Haberler

Opsidyen Taşını Takıya Dönüştürüyorlar

Güncelleme:

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde atölyede işlenen 'Opsidyen' taşı küpe, kolye, yüzük, bileklik ve tespih olarak vitrinlerde yerini alıyor.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde el emeği, göz nuruyla atölyede gümüş üzerine işlenen 'Opsidyen' taşı küpe, kolye, yüzük, bileklik ve tespih olarak vitrinlerde yerini alıyor.

Özellikle hanımların göz zevkine hitap eden opsidyen taşından üretilmiş takılar, yerli ve yabancı turistler tarafından ilçede bulunan otellerin satış reyonlarında yoğun ilgi görüyor. Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, 35 milyon yıl yaşında olan ve volkanik patlamalar sonucu oluşan opsidyen taşının şık bir aksesuar olarak göz zevkine hitap ettiğini söyledi. Kaymakam Ermiş, "Opsidyen taşı volkanik bir taş. Yaklaşık 35 milyon yıl yaşında. Volkanik patlamalar sonucu oluşan lavları, doğada bu bölgede aniden soğuması sonucu oluşmuş bir taş.

Geçirgen bir yapısı var.

Sert halde işlenmesi birazcık zor" dedi.

Sarıkamış Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) tarafından hazırlanan Sosyal Destek (SODES) projesi kapsamında Sarıkamış Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) binasında kurulan atölyede opsidyen taşını işlediklerini ifade Kaymakam Ermiş, "Sarıkamış'ta opsidyen taşı yoğun bir şekilde mevcut. Opsidyenin farklı renkleri var. Siyah, kahverengi, kırmızı ve yeşile yakın tonları,

biz bunları iki yıl önce yaptığımız proje ile artık takıya dönüştürüyoruz bu taşı. Bayanlar için özellikle orijinal taştan yapılıyor takılarımız. Aynı zamanda gümüş üretim merkezimiz var. Burada gümüş dökümlerine gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

"AMACIMIZ OPSİDYEN TAŞI'NI DÜNYA'YA TANITMAK"

Sarıkamış'ta işlenen opsidyen taşının Dünya'ya tanıtılması gerektiğine dikkat çeken Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, "Amacımız Sarıkamış opsidyeninden elde edilen bu mamulleri, tüm Türkiye'ye, Dünya'ya yaymak. Biliyorsunuz Sarıkamış önemli bir turizm merkezi aynı zamanda, gelen turistlere yöresel ürünleri tanıtmak anlamında çok ciddi bir uğraş bu. Yaklaşık 10-15 civarında istihdam yapıyoruz. Atölyelerimizde bu konuda ciddi talepler oluşmaya başladı. Son zamanlarda yapılan reklamlarla beraber özellikle Antalya'daki otellerde sıpataşı konusunda talep var. Çünkü daha önce yurt dışından getiriyorlardı yüksek fiyatlarla biz onu özellikle şu anki tanıtım fiyatlarımızla yüzde 10 gibi bir rakama veriyoruz.

Yurt dışından gelen taş fiyatlarının yüzde 10'na tekabül ediyor. Amacımız hem istihdam sağlamak, hem Türkiye'de hem Dünya'da opsidyen taşını tanıtmak" şeklinde konuştu.

Opsidyen taşından yüzük, küpe, kolye gibi takı takılar yapılıyor. Turizm merkezi olan Sarıkamış'ta opsidyen taşından yapılan takılar ve aksesuarlar turist otellerin reyonlarında sergilenerek satılıyor. Özellikle bayanların için tasarlanan takıların yanı sıra opsidyen taşından tespih de üretiliyor. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Erdoğan Turan Ermiş Sarıkamış Türkiye Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title