Haberler

Minik T. Sıradaki Aileye Verildi

Sezgin ve Hikmet Sazar... 11 Aylıkken Koruyucu Aileliğini Üstlendikleri 2.5 Yaşındaki Minik T.'nin Kendilerinden Koparılmasıyla Yıkılmıştı... ve Sazar Çifti Bugün Bir Kez Daha Yıkıldı... Çünkü Gözlerinden Bile Sakındıkları Minik T. Sırada Bekleyen Aileye Evlatlık Verildi.

Sezgin ve Hikmet Sazar... 11 aylıkken koruyucu aileliğini üstlendikleri 2.5 yaşındaki minik T.'nin kendilerinden koparılmasıyla yıkılmıştı... Ve Sazar çifti bugün bir kez daha yıkıldı... Çünkü gözlerinden bile sakındıkları minik T. sırada bekleyen aileye evlatlık verildi.

İzmirli Sazar ailesi, 19 aydır koruyucu ailelik yaptıkları ve hayatlarının bir parçası haline gelen 2.5 yaşındaki minik T.’yi kaybetme noktasına gelince tüm Türkiye’nin ilgisi haline geldi.

 

Minik T.’nin anne - baba olarak bildiği Sezgin ve Hikmet Sazar’a sarıldığı fotoğraf herkesin yüreğini dağladı.

 

Hurriyet.com.tr okurları bizi mesaj yağmuruna tutunca bir anket düzenlemeye karar verdik. Ve sorduk:

 

“2,5 yıldır koruyucu aile olarak kendi evlatları gibi baktıkları T.'yi, devlet mevzuat gereği geri istedi. Sizce mevzuat uygulanmalı mı yoksa uygulanmamalı mı?”

 

Ankete binlerce kişi görüş bildirdi. Büyük çoğunluk minik T.’nin ailede kalmasını istedi.

 

Ancak anket sonuçlanmadan minik T. Sazar çiftinden alınarak başka bir aileye verildi bile.

 

Şimdi okurların yüzde 96’sının minik T.’nin Sazar’lara geri verilmesi yönündeki görüşü yetkililere hatırlatıyor ve sadece mevzuatı değil vicdanları da dikkate almaları çağırısında bulunuyoruz.

 

MİNİK T. YENİ AİLESİNDE

 

İzmir'de, annesi 15 ay boyunca aramayınca ‘evlatlık verilme’ şartları oluşan ve 19 ay kendisine koruyucu aile olan Sezgin- Hikmet Sazar çiftinden alınan 2.5 yaşındaki T.'nin evlatlık için sırada bekleyen aileye verildi. Minik kızın koruyucu aileden alındığı gün yeni ailesine teslim edildiğini belirten İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, “Birbirlerine uyum sağladılar, hiçbir sorun yok. Koruyucu aile istese de T.'yi evlat edinemezdi. Çünkü çocukla olması gereken yaş farkı yeterli değil. Evlat edinme başvuruları yok, olsa da sırayı beklemek zorundalardı” dedi.

 

