Haberler

Koçak: 'Afife Jale Hayalim'

'Afife Jale'nin Ruhunu Taşıyan Kadın' ünvanını alan Koçak, 'Afife Jale hayalim. Birçok yerde, birçok yaptığı işle kendimi yıllardır hep özleştirmiştim' dedi.

Sabancı Vakfı'nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan 'sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini' anlatan 'Fark Yaratanlar' programının beşinci sezonunun on ikinci fark yaratanı seçilen Ümmiye Koçak, duygularını anlattı. ' Afife Jale'nin Ruhunu Taşıyan Kadın' ünvanını alan Koçak, "Afife Jale hayalim. Birçok yerde, birçok yaptığı işle kendimi yıllardır hep özleştirmiştim" dedi.1957 yılında Adana’nın Çelemli Köyü'nde doğan Ümmiye Koçak, okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula gönderilmedi. Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra okuduğu kitaplarla kendisini geliştirmeye çalıştı.

Evlendikten sonra Mersin’in Arslanköy'üne taşınan Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için, 2000-2001 yılları arasında 'Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nu kurdu. Topluluğun sahneye ilk koyduğu oyun Remzi Özçelik'in 'Taş Bademleri' adlı oyunu oldu. Grup, daha sonra kendi hikayelerinden oluşan bir oyun derleyerek 'Kadının Feryadı' adlı oyunu sahneye taşıdı. Koçak, daha sonra tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirerek kadına karşı şiddet sorununu anlatan 'Yün Bebek' filmini yazdı ve yönetti. 'Yün Bebek' filmi Ümmiye Koçak’a New York Avrasya Film Festivali’nde 'Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı' ödülünü kazandırdı. 32 yıllık evli ve 2 çocuk annesi olan 57 yaşındaki Ümmiye Koçak bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazdı. Koçak, en son da Sabancı Vakfı'nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan 'sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini' anlatan 'Fark Yaratanlar' programının beşinci sezonunun on ikinci fark yaratanı seçildi.

'DEMEK Kİ GÜZEL BİR ŞEYLER YAPIYORUZ'

Mersin'deki okullarda ücretsiz tiyatro oyununu sergileyemeye devam eden ekip, son olarak Kadri Şaman Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde oyunlarını sergilediler. Yaklaşık 50 dakikalık bir oyun sahneye koyan ekip, öğretmenlerin ve öğrencilerin büyük beğenisi topladı. Oyunun ardından İHA muhabirine Afife Jale'nin Ruhunu Taşıyan Kadın ünvanı ile ilgili açıklamalarda bulunan Ümmiye Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nu 2000-2001 yılları arasında kurduğunu söyledi. Kurduğu günden beri aralıksız oyunlara devam ettiklerini belirten Koçak, Bir çok yere Türkiye değil dünyaya sesimizi duyurduk. ilk başladığımda kadınların sesini sadece Mersin'e duyurmaktı ama bütün dünyaya duyurduk.

Tabi ki bu hiç kolay olmadı. Bu süreçte beni en çok heyecanlandıran olaylardan bir tanesi her yere duyurmuştuk adımızı ama Sabancıların çok güzel projeleri var neden onlar bizi projelerine dahil etmiyor diyordum. Çünkü seyrediyor, takip ediyordum bu 'Fark Yaratanlar' projelerini. Bir gün hiç beklemediğim anda telefon geldi ve bu haberi verdiler. Hemen kızlara haber verdim. Hepimiz çok çok sevindik. Çünkü hani oralara duyurmuştuk artık sesimizi demek ki güzel bir şeyler yapıyoruz. Çok mutlu olduk" diye konuştu.

'AFİFE JALE HAYALİM'

Afife Jale ile ilgili de Koçak, "Bu kararın verilmesinin ardından bilgisayarımı açtım bir baktım benim video mu koymuşlar ve başlık olarak da ' Afife Jale'nin Ruhunu Taşıyan Kadın' diye yazmışlar. İnan ki hem üzüldüm hem sevindim. Gerçekten müthiş bir duygu. Afife Jale zaten hayalim. Birçok yerde, birçok yaptığı işle kendimi özleştirmiştim. Hani oda çok zor şartlarda bu işe başladı. Onun da provaları okulda basılmıştı, bizim de provamız basılmıştı. Afife Jale'de karakola filan gidip, olaylar olmuştu. Bizde de ilk başlarda olaylar olmuştu. Kendimle yıllardır hep özleştirmiştim. Bilmiyorum sanki onlarda biliyorlarmış gibi benim içimi öyle bir başlık atmışlar. Bu beni çok etkiledi ama gururlandırdı, sevindirdi" şeklinde konuştu.

Okullarda turnelere devam ettiklerini kaydeden Koçak, "Her gün bir okulumuzda ücretsiz oynuyoruz. Amacımız sanatla eğitimin birleştirilmesi. Çünkü insanlara zorla bir şey öğretemezsin ama incitmeden, sanat yoluyla bunu söyleyebilirsin. Öğrencilerimizi, gençlerimizi sıkmadan onlara mesaj vermek istiyorum. İlk günden beri amacımız buydu. Annelerimizi, öğrencilerimizi sanat yoluyla bilinçlendirmekti hedefim. Halen o çizgimi koruyorum ve koruyacağım" dedi.

KORAY ÜNLÜ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Afife Jale Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title