Haberler

Malezya'da Halk Yarın Sandık Başına Gidiyor

Malezya'da yarın yapılacak genel seçimlerde muhalefet, Ulusal Cephe'nin 56 yıllık iktidarına son vermeyi hedefliyor.

Malezya'da yarın yapılacak genel seçimlerde muhalefet, Ulusal Cephe'nin 56 yıllık iktidarına son vermeyi hedefliyor.

Seçimler "tarihi" olarak nitelendirilirken, muhalefetin 2008'deki seçimlere kıyasla şansının daha yüksek olduğu kaydediliyor. Bağımsız uzmanlara göre, ilk defa muhalefet seçimleri kazanmaya bu kadar yakın.

Ülkede 222 sandalyeli Temsilciler Meclisi seçimi için 13,3 milyon seçmenin oy kullanacağı bildirildi.

Malezya'da yarın düzenlenecek genel seçimlerin arifesinde, ülke genel seçimlere kilitlenmiş durumda. Başa baş geçmesi beklenen seçimlerin, Malezya için tarihi bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.

"Irkçılığa ve yolsuzluğa hayır" sloganıyla seçimlere hazırlanan ve liderliğini Enver İbrahim'in üstlendiği muhalefetteki Halkın İttifakı bloku, seçimlerden zaferle ayrılması durumunda siyasi ve ekonomik alanda köklü reformlar yapma sözü veriyor.

Malezya'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından 56 yıldır aralıksız iktidarda olan ve liderliğini Başbakan Necip Rezak yaptığı Ulusal Cephe Koalisyonu ise halka değişim vaadinde bulunuyor.

-Malezya için tarihi seçim-

İngiltere'den bağımsızlığını 1957'de kazanan Malezya, 56 yıldır aralıksız iktidarda bulunan Ulusal Cephe tarafından yönetiliyor. Ancak 8 Mart 2008'de yapılan genel seçimlerde iktidar bloğu, sahip oldukları üçte ikilik salt çoğunluğu kaybetmişti. Bu durum, uluslararası kamuoyunun dikkatini Malezya'ya çevirmesine neden olurken, "Acaba bir iktidar değişikliği mümkün olabilir mi-" sorusunu akıllara getirmeye başladı. Geçen 5 yılda kaybettiği oyları yeniden kazanmaya çalışan Ulusal Cephe, bu kapsamda ülkede yaşayan Çinlilerin oylarını tekrar elde edebilmek için Çin okullarına devlet desteğini artırdı. Yeni dönemde halka "değişim" vaadinde bulunan Başbakan Necip Rezak'ın oyların üçte ikisini elde edememesi durumunda koltuğunun sallantıda olacağı ileri sürülüyor.

-Muhalefet umutlu-

Enver İbrahim'in liderliğindeki muhalif Halkın İttifakı bloku, seçimlerden umutlu...

İktidarı ırkçılık ve yolsuzluk yapmakla suçlayan İbrahim, seçimlere hile karıştırılmasından endişe ettiklerini ifade ediyor.

Göreve gelmeleri durumunda ekonomik ve siyasi alanda köklü reform sözü veren muhalefet, şeffaf yönetim uygulayacaklarının üzerinde duruyor. Kamuoyu yoklamaları da muhalefetin şansının 2008'e göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.

-İktidardan değişim sözü-

Başbakan ve Ulusal Cephe koalisyonunun lideri Necip Rezak, iktidarı döneminde gerçekleştirdiği ekonomik icraatların kendisine avantaj sağlayacağını düşünürken, tekrar seçilmesi halinde işçilerin yaşam standardını yükseltme sözünü verdi. Araba ve ev ücretlerini düşürmeyi, fakir ailelere doğrudan para yardımı yapmayı vadeden Rezak, geçen seçimlerde yaşadıkları oy kaybını bu kez telafi edeceklerine inanıyor. Muhtemel bir iktidar değişikliğinin riskli ve gereksiz olduğunu ileri süren Rezak, muhalefeti "eşcinsellik yanlısı" olmakla suçluyor.

-Siyasi blokların yapısı-

Temsilciler Meclisi seçimi için 13,3 milyon seçmenin oy kullanacağı Malezya'da siyasi partilerden ziyade oluşturulan siyasi bloklar ön plana çıkıyor. Seçimlerin Ulusal Cephe koalisyonu ve Halkın İttifakı koalisyonu olmak üzere iki blok arasında geçmesi bekleniyor.

Ulusal Cephe koalisyonu bünyesinde Birleşik Malay Ulusal Örgütü'nün yanı sıra, Malezya Hint Kongresi ve Malay Çinliler Birliği gibi çeşitli etnik grupların da bulunduğu 13 parti yer alıyor.

Halkın İttifakı blokunda ise Halkın Adaleti Partisi, Demokratik Hareket Partisi, Malezya İslami Partisi ve Malezya Sosyalist Partisi olmak üzere dört grup bulunuyor.

Ulusal Cephe koalisyonu Temsilciler Meclisi'nde halen 137 sandalyeye sahipken, Halkın İttifakı'nın ise 76 milletvekili mevcut. - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Enver İbrahim Necip Rezak Malezya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title