Tıptan umudunu kesenlerin evlat sahibi olmak için kapısında beklediği İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, bir çocuğu koruyucu ailesinden alıp başka bir aileye evlatlık vermesiyle gündeme gelirken, ‘mevzuat’ da tartışılmaya başlandı. Minik T.'ye 19 ay anne ve babalık yapan Sezgin-Hikmet Sazar çifti, minik kızı kuruma verdikten sonra büyük acı yaşadıklarını dile getirip, ‘mevzuat’ engelini aşmaya çalışırken, yetkililer tartışmalara nokta koydu. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, koruyucu aile olmak isteyen çiftlerin ‘koruyucu aile’ sözleşmesini baştan imzalayıp kabul ettiklerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Öncelikle bilinmesi gereken koruyucu aileden aldığımız çocuğumuz şu an kendisini evlat edinen ailesiyle birlikte. Hiçbir sorun yaşamıyorlar, birbirlerine alıştılar. Aile bakamadığı çocuğu kuruma bıraktığında arayıp soruyor ve evlatlık verilmesini istemiyorsa, o çocuğu koruyucu aileye veriyoruz. Eğer gerçek aile evlatlık verilmesine rıza gösteriyor veya bir yıl süreyle süreyle arayıp sormazsa çocuk sırada bekleyen ve gerekli şartları taşıyan aileye evlatlık veriliyor. Bunun için de biz mahkemeye başvuruyoruz ve bu işlemi mahkeme kararıyla yapıyoruz. T. kuruma ilk geldiğinde anne arayıp soruyordu. Dolayısıyla evlatlık veremediğimizden koruyucu aile Sazar çiftine verildi. Ancak bebeğin gerçek annesi 15 ay boyunca bizi aramayınca evlatlık verme şartları oluştu ve T.'yi sırada bekleyen aileye verdik. Bu olaydan 15-20 gün önce de yine bir çocuğumuz koruyucu aileden alıp sırada bekleyen aileye verdik. Koruyucu aile baştan şartları kabul ediyor. ‘Bu çocuk hiçbir zaman benim nüfusuma geçmeyecek, öz ailesi istediği takdirde geri dönecek, evlat edindirildiği takdirde evlat edindirilecek ya da ben iyi bakmazsam kurum benden alacak’ ön kabulüyle koruyucu aile oluyorlar. Tersini düşünürsek koruyucu aile de istediği zaman çocuğu kuruma geri verebilir. Evlat edinmede çocuğun hakları daha fazla korunuyor. Yani ailenin öz çocuğu konumuna geçiyor. Koruyucu aile ile çocuk arasında duygusal açısıdan bağlılık olmaması mümkün değil. Baştan bu konuşuluyor ve kendileri uyarılıyor.”

T.'nin koruyucu ailesinin evlat edinme başvurularının bulunmadığını, bulunsa dahi annenin yaşının T.'yi evlat edinmesi için gerekli yaş aralığında olmadığını belirten yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu aile biraz olayı tırmandırdı. Evlat edinme başvuruları yok, başvursa bile sıra beklemesi lazım. Beklemediğini varsayalım o yaş grubunda evlat edinemez kesinlikle. T. 2 yıl 4 aylık. Evlat edinmede ailedeki küçük olan eşin yaşı baz alınıyor. Yaşı küçük eşin evlat edinilecek çocukla en az 18, en fazla 40 yaş fark farkı olması gerekiyor. Bu örnekte anne 45 yaşında. Dolayısıyla en küçük 5 yaşındaki bir çocuğu evlat edinebilirler.”

KIZ BEBEKLER TERCİH EDİLİYOR

Öte yandan Sosyal Hizmetler yetkilileri, İzmir'de hiç çocuğu olmayan 234 ailenin evlat edinme sırasında beklediğini söyledi. Bunlardan 130 ailenin ‘0-1 yaş kız çocuğu’ istemiyle sırasında beklediğini belirten yetkililer, “Yaş ve cinsiyet nedeniyle sıra uzuyor. Genelde 0-1 yaş, açık tenli, kız ve buluntu olması isteniyor. Yani annesi babası olmasın isteniyor. Ama bu bakkaldan siparişle alınacak bir şey değil. Aile rızası olmadan ya da mahkeme kararı olmadan kimse evlat edindirilemez. Böyle olunca da 4-5 yıl bekleniyor. 0-1 yaş denildiğinde 5 yıl bekleniyor. Bu yıl 25 çocuk evlat edinildi. Hukuki olarak koruma altına alınan tüm çocuklar koruyucu aileye yerleştirilebilirler ama özellikle büyük yaş grubundakilere kimse koruyucu aile de olmak istemiyor” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Annesinden uzun ekmek istedi, yuvarlak ekmek aldı diye evi terk etti

Annesinden uzun ekmek istedi, yuvarlak ekmek aldı diye evi terk etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title