Haberler

Mardin'in ata tohumları, Suriyeli mültecileri iş sahibi yaptı 2

Güncelleme:

Mardin'in ata tohumları, Suriyeli mültecileri iş sahibi yaptıMardinli girişimci Ebru Baybara Demir, Mezopotamya'nın en eski tohumlarından biri olarak bilinen 'Sorgül' buğdayının, Suriyeli mülteci kadınların da katılımıyla yapılan ikinci hasadında 430 ton rekolte sağladıklarını söyledi.

Mardin'in ata tohumları, Suriyeli mültecileri iş sahibi yaptı

Mardinli girişimci Ebru Baybara Demir, Mezopotamya'nın en eski tohumlarından biri olarak bilinen 'Sorgül' buğdayının, Suriyeli mülteci kadınların da katılımıyla yapılan ikinci hasadında 430 ton rekolte sağladıklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından uygulanan, Şükran Ekonomik Tarımsal Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği tarafından yürütülen 'Topraktan Tabağa: Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi' Mardin'de uygulanıyor. Mardinli kadınlar ve Suriyeli mülteciler, proje kapsamında tarımın ilk başladığı Mezopotamya topraklarında ata tohumlarını yeniden canlandırıyor. Mardinli girişimci Ebru Baybara Demir, ilk hasadı geçen yıl gerçekleşen proje kapsamında, bu yıl 'Sorgül'ün ikinci hasadında 430 ton rekolte sağlandığını söyledi.

'EĞİTİM VERDİK'

Girişimci Demir, Mardin'de nüfüsün yüzde 30'unun işsiz olduğunu, ayrıca kentte Suriye'deki iç savaştan kaçan 100 bin kişinin yaşadığını belirtti. Tarımın, kentin en büyük geçim kaynağı olduğunu söyleyen Demir, "Aşırı kimyasaldan tarımda girdi maliyetlerinin bilinçsiz olarak yükseltildiğini ve tarımdan verim alınamadığını gördüm. Bütün bunları göz önüne alarak GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde en temel besinimiz buğdayın üzerinde çalışmaya karar verdik. Onlardan aldığım 11 çeşit yerli buğday tarımının saha araştırmasını yaptık. Bunun 5 çeşidine ulaştık ve ondan sonra ziraat mühendislerimizle 70 kadın çiftçimize iyi tarım uygulamaları eğitimi verdik. Ardından tohumları 102 dönüm arazide 2 tohumla başlayıp, en sağlıklı biçimde nasıl üretebileceğimizi testettik" dedi.

'BİZ BUNU BAŞARDIK'

Demir, projenin daha sonra Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini, projede yine Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ile çalıştıklarını ifade ederek, "102 dönüm arazide 2 ton ata buğdaydan 20 ton elde ettik. Burada zirai ilaç kullanmadık, ot ilacı kullanmadık, gübre kullanmadık ve en önemlisi su kullanmadık. Çünkü bunu yetiştiren çiftçiden bunun bilgisini aldık" diye konuştu.

Demir, ilk yola çıktıklarında eğitim verilen kadınların 70'inden 35'inin mülteci olduğunu belirterek, "Tarım olarak biz onlardan çok öndeyiz. Fakat onlar geleneksel tarımı bizden daha iyi biliyor. Kimyasaldan yorulmuş toprağımızı nasıl iyileştireceğimizi, yerel tohumu nasıl kullanacağımızı biz onlardan öğrendik. Onlarla birlikte bir işbirliği yaptık. Biz bunu başardık ve bunun her yerde başarabileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki entegrasyonu için çalışma hayatının çok önemli olduğunu vurgulayan Demir, "Suriyeli mültecinin İstanbul'da entegre olması çok zor. Bir Mardinlinin İstanbul'da entegre olması çok zor. Ama hayatı boyunca işi tarım olan ya da işi sabun yapmak olan bir kadına bunu devam ettirmesini sağladığınız zaman o entegre de oluyor ve bunu devam ettiriyor. Biz burada onlarla aynı ortak dili konuşuyoruz" dedi.

MARDİN'DE GASTRONOMİ OKULU Kadınlar ve Suriyeli mülteciler ile birlikte yeni bir projeye başladıklarını belirten Demir, Brezilyalı şef David Hertz ile beraber Mardin'de bir mutfak okulu kurduklarını ifade etti. Daha önce iklim değişikliğine dikkat çekmek için David Hertz'in Şanlıurfa'ya geldiğini kaydeden Demir, şöyle konuştu:

"Bu sefer 24- 30 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'de olacak. Mardin'de Suriyeli mülteciler ve kadınlar ile buluşacak. Mülteciler, sabıkalılar, okuma-yazması olmayan, imkanı olmayan, okula gidememiş birçok insanın bu mutfakta eğitim görerek desteklendiği bir proje olacak bu. Şu anda çalışmalara başladık, yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Buradaki konu şu; yerel insan, yerel mutfak, yerel ürün ve yerel ekonomi. Eğitim ve gelir düzeyi düşük insanları bildiği en iyi işten başlayarak eğitimle ile onları meslek haline döndürmenin bu ülkenin ekonomisi için yapılacak en acil şey olduğunu düşünüyoruz."

GÖRÜNTÜLER GEÇİLİYOR Selen YALAZ- Nezir GÜNEŞ/MARDİN, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mardin Güncel Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title