. Özel yetkili savcıların yerine de TMK 10'la yetkili yeni savcılar atanmıştı. TMK 10'la yetkili mahkeme ve savcılar da önemli dava ve soruşturmalara bakıyor. Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın hayatını kaybettiği Lice baskınıyla ilgili dava, Hrant Dink cinayeti ve Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazaya ilişkin soruşturmalar bunlardan bazıları. ÖYM ve TMK'nın kaldırılması ile birlikte devam eden 12 Eylül, 28 Şubat darbe davaları ile Askeri Casusluk davaları ağır ceza mahkemelerine devredilecek. Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması sonucu bazı tahliyeler yaşanabilir. TMK kapsamında tutukluluk süresi 10 yıl şeklinde belirlenmişti. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi Temmuz 2013'te iptal etti ancak uygulamasını 1 yıl erteledi. Eğer TMK kaldırılırsa terör suçları dahil bütün suçlarda tutukluluk süresi 5 yıla inecek. Bu durumdaki sanıklar, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye olabilecek.

"ADALETTEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

Avukatlık mesleğinden geçen adli ve idari yargı hakim ve savcı adaylarının kura töreni, MEB Şura Salonu'nda yapıldı. Adli yargı hakim adayı dönem birincisi Rıza Tekinalp, adaylar adına yaptığı konuşmada, kendilerine inananları asla utandırmayacaklarını, adaletten asla taviz vermeyeceklerini söyledi.

Melik Duvaklı - ANALİZ

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Yargıtay Politika Güncel Haberler

Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

Seçimden zaferle ayrılan Ali Koç: Fenerbahçe çağı bugünden itibaren başlıyor

Seçimden zaferle ayrılan Ali Koç: Fenerbahçe çağı bugünden itibaren başlıyor

Bakmadan Geçme

YKS soruları sızdı mı? ÖSYM Başkanı Ersoy iddiaları yalanladı Fenerbahçe seçim sonuçları 2024! Ali Koç ve Aziz Yıldırım hangi sandıktan kaç oy aldı? İşte oy sayıları Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın aldığı toplam oy sayıları kaç? Aziz Yıldırım ve Ali Koç yüzde kaç oy aldı? (%) Fenerbahçe başkanlık seçimi sonucu! BAŞKAN KİM OLDU? İşte sandık sonuçları Aziz Yıldırım kaç oy aldı? Fenerbahçe başkanlık seçiminde Aziz Yıldırım'ın oy sayısı kaç? Ali Koç kaç oy aldı? Fenerbahçe başkanlık seçiminde Ali Koç'un oy sayısı kaç? Fenerbahçe başkanlık seçiminde kaç oy kullanıldı? Kullanılan oy sayısı! 9-10 Haziran Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 9-10 Haziran hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Bursa su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Ankara su kesintisi listesi!
YKS soruları sızdırıldı mı? ÖSYM Başkanı Ersoy: Dezenformasyon içeren paylaşımlarla ilgili hukuki süreç başlatıldı

YKS soruları sızdırıldı mı? ÖSYM Başkanı Ersoy: Dezenformasyon içeren paylaşımlarla ilgili hukuki süreç başlatıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title