Haberler

Nükleer Santralde "Milli Menfaat" Kıstası

Türkiye'de Nükleer Santral Kurulmasına Dönük Yasa ve Mevzuat Çalışmaları Devam Ederken, "Nükleer Enerjiye Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Lisans Başvurusu Yapılması ile Başvuruların İnceleme ve Değerlendirmeye Alınarak Sonuçlandırılmasına" İlişkin Esas ve Usuller Şekillendi.

Türkiye'de nükleer santral kurulmasına dönük yasa ve mevzuat çalışmaları devam ederken, "nükleer enerjiye dayalı üretim tesisi kurmak üzere lisans başvurusu yapılması ile başvuruların inceleme ve değerlendirmeye alınarak sonuçlandırılmasına" ilişkin esas ve usuller şekillendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) konuya ilişkin hazırladığı ''Nükleer Enerjiye Dayalı Üretim Tesislerinin Lisanslanması Hakkında Tebliğ Taslağı'' görüşe açıldı.

Buna göre, nükleer enerjiye dayalı üretim tesisi için lisans başvurusu, ilgili mevzuat hükümlerine göre, yer lisansı bulunan ya da yer lisansı almak üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) başvurulan sahalar için yapılacak.

Nükleer enerjiye dayalı üretim tesisi kurmak için lisans isteyen şirket hakkında EPDK, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), TAEK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından görüş isteyecek.

EPDK, Bakanlıktan ''milli menfaatlere uygunluk'' açısından onay almadığı sürece lisans vermeyecek.

Nükleer santral yatırımının önemi dikkate alındığında, lisans almak isteyen şirketin, sermaye yapısının güçlü olması isteniyor.

Buna göre, 3 milyar dolarlık bir yatırım için tüzel kişinin 750 milyon dolar sermayeli bir şirket kurması, bu şirketin sermayesinin de asgari yüzde 25'inin ödenmiş olması gerekiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title