Haberler

    Gazze'de Ölüleri Gömecek Yer Kalmadı

    Güncelleme:

    İsrail'in Gazze saldırılarında 72 saatlik ateşkes başladı. Gazze'de halk cesetleri gömecek yer bulamıyor, ceset kokusu her yanı sarmış durumda.

    Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in saldırılarında 1867 kişi hayatını kaybetti, 9567 kişi de yaralandı. İsrail ise 64 askerinin öldüğünü açıkladı. 72 saatlik ateşkes anlaşması ile Gazze'deki vahşetin boyutu daha net ortaya çıkıyor. Gazzeli vatandaşlar ölülerini gömecek yer bulamıyor.

    "DURUM ÇOK KÖTÜ"

    Gazze'deki Al Jazeera ekipleri İsrail askerleri çekildikten sonra Gazze'de ortaya çıkan manzarayı anlattı.

    Bölgedeki Al Jazeera muhabiri Tamir Mişal İsrail'in son beş günde aralıksız bombaladığı Refah'ın doğusunda tanık olduğu manzarayı "Durum çok kötü. İnsanlar ateşkesin ardından enkaz altında kalanları çıkarmaya çalışıyor. Tıbbi ekipler de çalışıyor. Bazı evlerde mahsur kalan yaralılar da çıkarılıyor. Refah'ın birçok bölgesi günlerce saldırıya maruz kaldı. Durum zor. İsrail askerlerinin en son çekildiği yer burası" sözleriyle aktardı.

    "NEREYE BAKSANIZ YIKIMIN ŞİDDETİNİ GÖRÜYORSUNUZ"

    Al Jazeera muhabiri Vail Dahduh ise enkaz nedeniyle Gazze'nin güneyindeki Şaf mahallesine henüz ulaşamadığını anlatıp, "Olduğumuz bölgede nereye baksanız yıkımın şiddetini görüyorsunuz. Adeta depreme maruz kalmış. Bu yıkım aynı zamanda Filistin direnişinin başarısını ve İsrail askerlerinin içine düştüğü durumu da açıklıyor. Burası en ileri çatışma sahalarından biriydi. Burası sınırın hemen yanında. Hamas'ın liderlerinden Halil Hayya'nın burada evi vardı ve yıkıldı. Mescid-i Selam da yıkımdan payına düşeni aldı" diye konuştu.

    "ARAPLARI ALLAH'A HAVALE EDİYORUM"

    Gazzeliler de 29 gün süren bombardımanlarda yaşadıklarını Al Jazeera'ye anlattı.

    Gazzeli bir kadın, durumu "Büyük bir yıkım. On yıllık" sözleriyle ifade etmeye çalışırken, göz yaşlarını tutamayıp "Ne diyebilirim ki? Uçaklar vurmaya başlayınca kaçtık komşularımıza sığındık. Korkudan hiçbir şey yanımıza alamadık. Arapları Allaha havale ediyorum. Sadece koltuklarında oturuyorlar. Bizim yardımımıza koşmadılar" dedi.

    "NETANYAHU YENİLDİ"

    Başka bir Gazzeli kadın, "Sabrediyoruz. Dönünce büyük bir yıkım gördük. Ama bu kader. Biz sabırlıyız. Ne diyeyim. Bizim yardımcımız Allah'tır" derken evinden kaçmak zorunda olan bir diğer Gazzeli de yıkımın gerekçesini "Siyonistler burada büyük hasar aldı. Bundan dolayı büyük bir yıkıma kalkıştılar. Düşman neyi yıkarsa yıksın Netanyahu yenilmiştir. Evlerimiz feda olsun Direniş kazanacak Gazze mezar olacak" sözleriyle İsrail'e meydan okudu.

    "DÜNYA SİYONİSTLERE YARDIM ETTİ"

    İsrail'in Gazze'yi bombardımanlarına gerekçe gösterdiği silahlı gruplara sempati de artmış görünüyor. Bir Gazzeli, İsrail'in kaybettiğini savunurken, "Büyük bir hasar var. Evleri mescitleri yıktılar. Çocukları öldürdüler. Bu da onalrın büyük bir yenilgi aldığını göstergesi. Biz dünyadan bir şey beklemiyoruz. Rabbimiz bize yeter 28 gün boyunca bize kimse yardımcı olmadı. Dünya Siyonistlere yardım etti." dedi.

    ÖLÜLERİ GÖMECEK YER KALMADI

    Refah'taki hastanelerin morgları dolup taşarken, bazı ailelerin tamamen yok olması nedeniyle cesetleri almaya gelen kimse bulunamıyor. Bazı cesetler ev tipi buzdolaplarına yerleştirildi.

    Eşarpıyla günlerdir dışarda bekleyen cesetlerin üstünü örten Ümmü Muhammed Ebu Seda ise artık ölüleri defnedecek yer bulamadıklarını anlatırken, "Cesetlerin kokusu insanı mahvediyor. İnsan bedenlerinin bu şekilde sokağa bırakıldığını görmek korkunç bir şey. Füzler herkesi vuruyor. Sığınacak yerimiz kalmadı" dedi.

    UNRWA RAPORU: İSRAİL BM BİNALARINA 135 SALDIRI DÜZENLEDİ

    İsrail'in saldırıların dozunu artırdığı zamanlarda Filistinlilerin kaçacak tek yeri BM sığınaklarıydı. Ancak Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA ön raporu Gazze'de BM'nin de sığınacak güvenli bir liman olmadığını ortaya koydu.

    UNRWA İsrail'in sığınaklar dahil BM'nin dokunulmaz önceliğe sahip binaları da vurulduğuna dikkat çekti.

    Rapora göre İsrail Ordusu 5 BM yerleşkesini doğrudan hedef aldı. Bunlardan üçü ABD biri de Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen okullar.

    İsrail saldırılarında BM'nin yerleşkelerine 135 doğrudan saldırı düzenlenirken, 95 BM yerleşkesi zarar gördü.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Birleşmiş Milletler Sağlık Bakanlığı İsrail Gazze Dünya Güncel Haberler

    Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında adı geçen polislerle ilgili müfettiş raporu savcılıkta

    Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında adı geçen polislerle ilgili müfettiş raporu savcılıkta

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

    Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

    Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

    İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

    İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

    500

    Yorumlar (1)

    İNSAN:

    Müslümanın kaybedeceği birşey yok ebedi alemde hesap var azap var daha ne olsun Allah YETER

    0
    1
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title